ON AIR

- Odpri v oknu

DARE KAURI ZUNAJ SE SONCE SMEJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  Billy Idol (7) Hot in the city

 • Skupina

  Dare Kaurič & The bikini detectors (6) Zunaj se sonce smeje

 • Skupina

  Luis Fonsi & Demi Lovato (9) Echame la culpa

PESEM TEDNA

04.07.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Orlek Vzhajajoče sonce

 1. ORLEK - Vzhajajoče sonce
 2. MARK ZEBRA - Vitamin
 3. ANTONIJA ŠOLA - Ponovo

Nebo nad Berlinom

Sosedo v skupnem dvorišču Kostanjeve ulice številka 45 sem slišala reči, da je bil včeraj najbolj vroč dan. Kadar je v Berlinu vroče, vsi spakirajo piknik košare, brisače, ležalke in kopalke, napihljive čolne in žare in se odpravijo k enemu od mnogih jezer ležat en čez drugega. Sploh ob nedeljah popoldne se rado zgodi, da osvežitve željni kopalec komaj najde mini prosto zaplato trave/zemlje/peska za svojo mini brisačo. Zrak prežema kiselkast vonj po ljudeh, ki jim je vroče. Vsak človek rahlo drugače smrdi in občutljivi vonjavec kmalu zapazi očitne smradne razlike, ki so odvisne od prehranskih navad posameznika. Kar se vnese notri, mora slej ko prej prilesti ven, v takšnem ali drugačnem agregatnem stanju. Jezerska voda je pretopla in prestoječa, da bi ohladila razgreteže in vonj ne popusti, dokler poznopopoldanski veter ne prinese zgodnjevečerne čistilno-razkuževalne vročinske nevihte.
Pred nekaj dnevi sem slučajno vstopila v prostor z velikansko mizo odrezano iz enega samega drevesnega debla in posejano z zibajočimi kozarci z drobnimi rožami. Na policah vsenaokoli so v vitrinah stali veliki hiperrealistični modeli raznovrstnih gob, semen, kalčkov, eksotičnih cvetočih rastlin. Dišalo je po pecivu in čez nekaj korakov sem vstopila v pravi pravcati wunderkammer, sobo na takšen ali drugačen način čudnih artefaktov (čudnih iz “čuditi se”), ki jih povezuje ravno ta dražljiva in nikdar do konca razumljiva lastnost. Soba ni bila samo ena, kar nizale so se in kadar me nekaj potegne vase, se mi časovno-prostorska zaznava izkrivi kot v tistih rahlo strašljivih ogledalih, v katerih človek vidi, da tisto, kar opiše kot “lastno podobo” sploh ni tisto, kar vidi ogledalo, gre pa za eno in isto reč … Kakorkoli, kolega, ki v vunderkamre ni hotel vstopiti, je bil malo hud, ker je želel čimprej kupiti točno določen model hlač v točno določeni verižni trgovini, ki pa jih v Sloveniji ne more dobiti, ker nam tja pošiljajo samo ostanke kapitalistične produkcije. (Menda je čokolada z vijoličasto kravo, ki jo človek kupi v Sloveniji, popolnoma neprepoznavnega okusa za navdušenca nad taisto čokolado, ki pa jo je navajen kupovati v Nemčiji. Ja, saj.) Hecno, ne? Potovati iz svoje države v tujo zato, da bi tam poiskal vse tisto, česar si vajen doma. Sto ljudi, sto čudi in prilagodljivost je mati modrosti, si pravim. Trdno se odločim, da pridem čez nekaj dni pisat ravno tole kolumno v ravno tisto čudno sobo z velikansko mizo, da si bom naročila Tasse kaffee pa še kos rabarbarine pite, recimo. To, da bom pisala pod Berlinskim nebom in zatorej o njem, pa sem tako in tako vedela že med pisanjem prejšnje Žabe.
In je že danes. Počakam, da dež mine in odpravim se svoji nomadski pisarni naproti (oz. s svojo nomadsko pisarno čez ramo). Moj wunderkammer je zaprt, ponedeljek je, torej ni to nič čudnega. Zoprno, če si človek nekaj zacementira v glavo in se mu potem načrt ne uresniči. Sploh, če je še vizualni tip za povrh in že vnaprej vidi scene v svojem filmu-ki-se-ima-zgoditi. Nič za to, rahlo povešenega nosu pomislim, v temle kvartu je toliko čednih kafičev, v enem bom že našla košček zase. (Mimogrede: med bivanjem v Berlinu sem se dobila tudi s priznanim švedskim avtorjem stripov, ki že vrsto let živi tu; predlagala sem, naj predlaga prijeten kraj srečanja, pa je odvrnil, da je to kar težko. Na vsakem voglu je čeden kafič in v vsakem kafiču imajo čedne doma narejene sendvičke in za vsako mizo sedijo čedni mladi ljudje s čednimi računalniki z obgriženim jabolkom na pokrovu in vse je takooo čedno in takooo isto v svoji hočemo-biti-drugačni-in-kreativni maniri, da se nič več od ničesar ne razlikuje, kar posledičo pomeni dolgčas. Kot bi vrgel vse barve na kup, saj vesta, kakšna drekasta rjava packarija nastane?) K iskanju kafiča: poskusim enega in je vroč, drugega in je poln (no, tu so vsi kafiči venomer polni), tretji nima internetne povezave, četrti ima mokre stole, peti, OK, peti naj bo, soba polna obgriženih jabolk. Kelnarca zažge rogljiček in parkrat jo je potrebno opomniti za kozarec vode. Je pa čedna! V mestu, (pre)zasičenem z dizajnerji (kdo bo bolj drugačen!?), super bleščečimi dogodki, ki se odvijajo s tako pogostostjo in v takem številu, da še izbrati ne zmoreš več (in ostaneš doma), kjer moraš, tak občutek sem dobila, kreativno uporabljati (predvsem) svoje komolce, manjka edinole kanček normalnosti. Kajti normalno je novo eksotično, novo čudno, nekaj za v wunderkammer.

