ON AIR

- Odpri v oknu

ZUCCHERO BACCO PERBACCO

HIT DNEVA

 • Skupina

  Anika Horvat (0) Samo ti

 • Skupina

  Čuki (0) Liter vode in en poljub

 • Skupina

  Manca Špik (0) Za prijatelje

PESEM TEDNA

14.12.2019

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Werner in Darja Gajšek Samo sebe imava

 1. WERNER IN DARJA GAJšEK - Samo sebe imava
 2. HELENA BLAGNE - Led in sol
 3. SKUPINA EROS - Le bog ve kako te ljubim

Kralji

Še zadnji praznik je mimo, tu, na Španskem. Hecno, kako utrudljivi so, ti prazniki, pa vse kaj drugega bi morali biti. Ta zadnji je tukaj najpomembnejši. “Šest kraljev, ne?”, me vpraša teta po telefonu. “Ne, ne, he he, Trije kralji šestega januarja!” Menda je bilo tako, v starejših časih, da so šele trije dobri kralji otrokom prinesli darila. Zdaj darila prinese najprej Papa Noel, potem pa še kralji, še večja. Trgovine na dan pred praznikom so totalna norišnica, blagovni centri so odprti do polnoči, da se gromozanski nakupovalni vozički nafilajo s še zadnjimi otroškimi kolesi in pametnimi telefoni najnovejše generacije. Potrebno je kupiti tudi “roscon de los reies”, kraljevi šarkelj bi se mu reklo, za katerega dvomim, da ga kakšna gospodinja (gospodinjec pa sploh) še speče doma. Gre za okroglo sladko mlečno-kruhasto zadevo z odprtino v sredi, posuto z debelimi kosmi sladkorja, ter okrašeno z zelenimi in rdečimi trakovi nečesa cukrenega ter s kandiranimi kolutiči pomaranče. V vseh trgovinskih prehrambnih verigah ga je moč najti. Nekoliko bolj romantični ga naročijo pri kakšni od manjših pekarn, ki so v večini primerov tudi slaščičarne. Mi smo ga naročili v majčkeni trgovinici z zvenečim imenom “bazar Adiri”, najbližji naši beli hiši. Velika je kot večja omara in ni samopostrežna, ima pa vse. Tako tudi list papirja, na katerega par dni pred Tremi kralji napišeš svoje ime, kakšno velikost (S, M, L) ter kakšen nadev bi v šarklju želel imeti, če sploh. Izbrali smo največjega, z dvema nadevoma. Polovico s “cremo” (vaniljeva krema) in polovico s “trufo” (čokoladna krema). Menda ga lahko nadevajo tudi z “angelskimi lasmi” (strašno sladko kandirano meso posebne sorte buče z lasasto teksturo), stepeno smetano, “turronom” (najverjetneje nekaj sladko oreškastega) ali pa ga pustijo praznega. V resnici ni nikoli prazen, ker se v vsakem rosconu skrivata dve zadevi: en bob in ena figurica, vsaka posebej zavita v plastičen ovoj. Takole pravijo navodila: kdor naleti na bob, bo naslednje leto plačal roscon. Komur se v ustih znajde figurica (bil je to mini keramični rdeče-belo-modri kralj falične oblike, v katerega sem zarezala z ostrim nožem), naj si na glavo povezne zlato papirno krono, ki v obroč zvita čaka v odprtini kraljevega kolača ter naj bo kralj oziroma kraljica prazničnega dne. Portugalci poznajo zelo podoben kolač, imenujejo ga “bolo rei” (torta kralj), ki pa ga ne nadevajo, niti s kremami niti z bobi niti s figuricami, saj so se menda vse preveč požrešnežem zataknile v grlu. Namesto da bi ljudje bolj previdno in z andohtjo prežvekovali, so se odločili enostavno izbrisati pomemben in čaroben del tradicije. Vse za varnost, udobnost, porobotenost, tako nikomur ni treba preveč razmišljati.
“Tako se veselim prihoda treh kraljev, v bogatem sprevodu gredo skozi mesto in spremljajo jih nepregledne množice ljudi. Celo lestve si prinesejo, da kaj vidijo! V Barceloni je res fina, ta “cavalgata de los reies”, toliko barv, glasbe, pisanih letečih papirčkov pa po zraku frlečih bombonov, ki jih kralji in njihovo spremstvo mečejo na vse strani, da jih ljudje lovijo v narobe obrnjene dežnike. Gremo gledat, ne? Me prav zanima, kako izgleda tukaj, v Mestu palm.” Seveda gremo. Malemu čuku se bo gotovo dopadlo. Izgleda takole: sledijo si tovornjak za tovornjakom, okinčan z lučkami, bolj ali manj poln otrok, bolj ali manj tematsko namaskiranih. Na vsakem tovornjaku je zelo velik sponzorski logotip. Iz vsakega tovornjaka buči bolj ali manj sladek tehno s sledmi regetona. Zadeva je resnično glasna. Potem se pripelje blond kralj v rdeči obleki z rdečim spremstvom. Za njim rdečelasi kralj v modri obleki z modrim spremstvom. Zadnji se pojavi črni kralj v zeleno-rumenem in z najboljšo glasbeno spremljavo, seveda. Sledita mu še dva tovornjaka, trije, pa pravi gasilci in pravi rešilni avto za vsak slučaj, množica se počasi razkadi, evo. (Videti je tudi policaja z brzostrelko, za vsak slučaj.) Ostane nekaj otrok, ki se valjajo po bleščečih papirčkih in razmetavajo kupčke belih konfetov, ki spominjajo na sneg. (Seveda, temperatura je poznopomladanska.) Enako počne mali čuk. “Ja, in bomboni, kaj se je zgodilo z bonboni!? Niti eden ni priletel!” Pred dvema letoma je neka deklica skočila po bombonček direktno pod veseli tovornjak. Od takrat naprej jih kralji v to mesto ne nosijo več. Hm.
“Ta!”, vzklikne mali čuk in s prstkom pokaže v nebo. Zagledal je letalo z rdečo, modro in zeleno lučko. Kralji se v njem nažirajo z bombončki.

