ON AIR

- Odpri v oknu

RADIO VELENJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  Zoran Predin (7) Nekega dne

 • Skupina

  George Ezra (1) Shutgun

 • Skupina

  Shawn Mendes (3) Treat you better

PESEM TEDNA

27.02.2021

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

DIno Petrič & Katarina Grujo Sto života

 1. DINO PETRIč & KATARINA GRUJO - Sto života
 2. GAšPER RIFELJ - Dan za metulje
 3. UROš RžIšNIK IN LAGARD - Naša knapuska kri

Končno. Cesta.

Ne bi se rad resneje opredeljeval do izbrane trase za cesto, ki naj bi v ne več tako davni prihodnosti pripeljala do mesta. Kot vsak cesta je tudi ta rodila množico pomislekov, nekaj je prepričljivih, nekaj niti ne, a na koncu je pač država in njeni odločevalci tisti, ki sprejmejo odločitev in jo znajo strokovno in pravno izpeljati. Če je ne, za napake in nedelo nosijo vsaj politično odgovornost.
Vsaka cesta prizadene bližnje hiše, kot tudi vsaka elektrarna prizadene okolje, v katerem zraste. Država cesto potrebuje, čim prej in čim boljšo, potrebujejo jo ljudje, vasi, mesta. Cesta je vedno komunikacija, odpira, približuje in povezuje, je hkrati zavetje nemirnih ljudi, odhaja, prihaja, rojeva nova obzorja, ni tako pomembno, kje natančno poteka, pomembneje je, da obstaja in da vodi v pravo smer.
Civilne iniciative, ki v skladu s folklorno slovenskega umeščanja v prostor tudi tokrat nasprotujejo izbrani različici, ne kažejo toliko na to, da država, kot radi pravijo, s pozicije moči vsiljuje nespametne odločitve, kažejo na nekaj drugega. Kažejo na, če si lahko privoščim ta površni avtorasizem, da Slovenci konsenz razumemo kot poraz, tisti, ki se z njim strinja, pa naj bi bil šibek. Zato se tako radi pravdamo, zato ne želimo poslušati drug drugega, zato, recimo, včasih govorimo o svetih kmetijskih zemljiščih, ki niti vsa niso v uporabi, veliko izmed njih pa je onesnaženih, spet drugič pa nanje brez resnega razmisleka postavljamo stanovanjske hiše, ki potem še leta samevajo neprodane in nedograjene, zelo podobno pa se godi kakšnim predimenzioniranim in povsem zapuščenim obrtnim conam.
Predvsem pa ne maramo sprememb. Vse, kar je novo, hitro postane problem, kar je drugače, je tujek.
Posplošujem, a to počnem namenoma. Ko so denimo v Ljubljani na cestah narisali rumene pasove, je mesto skoraj padlo s tečajev, napovedoval se je prometni kaos. Kar se ni zgodilo, le ljudje so se navadili, da ima javni potniški promet prednost. In ko so zaprli mestni center, so vpili, da bo to nemogoče. A je center zaprt že leta in danes živi neko povsem drugo, bolj pisano življenje. Tudi sam sem pred časom pisal o belem mostu nad reko Pako, kakšen tujek naj bi bil, pa sem se nanj navadil, morda mi ni všeč, a to ni bistveno, most opravlja svojo funkcijo, povezuje levi in desni breg.
Vsak krik civilnih iniciativ ni vedno dober. V Sloveniji je bilo pri gradnji avtocest tudi zaradi njih storjenih nekaj napak, ponekod je bila kakšna trasa zaradi zahteve mesta predstavljena na hrib ali vkopana v zemljo, pa se danes meščani sprašujejo, zakaj se pri njih nihče več ne ustavi.
Vse to nerganje in bes me spominja na odnos do Evropske unije, vsi imamo polna usta o tem, kako gre za nedemokratično institucijo, kako nam vladajo neoliberalne elite, vsak evropski poraz osvetljujemo z žarometi, za njene uspehe, za vsa sredstva, ki se pretekajo v Slovenijo, pa tudi v Velenje, nam je vseeno, kot da bi obstajala od vedno, kot da je Evropa samo bruseljska aristokracija, ne pa tudi hvalevreden poskus povezovanja kultur različnosti.
Povsem podobno je s hitro cesto. Gotovo njena trasa ni najboljša, vendar je nastala na podlagi strokovne presoje in odločitve ministrstva, da je izbrana različica najboljša izmed slabih. Lahko se ministrstvo moti, lahko je bila zadnja različica izsiljena, a v državi so pravni postopki, da se preprečijo domnevno škodljive odločitve. Ti postopki so seveda legitimni, a le do trenutka, ko je njihov namen resnična presoja ustavne spornosti, ne pa zavlačevanje gradnje.
Če vprašate mene, pa je stvar zelo preprosta, nova cesta ne bo približala le Ljubljane, približala bo tudi Velenje.

- Jure Trampuš, dne 26.01.2017

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Folk idoli - Tisto početje (24)
 2. 2B - Nevihte (18)
 3. Mojstri pasivne... - Za menoj (11)
 4. Dan D - Bits (10)
 5. Gašper Rifelj - Dan za metulje (6)
 6. Anja Hrastovšek... - Tja bi šla (2)
 7. Miki Vlahovič - Rad te imam (1)
 8. Erosi - Bodi moja (0)
 9. Manca Špik in... - Na valentinovo (0)
 10. Manouche - Ma sej je vseen (0)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Dino Petrič... - Sto života (1)
 2. Mike Shinoda... - Happy endings (1)
 3. Rag'n'... - All you ever... (1)
 4. Amy Shark feat.... - Love song ain't... (0)
 5. CNCO - Dejaria todo (0)
 6. Dan+Shay - Glad you exicst (0)
 7. Dua Lipa - We're good (0)
 8. Ed Sheeran - Afterglow (0)
 9. Maluma - Agua de Jamaica (0)
 10. Pink &... - Cover me in... (0)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Veseli... - Naj ne gre v... (2)
 2. Ansambel Zadetek - Zadnji poljub (2)
 3. Mladi korenjaki - Štajerc in... (2)
 4. Polkaholiki - Bela roža (2)
 5. Ansambel Foksnerji - Kuga mi je tega... (0)
 6. Ansambel Prva liga - Enkrat ni... (0)
 7. Ansambel Raubarji - Tako posebna (0)
 8. Ansambel Roka... - V tvojem objemu... (0)
 9. Gorenjski kvintet - Ruševine življenja (0)
 10. Veseli svatje - Zakaj si pustil me (0)
Podrobnosti

Glasbene želje