ON AIR

- Odpri v oknu

RADIO VELENJE

HIT DNEVA

PESEM TEDNA

10.11.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Tomislav Bralič in Klapa Intrade Ne mogu jubav krit

 1. TOMISLAV BRALIč IN KLAPA INTRADE - Ne mogu jubav krit
 2. ROK LUNAčEK & KARMEN KAAN - Ljubezen iz navade
 3. LEON MATEK - Pazi, pazi, padu boš

Brez naslova

Tokratna kolumna se skoraj pokriva z letošnjim kulturnim praznikom. Za en dan. Zanimivo, a vendar zame izziv, saj bi se današnja tema skoraj mogla pokrivati s časovnico. Ko smo alternatovci pisali novoletno kolumno, smo si zaželeli neko ‘novo gibanje’, neko emocionalno revolucijo in neki nov t. i. ‘renesančni’ pristop h razmišljanju in delovanju, ne le v lokalni skupnosti, temveč tudi širše. Ko sem v mislih oblikovala današnje pisanje, se mi je že na začetku zataknilo … namreč nisem našla primernega naslova, ki bi lahko resnično opredelil mojo današnjo kolumno. Na predvečer kulturnega praznika razmišljam o današnjem ustroju družbene misli in njenem glavnem nosilcu, sodobnem strokovnjaku, nezadovoljnežu in digitalnem razsvetljencu, ki se spozna na vsa področja človeškega delovanja. Ker je s pomočjo digitalne tehnologije in mase informacij zelo preprosto prišel do različnih tipov informacij in predstavitev nekih specifičnih, specialnih znanj. Družbena omrežja so se spremila v velike klepetalnice, kjer informacije brez cedila pomembnosti, resničnosti in verodostojnosti prihajajo med ljudi in omogočajo razvoj in delovanje mojega glavnega igralca današnje kolumne. Le-ta se je v zadnjih letih, ker cele dneve visi na Facebooku, tako opolnomočil, da je postal strokovnjak za vse. Njegova znanja segajo od antične filozofije pa do sodobne umetnosti, poezije, do računalništva, kuharije, vrtnarstva, znanosti, imunologije, politike in vzgoje. Seveda mu tudi obrtništvo vseh vrst ni tuje, tako obvlada vse. In tudi tako se obnaša. Vsak dan, zapisuje in teži ljudem kaj misli in kako bi bilo dobro, če bi bilo in da bi bilo. Postal je tudi strokovnjak za verska in religijska vprašanja. Ob neki srednji vzgoji smo vljudni in ga nočemo prizadeti, zamižimo na eno oko in se delamo, kot da ne slišimo in ne vidimo. Potem začne pesniti in zlagati besede, slikati ‘hiperrealistične’ krajine s cerkvenimi zvoniki in apokaliptično svetlobno situacijo. Spet smo vljudni in si mislimo, ok, samo da je mir.
Mine nekaj časa. Smo bili vpeti v neko delo in ni bilo časa za opazovanje. Potem presenečenje, ko ugotovim, kako hitro se razmnožuje matrica sodobnega strokovnjaka. Gre proti vrhu družbene lestvice, ki kroji življenja nas malih ljudi. Začne pa se nekje v zgodnjih dvajsetih, ko zaradi svoje vljudnosti nismo ustavili požara, ko je še tlel. Ko razmišljam o tem, nehote potegnem eno črto, črto vzporednico. Težko jo opisujem, ker me je tega groza in ker vem, da bi lahko s svojim delovanjem pripomogla, da se omenjena matrica ne bi tako hitro razmnoževala. Vendar sem bila premalo ostra. In dosledna. Skozi svoje sito sem spustila misli, ki jih ne bi smela in bi jih mogla ustaviti, ko je bil še čas. In ta vzporednica pelje do populizma, ki se kaže na vseh področjih. Ko postanem jaz, ki nimam pojma (Cogito ergo sum), o cepivih strokovnjakinja imunologinja, ko vem vse o računovodstvu in glasbenih lestvicah, vam tudi lahko dam popust na čiščenje čaker, vem pa tudi vse o električnih inštalacijah in deratizaciji. Pa da o politiki in prehrani sploh ne govorim …, hhmmmm, še dobro, da sem se ustavila, vsaj malo kulture in prizanesljivosti …, do vas, dragi bralci, če že niste nehali brati. :)
Potem lahko slika, na kateri je ‘hiperrealistično’ naslikana krajina s cerkvenimi zvoniki, oblita z apokaliptično svetlobo brez poznavanja linearne perspektive, ki so jo ‘iznašli’ umetniki poznega zgodnega srednjega veka, postane družbena realnost, nova norma (ne)znanja lokalnega okolja. Z besedo bom poskušala opisati čudovito ilustracijo izraelskega umetnika Asafa Hanuke. Umetnik naslika svoj avtoportret sklonjenega nad papirjem, na katerega je naslikal zmazek. Potem se je žal ta zmazek znašel na razstavi in so ga videli drugi. Ker je bil na razstavi izpostavljen, so ljudje rekli; opa, to pa je dobro. Potem se je matrica zmazka reproducirala in vsi so slikali zmazke, ker je le ta, žal …, zaradi spleta nesrečnih okoliščin pristal na razstavi. Poiščite z Googlom Asafa Hanuko, odličen ilustrator in karikaturist je.
Moja misel ob letošnjem kulturnem prazniku je: sito. Oziroma cedilo. Postavimo si sita in cedila, najprej predse. Zavedajmo se svojih znanj in sposobnosti ter svojih neznanj in nesposobnosti. Potem dajmo to spoznanje svojim otrokom, resnično jim bomo podarili pomembno spoznanje in izkušnjo za prihodnost. Šele potem bodimo cedilo in sito v družbi. Z dobrimi, izpostavljenimi in nagrajenimi zgledi oblikujmo prihodnost. Tega ‘renesančnega’ strokovnjaka peljimo raje na pivo in se z njim pogovorimo o vremenu, saj je žal bila ta priložnost zamujena. A zagotovo pride čas, ko spoznanje pade tudi na to pamet.
Upam, da ste kulturni praznik preživeli kulturno dobro. Če pa ne, pa ga lahko praznujemo vsak dan. Vse šteje.

