ON AIR

- Odpri v oknu

DARE KAURI ZUNAJ SE SONCE SMEJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  Billy Idol (7) Hot in the city

 • Skupina

  Dare Kaurič & The bikini detectors (6) Zunaj se sonce smeje

 • Skupina

  Luis Fonsi & Demi Lovato (9) Echame la culpa

PESEM TEDNA

04.07.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Orlek Vzhajajoče sonce

 1. ORLEK - Vzhajajoče sonce
 2. MARK ZEBRA - Vitamin
 3. ANTONIJA ŠOLA - Ponovo

Mestne plaže

Ker spadam med uporabnike Facebooka, ki se imenujejo sramežljivi uporabniki, je trajalo nekaj dni, da sem odkril, kaj je moj internetni prijatelj – Mestna občina Velenje, objavil. Sprva se je zdelo neverjetno, ampak po temeljitem preverjanju se je izkazalo za resnično. Velenje je bogatejše za mestno plažo!
Mestne plaže so nekaj, kar je sicer v preteklosti pripadalo mestom in krajem ob morju. Vedno so bile povezane s toplim, lepim vremenom in čisto vodo. Pač majhen bonus za vse ljudi, ki so živeli ob vodi. Šele v 20. stoletju so se mestne plaže začele pojavljati tudi v mestih, ki so daleč od morja. No, vsekakor pa so mesta morala imeti vsaj reko, jezero ali pa kakšen ribnik. Na obrežjih teh vodotokov so uredili prave plaže, ki imajo v današnjih časih pravzaprav vse elemente čisto prave morske plaže. Če se podate na pot v kakšno izmed evropskih prestolnic boste prav gotovo poleg mestne tržnice odkrili tudi mestno plažo. Mogoče dve izmed najbolj znanih se nahajata v Parizu in v Berlinu. Zanimivo je, da niti ni nujno, da se na teh plažah lahko tudi dejansko poženete v vodo. V ospredje stopa ponudba, prostor za druženje, lepo urejena okolica nekaj pač kar razbije monotonost mestnega življenja.
Mestne plaže so bile sprva bolj hitra rešitev za vikende, za dneve, ko je morje predaleč in je mestna vročina prehuda. Ali pa so pomenile samo popoldansko druženje in prijetno zatočišče za večerno kramljanje. Ponekod so bile skrite na obrežjih daleč od mesta drugje pa so bile plaže lepo pozidane, zavarovane in v ponos prebivalcem. V prestolnici je še po drugi svetovni vojni do konca 50-ih obratovalo kopališče na Špici in na Prulah. Na žalost prebivalcev glavnega mesta je bilo koncem 50-ih kopanje v Ljubljanici prepovedano in še danes ni priporočljivo zaradi prekomerne onesnaženosti reke. Takrat so vodni športi živeli, prirejali so plavalne tekme in gostili veliko osvežitve željnih meščanov. Od vseh mestnih kopališč je na koncu pravzaprav preživela le Špica, ki ji je ljubljanski župan nadel čisto novo arhitekturno podobo. Vendar pa je ni uspel očistiti onesnaženja. In tako popolnoma prenovljena Špica še vedno ni dočakala svoje ponovne otvoritve za plavalce.
Prav tako ima svojo mestno plažo Maribor. Pa ne Lent, čeprav bi tudi tam z lahkoto uredili prijetno plažo. Mariborski otok je pravzaprav kopališče, ki je sicer malce oddaljeno od centra mesta, vendar velja za mestno plažo. Postavljeno na otok sredi Drave in obdano z bujnim rastjem je pravo poletno pribežališče. In tukaj se lahko zares tudi vržete v vodo. Kraj, kjer si se lahko v poletni vročini namočil v vodo, so si omislili tudi v Radovljici. To je bil sicer pravzaprav zunanji bazen, a je bil skrbno zasnovan in oblikovan kot mestna plaža. Dandanes na žalost v njem ne morete več uživati, saj zaradi svoje dotrajanosti in nevzdrževanja ni preživel.
Pred izgraditvijo zunanjih in notranjih bazenov smo tudi v Šaleški dolini poznali mestno plažo. Po vojni je bilo dolgo let priljubljeno kopališče ob Škalskem jezeru, kjer se je pravzaprav zbiralo mestno prebivalstvo in uživalo v radostih vode. Z naraščanjem onesnaženja in spreminjanjem brežin jezer pa se je tudi to kopališče umaknilo. Danes si verjetno nihče ne more predstavljati, da bi se zares okopal v Škalskem jezeru. Bližnje Velenjsko jezero, ki je bilo pravzaprav idealno za kopanje pa je bilo nekoč tako močno onesnaženo, da v njem ni bilo znakov življenja. Po dolgotrajnem čiščenju ter oživljanju jezera je le to že nekaj let spet primerno za kopanje. A nekoč je to pomenilo le skakanje v vodo z lesenega pomola, zadrževanje v bližini prazne in počasi tudi nevarne, nikdar dokončane stavbe. Najbližje stranišče in okrepčilo je bilo v restavraciji Jezero, bližnji kamp ni imel urejenega prostora za kopanje ... Zato je pravzaprav odločitev o ureditvi kopališča potrebno pozdraviti in kopališče pomagati ohraniti pri življenju. In pri življenju ga bo ohranil samo čim večji obisk mestnih kopalcev.
Nisem ga sicer še imel časa obiskati, a se bom potrudil, da mi bo še letos uspelo pogledati, kakšno je videti novo mestno kopališče. Takšno zanimivo novo vsebino v naboru mestnih ponudb se po vseh teh letih, ko pravega kopališča pravzaprav nismo imeli in smo izgubili vse zunanje in skoraj vse notranje bazene, vsekakor splačalo obiskati.

- Urban Novak, dne 08.08.2013

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Batista cadillac - Magnolije (39)
 2. Imset - Lajf (26)
 3. Mambo kings - En deci ljubezni (18)
 4. Simon Vadnjal - Pozabila navodila (16)
 5. Bepop - Daj se nasmej (12)
 6. Nino - Midva (12)
 7. Slovenski express - Konec tedna (9)
 8. ViaEntropia - Gozdar (7)
 9. Vlado Kreslin - Life is today (7)
 10. Zmelkoow - Ježek (3)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Nea - Drunk enough to (5)
 2. Zabranjeno pušenje - Korona hit... (5)
 3. Leteči odred - Uspomene (4)
 4. Cecilija - Bolje da se volimo (3)
 5. Kodaline - Say something (3)
 6. Robin Schulz... - Alane (2)
 7. Sam Feldt &... - Far away from home (2)
 8. Chris Burton... - Young (1)
 9. Mike Perry... - Down the line (1)
 10. Play-n-skillz,... - Besame (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. S.O.S. Kvintet - Nisem, nisem (12)
 2. Vražji muzikanti - Misel nate ne... (10)
 3. Ansambel Posluh - Kje boš spala... (7)
 4. Ansambel Vzrok - Ukradel te bom (5)
 5. Ansambel Ponos - Peti slovensko... (2)
 6. Ansambel Opoj - Godec z dušo (1)
 7. Ansambel Trenutek - Na kolena (1)
 8. Ansambel Valovi - V najinih srcih... (1)
 9. Ansambel Viharnik - Ker nikogar ni (1)
 10. Ansambel Nemir - Trikrat da (0)
Podrobnosti

Glasbene želje