Epilog: Mi je rekel: “Pa samo normalno punco sem si želel.” Mi je rekla: “Nočeš živeti v Berlinu!? Uau, super! Vsi hočejo živeti v Berlinu!” Sem si rekla: “Če je sonce in voda, sem na soncu in v vodi.”

- Kaja Avberšek, dne 01.08.2013

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Batista cadillac - Magnolije (39)
 2. Imset - Lajf (26)
 3. Mambo kings - En deci ljubezni (18)
 4. Simon Vadnjal - Pozabila navodila (16)
 5. Bepop - Daj se nasmej (12)
 6. Nino - Midva (12)
 7. Slovenski express - Konec tedna (9)
 8. Vlado Kreslin - Life is today (7)
 9. ViaEntropia - Gozdar (5)
 10. Zmelkoow - Ježek (3)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Nea - Drunk enough to (5)
 2. Zabranjeno pušenje - Korona hit... (5)
 3. Leteči odred - Uspomene (4)
 4. Cecilija - Bolje da se volimo (3)
 5. Kodaline - Say something (3)
 6. Robin Schulz... - Alane (2)
 7. Sam Feldt &... - Far away from home (2)
 8. Chris Burton... - Young (1)
 9. Mike Perry... - Down the line (1)
 10. Play-n-skillz,... - Besame (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. S.O.S. Kvintet - Nisem, nisem (12)
 2. Vražji muzikanti - Misel nate ne... (10)
 3. Ansambel Posluh - Kje boš spala... (7)
 4. Ansambel Vzrok - Ukradel te bom (5)
 5. Ansambel Ponos - Peti slovensko... (2)
 6. Ansambel Opoj - Godec z dušo (1)
 7. Ansambel Trenutek - Na kolena (1)
 8. Ansambel Valovi - V najinih srcih... (1)
 9. Ansambel Viharnik - Ker nikogar ni (1)
 10. Ansambel Nemir - Trikrat da (0)
Podrobnosti

Glasbene želje