ON AIR

- Odpri v oknu

RADIO VELENJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  Massimo Savič (0) Sijaj u tami

 • Skupina

  Jadranka Juras (0) Sedmi čut

 • Skupina

  Bee Gees (0) Stayin alive

PESEM TEDNA

31.07.2021

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Nenad Kumrič Charlie & Klapa Kampanel Moja jedina Dalmacija

 1. NENAD KUMRIč CHARLIE & KLAPA KAMPANEL - Moja jedina Dalmacija
 2. CHATEAU - Zvezde vedo
 3. SEBASTIAN - Ne spim

Vrt na prt

Poletje. Tukaj, zdaj. Včasih pasje vroče, spet drugič nenapovedano nevihtno, največkrat pa takšno, klasično, kot se ga večinoma kasneje tudi spominjamo. Je obdobje, v katerem se splača plavati v naravnih vodnih virih. Je obdobje, ko se zimska oblačila skrijejo v najbolj temačne kote garderob. Je obdobje, ko je količina sprejetih sončnih žarkov premosorazmerna z našim počutjem. In je tudi obdobje, ko naše jedilnike v obilnih količinah zapolni sezonsko sadje in zelenjava. Ta v mnogih gospodinjstvih iz vrha prehranjevalne piramide izpodrine sestavine živalskega izvora, ki so po hranljivih vsebinah človeku bolj priročne v jesenskem in zimskem času. Te prehrambne rošade se še kako zavedajo trgovci, saj so poleti police, ki ponujajo sezonske povrtnine in sadje, zapolnjene do zadnjega kotička. Obenem pa so tako popolno osvetljene, s skrbno premišljenim temperaturnim razponom svetlobe, ki »umetno obarva« sadje, da je vredno nakupa. Oblike so popolne. Vsi paradižniki enake velikosti, vsi brokoliji do grama enakovredni, vsa jabolka nečrviva. Ta že skoraj pretirana popolnost zbledi ob dejstvu, da je videti hruška iz Bolivije enako kot hruška iz Slovenije. Ne glede na to, da je prva utrpela precej daljše popotovanje, ki zagotovo ni potekalo v kabini prvega razreda in razvajajočem tretmaju mičnih stevardes. O tem, kako in s čim je globalizacija in optimizacija transporta poskrbela za to navidezno enakost, je bilo napisanih že mnogo resnic in posnetih na kilometre, pogosto prirejenega, filmskega traku. Zato se v to problematiko ne bom spuščal globlje, kot je treba.
Fino pri vsem skupaj pa je to, da mnogim ni vseeno, kaj jedo oziroma kakšna je bila pot prehrambne dobrine od semena v zemlji do njihovega krožnika. Takšnih, ki v tem primeru ne držijo prekrižanih rok, je polna tudi Šaleška dolina. In kar je še posebej razveseljivo, najdemo med njimi vedno več mladih. Če namerno nekoliko spregledam uspešne ekološke kmetije in osveščene vrtičkarje, objektivne okoljevarstvene organizacije, predšolske in šolske institucije z zelenimi programi, potem je trenutno zagotovo najbolj »vroča roba« Kaja Flis. Ta mlada krajinska arhitektka, ki jo je po spletu različnih okoliščin začelo zanimati, kako bi se lahko z manj stroški prehranjevala bolj zdravo, preko Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje s pomočjo strokovnih sodelavcev in simpatizerjev ustvarja simbiozo teorije in prakse o eko vrtovih. Z znanjem, pridobljenim na fakulteti, s kreativno žilico ter prirojenim čutom za sobivanje z naravo je vzela vajeti v svoje roke. Njeno intenzivno zanimanje je skozi različne kreativne procese preraslo v gibanje »Mladi z mladimi po srcu na eko vrtu«, ki je v svoje kolesje vpelo mnoštvo različnih ljudi in organizacij. S pomočjo medgeneracijskega sodelovanja je odprla pot ljudskemu ustnemu izročilu izmenjave vrtičkarskih znanj. Starejše generacije so s preverjenimi domačimi recepturami pomagale zapolniti manjkajoče vrzeli uspešnega vrtnarjenja, ki v preteklosti še ni bilo obremenjeno s pesticidi, tujimi sortami, genetskimi eksperimenti, umetnimi gnojili in še čemu, saj v času njihove mladosti ti izhodi v sili na srečo še niso obstajali. Mreža se je spletla, poiskati je bilo treba še fizično platformo, na katero bi lahko položili prve vrtičkarske temelje. Tukaj uletijo v zgodbo Vila Mojca, Dom za varstvo odraslih Velenje, Grilova domačija in Eko kmetija Mlinar. S pogumom, ki ga v času recesije mnogim primanjkuje, so zavihali rokave. Rezultati? Iz odpadnih materialov so ustvarili premakljive grede, ki jih lahko po koncu sezone razstavimo in pospravimo v klet do naslednje pomladi. Vzpostavili so pester asortima namakalnih sistemov, ki se prilagajajo potrebam in sortam na posamezni gredi. Tudi v teoriji njihova radodarnost ne pozna meja, saj s pomočjo strokovnjakov vsem zainteresiranim servirajo »eko skrivnosti«, ki so jih uspešni kmetovalci, zeliščarji in vrtičkarji pogosto skrivali zase. Spodbudili so starostnike, da so začeli aktivno sodelovati z mladimi. Spodbudili so mlade, da so začeli aktivno sodelovati s starostniki. Dve formuli, enak končni rezultat. Se vam ne zdi mogoče? Pridružite se jim, pa vam bo vse jasno.

PS: In še en nasvet! O tveganju in neželenih učinkih gojenja zdrave prehrane se posvetujte sami s sabo:).

- Bojan Pavšek, dne 18.07.2013

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Saša Lešnjek - Kaj bi svet... (12)
 2. Samuel Lucas... - Kdo smo (10)
 3. Rok Ferengja in... - Mlada luna (8)
 4. Eva Boto - Kdo ti bo dušo dal (7)
 5. Gal Gjurin in... - Zvezda (5)
 6. Boštjan Pertinač - Plima (2)
 7. Gedore - Ona (2)
 8. Sebastian - Ne spim (2)
 9. Tatjana Mihelj - Ples v dežju (2)
 10. Tomaž Hostnik - Ti sploh ne veš (1)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Ed Sheeran - Bad habits (4)
 2. Cambi & TBF... - Bambina Mia (2)
 3. Mabel - Let them know (2)
 4. Maluma - Sobrio (2)
 5. Becky Hill... - Remember (1)
 6. BTS - Permission to... (1)
 7. Camila Cabello - Don't go yet (1)
 8. Enrique... - Me Pase (1)
 9. Jonah Kagen - Moon (1)
 10. Tenille Townes - Girl who didn't... (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Fantje spod... - Lepa naša domovina (9)
 2. Ansambel Spev - Špelca (7)
 3. Dejan Dogaja in... - Nenormalno lepo (2)
 4. Ansambel Aktual - Bella Belilissima (1)
 5. Ansambel... - Make up (1)
 6. Ansambel Euro... - Nad oblaki si (1)
 7. Ansambel Lesarji - Izbrala si je... (1)
 8. Ansambel Mladi... - Moja moja (1)
 9. Ansambel Raubarji - Pogrešam te... (1)
 10. Ansambel Vez - Izgubljena... (1)
Podrobnosti

Glasbene želje