ON AIR

- Odpri v oknu

50 CENT FEAT. THE GAME, TONY YAYO, YOUNG BUCK & LLOYD BANKS HATE IT OR LOVE IT

HIT DNEVA

PESEM TEDNA

16.11.2019

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Pidži Rad mam šport

  1. PIDžI - Rad mam šport
  2. PLIš - Jaz bi kužija
  3. DANIJELA MARTINOVIć - Čovjek bez adrese

Mali nočni ptički

Z malim čukom spiva sama. (Veliki čuk smrči na svoji veji.) On v mali leseni postelji z gitrami in pikčasto posteljnino. Jaz v visoki zakonski postelji s hecnim lesenim štilom nekje visoko nad glavo in črtasto modro-belo posteljnino. On v piščančje rumeni frotirasti pižami za mini speče avtomehanike z napisom “tuttifruti”, izdelani v Slogi Zrenjanin; pred časom je v njej spal danes skorajda štiridesetleten moški. (“Mladi do 40 let” sem pred kratkim prebrala v nekem kulturniškem razpisu.) Jaz v kombinezonasti črtasti pižami za speče kavboje, kupljeni na moškem pižamskem oddelku.
Mali čuk mi zaspi v naročju. Izmenično mu prav potiho pojem “Medvedek ni bolan, medvedek je zaspan” ter “Sonček boža tačice naše bele mačice”. “Medvedek” ima stalno melodijo, “Mačica” je vsaka majčkeno drugačna. Vmes pojem še izmišljije, ki vključujejo male nočne ptičke, male dnevne ptičke, smrdučke, bubučke, bubalučke, smrdupije, čednupije, pikačuje in ljubezenske kukuje. Rahlo ga zibljem, medtem ko dudlja eno izmed svojih dveh nočnih dud, ki sveti v temi, da izgleda kot hroščasta kresnička velikanka. V eni roki drži oranžnega dvonogega slona, z drugo pa tiplje in nežno mečka njegov že precej zdelan vrvičast rep. Tako zaspi, ko zaspi. Zbuja se v le vesolju znanemu zaporedju časovnih presledkov. Le kdaj sem nazadnje spala nepretrgano vso noč? Pred tremi leti? In kdaj bom spet? Čez tri leta?
Cvili Vanili. (V devetdesetih je obstajal seksi mulatski pop dvojec zelenomodrih oči, Mili Vanili imenovan. Nekega dne se mu je zgodila precejšnja neprilika – na koncertu z večstoglavo publiko se jima je pokvarila plejbek mašina. Na tovrstnih koncertih se vendarle spodobi peti na mikrofon v živo.)
Mali čuk ponoči cvili, miga, štriga, vstaja, pije vodo, izgublja dudo, išče slona, smrči, sanja, se vrti, malo pa tudi spi. Četrto uro zjutraj čutim (in ja, med tretjo in četrto jutranjo naj bi bil t. i. “vragov čas” - takrat imajo temne zadeve največjo moč. Pa malo manj temne in skravžljane izgleda tudi.), ko mali migotalec v svoji postelji ves skuštran stoji. V eni roki za rep drži slona, z drugo pa kaže name, vso skuštrano. To je znak, da je prišel čas za nočni obisk – čukca in slončka vzamem k sebi. V preostalih urah noči (pa saj je že jutro) ena od živalic (uganita, katera) pleza po meni, me z glavo butne enkrat v čeljust, enkrat v čelo. Se mi uleže čez obraz, se mi uleže čez trebuh, mi vrže noge na mehur. Odmiga na drugo stran postelje, z glavo navzdol, z ritjo navzgor. Ko čuti, da je spočita, se usede, malo popije in začne brbljati. Poliva me z vodo in mi tišči prste v nos. Pomagam ji zlesti iz postelje, ki je zanjo še previsoka. Oblečem jo (da, svojega sina oblačim v rože, ima tudi nekaj roza oblačil, kot tudi zlatih), potem pa takole: ovseni kosmiči, polita kava, zlomljeni čiki, odpiranje hladilnika, leteče pomaranče, limone v stranišču, brskanje po smeteh, vlečenje kablov, prižiganje luči, padanje s stola, risanje z vodo, kužki, ladje, jagode, tobogani, pokakana rit, mokro vse, smoki, sirček, juhica, ne?, čokolino smrdolino, treba je tudi v trgovino, pesek v čevljih, rompom pikapam, mali dnevni ptički, mali nočni ptički, pižama, polenta, medvedek je zaspan, sonček boža tačice, jutro, večer, dan, noč, in dalje, navzgor, spiralno, tako je bilo zmenjeno, ne, življenje? Mali ptički, gnezda, veliki ptički, letenje.

- Kaja Avberšek, dne 09.02.2017

BLOGROLL


Domača lestvica

  1. Romanca - Iz navade (202)
  2. Samuel Lucas - Nihče ne ve (115)
  3. Slavko Ivančič - Morje ti povej (110)
  4. Skupina Calypso - Lepa kot nekoč (83)
  5. Manca Špik - Serenada (27)
  6. Okustični - Enkratna,... (21)
  7. Ana - Rada bi (17)
  8. Uroš & Tjaša - Jaz in ti (7)
  9. Alex Volasko - Pesem o tebi (6)
  10. Zlatko - Bodi dober,... (4)
Podrobnosti

Tuja lestvica

  1. Petra Oreč - To sam ja (16)
  2. Alle farben... - As far as... (14)
  3. Pitbull - 3 to tango (14)
  4. Andrea Bocelli... - Return to love (12)
  5. Armin Van Buren... - Unlove you (11)
  6. Ivano - Obečajem ti... (10)
  7. Pietro Lombardi - Macarena (2)
  8. Elton John - Never to late (1)
  9. Flight... - Better than ever (1)
  10. Scouting for girls - Dancing with you (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

  1. Ansambel Spev - Otroku (194)
  2. Ansambel Pogum - Nocoj ves svet... (71)
  3. Ansambel... - Ne morem naprej (61)
  4. Ansambel Veseli... - Ko me objame (18)
  5. Ansambel Mladi... - Najin poljub (8)
  6. Ansambel Jarica - Hvala ti (2)
  7. Ansambel... - Dekle pod staro... (1)
  8. Ansambel... - Pesem o Dolenjski (1)
  9. Ansambel Mladi... - Zapel bom pod... (1)
  10. Ansambel Refren - Lahko greš (1)
Podrobnosti

Glasbene želje