- Kaja Avberšek, dne 12.01.2017

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Soulution - Naj ne čakam te (621)
 2. Lea Sirk - V dvoje (405)
 3. Yu Generacija - Vse kar želiš (233)
 4. Boštjan Dermol... - Če je ljubezen (192)
 5. Eva Pavli - Zbudi me (54)
 6. Petra Zore... - Lublana (42)
 7. Društvo mrtvih... - Od zibelke do... (16)
 8. Hamo&... - Kje gori (15)
 9. Invite - Dišiš mi kot... (7)
 10. Pliš - Jaz bi kužija (3)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. U2& A.R.Rahman - Ahimsa (16)
 2. Tones and I - Dance monkey (11)
 3. George Michael - This is how we... (4)
 4. Fall out boy - Bob Dylan (3)
 5. Klingade &... - Amsterdam (2)
 6. Lewis Capaldi - Before you go (2)
 7. Naughty boy... - Live before i die (2)
 8. Offenbach - Insane (2)
 9. Post Malone - Circles (2)
 10. Vasco Rossi - Se ti potessi dire (2)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Klateži - Nasmeh življenja (94)
 2. Ansambel Posluh - Kje boš spala... (60)
 3. Ansambel Vikend - Dolgi so dnevi (45)
 4. Ansambel Roka... - Lepa si Slovenija (23)
 5. Ansambel Vrli... - Slovenska pesem (10)
 6. Ansambel Petra... - Prepozno je za... (5)
 7. Ansambel Mladika - Svet brez tebe (2)
 8. Ansambel Roka... - Srečno novo leto (2)
 9. Ansambel Svetlin - Pozabi na vse (2)
 10. Ansambel Upanje - Ptujske ulice (2)
Podrobnosti

Glasbene želje