- Nataša Tajnik Stupar, dne 09.02.2017

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Manouche - Moje miške (40)
 2. Urban Vidmar - 16 let (32)
 3. Društvo mrtvih... - Astronavt (17)
 4. Dan D - Boli me k (16)
 5. Betka - Še eno slovo (11)
 6. Adi Smolar - Preventiva (8)
 7. Domen Kumer - Nisva prva niti... (7)
 8. Challe Salle - Legenda (3)
 9. New Game over - Le enkrat se živi (1)
 10. Rock Partyzani - Ti si moj lover (1)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Jason Mraz... - More than friends (6)
 2. U2 - Landlady (6)
 3. Olly Murs feat.... - Move (5)
 4. Sunrise avenue - Dreamer (5)
 5. Vatra - Ukleti holandez (4)
 6. Eros Ramazzotti - Vita ce n'e (2)
 7. Rea Garvey - Kiss me (1)
 8. Robin Schulz... - Oh child (1)
 9. Dynoro &... - In my mind (0)
 10. Kirsty Bertarelli - Tick tock (0)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Veseli Savinjčani - Naj ne gre v... (33)
 2. Vražji muzikanti - Žalostna je... (32)
 3. Ansambel Banovšek - Rženova Tinka (15)
 4. Ansambel Roka... - Ko se ženi Ribnčan (10)
 5. Monika Avsenik - Nesi me, nesi (1)
 6. Prleški kvintet - Mladi že 15 let (1)
 7. Ansambel Kvinta - Nisem taka kot... (0)
 8. Ansambel Upanje... - Kdo je boljši (0)
 9. Ansambel Viharnik - Naša juhanca (0)
 10. Trio Pogladič - Abraham (0)
Podrobnosti

Glasbene želje