ON AIR

- Odpri v oknu

RADIO VELENJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  ŠANK ROCK (0) Dvigni pogled

 • Skupina

  TONY CETINSKI (0) Svaka tvoja laž

 • Skupina

  BRYAN ADAMS (3) Straight from the heart

PESEM TEDNA

15.06.2019

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Domen Kumer & Saša Lendero 100%

 1. DOMEN KUMER & SAšA LENDERO - 100%
 2. EVA ČERNE & NUšKA DRAščEK IN NUšA DERENDA - Mladost
 3. LUKA NIžETIč FT. ŠKORO & BITORAJAC - Ludilo brale

Kralji

Še zadnji praznik je mimo, tu, na Španskem. Hecno, kako utrudljivi so, ti prazniki, pa vse kaj drugega bi morali biti. Ta zadnji je tukaj najpomembnejši. “Šest kraljev, ne?”, me vpraša teta po telefonu. “Ne, ne, he he, Trije kralji šestega januarja!” Menda je bilo tako, v starejših časih, da so šele trije dobri kralji otrokom prinesli darila. Zdaj darila prinese najprej Papa Noel, potem pa še kralji, še večja. Trgovine na dan pred praznikom so totalna norišnica, blagovni centri so odprti do polnoči, da se gromozanski nakupovalni vozički nafilajo s še zadnjimi otroškimi kolesi in pametnimi telefoni najnovejše generacije. Potrebno je kupiti tudi “roscon de los reies”, kraljevi šarkelj bi se mu reklo, za katerega dvomim, da ga kakšna gospodinja (gospodinjec pa sploh) še speče doma. Gre za okroglo sladko mlečno-kruhasto zadevo z odprtino v sredi, posuto z debelimi kosmi sladkorja, ter okrašeno z zelenimi in rdečimi trakovi nečesa cukrenega ter s kandiranimi kolutiči pomaranče. V vseh trgovinskih prehrambnih verigah ga je moč najti. Nekoliko bolj romantični ga naročijo pri kakšni od manjših pekarn, ki so v večini primerov tudi slaščičarne. Mi smo ga naročili v majčkeni trgovinici z zvenečim imenom “bazar Adiri”, najbližji naši beli hiši. Velika je kot večja omara in ni samopostrežna, ima pa vse. Tako tudi list papirja, na katerega par dni pred Tremi kralji napišeš svoje ime, kakšno velikost (S, M, L) ter kakšen nadev bi v šarklju želel imeti, če sploh. Izbrali smo največjega, z dvema nadevoma. Polovico s “cremo” (vaniljeva krema) in polovico s “trufo” (čokoladna krema). Menda ga lahko nadevajo tudi z “angelskimi lasmi” (strašno sladko kandirano meso posebne sorte buče z lasasto teksturo), stepeno smetano, “turronom” (najverjetneje nekaj sladko oreškastega) ali pa ga pustijo praznega. V resnici ni nikoli prazen, ker se v vsakem rosconu skrivata dve zadevi: en bob in ena figurica, vsaka posebej zavita v plastičen ovoj. Takole pravijo navodila: kdor naleti na bob, bo naslednje leto plačal roscon. Komur se v ustih znajde figurica (bil je to mini keramični rdeče-belo-modri kralj falične oblike, v katerega sem zarezala z ostrim nožem), naj si na glavo povezne zlato papirno krono, ki v obroč zvita čaka v odprtini kraljevega kolača ter naj bo kralj oziroma kraljica prazničnega dne. Portugalci poznajo zelo podoben kolač, imenujejo ga “bolo rei” (torta kralj), ki pa ga ne nadevajo, niti s kremami niti z bobi niti s figuricami, saj so se menda vse preveč požrešnežem zataknile v grlu. Namesto da bi ljudje bolj previdno in z andohtjo prežvekovali, so se odločili enostavno izbrisati pomemben in čaroben del tradicije. Vse za varnost, udobnost, porobotenost, tako nikomur ni treba preveč razmišljati.
“Tako se veselim prihoda treh kraljev, v bogatem sprevodu gredo skozi mesto in spremljajo jih nepregledne množice ljudi. Celo lestve si prinesejo, da kaj vidijo! V Barceloni je res fina, ta “cavalgata de los reies”, toliko barv, glasbe, pisanih letečih papirčkov pa po zraku frlečih bombonov, ki jih kralji in njihovo spremstvo mečejo na vse strani, da jih ljudje lovijo v narobe obrnjene dežnike. Gremo gledat, ne? Me prav zanima, kako izgleda tukaj, v Mestu palm.” Seveda gremo. Malemu čuku se bo gotovo dopadlo. Izgleda takole: sledijo si tovornjak za tovornjakom, okinčan z lučkami, bolj ali manj poln otrok, bolj ali manj tematsko namaskiranih. Na vsakem tovornjaku je zelo velik sponzorski logotip. Iz vsakega tovornjaka buči bolj ali manj sladek tehno s sledmi regetona. Zadeva je resnično glasna. Potem se pripelje blond kralj v rdeči obleki z rdečim spremstvom. Za njim rdečelasi kralj v modri obleki z modrim spremstvom. Zadnji se pojavi črni kralj v zeleno-rumenem in z najboljšo glasbeno spremljavo, seveda. Sledita mu še dva tovornjaka, trije, pa pravi gasilci in pravi rešilni avto za vsak slučaj, množica se počasi razkadi, evo. (Videti je tudi policaja z brzostrelko, za vsak slučaj.) Ostane nekaj otrok, ki se valjajo po bleščečih papirčkih in razmetavajo kupčke belih konfetov, ki spominjajo na sneg. (Seveda, temperatura je poznopomladanska.) Enako počne mali čuk. “Ja, in bomboni, kaj se je zgodilo z bonboni!? Niti eden ni priletel!” Pred dvema letoma je neka deklica skočila po bombonček direktno pod veseli tovornjak. Od takrat naprej jih kralji v to mesto ne nosijo več. Hm.
“Ta!”, vzklikne mali čuk in s prstkom pokaže v nebo. Zagledal je letalo z rdečo, modro in zeleno lučko. Kralji se v njem nažirajo z bombončki.

- Kaja Avberšek, dne 12.01.2017

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Sara Lamprečnik - Le ti to znaš (159)
 2. Anabel - Mama (139)
 3. Prestiž - Nekaj je na tebi (88)
 4. Nuša Derenda - Sto in ena (54)
 5. Nera - Rabljeno dekle (36)
 6. Ksenija - Ne vem, če veš (35)
 7. Milan Kamnik - Motoristična (28)
 8. Sabrina Zavšek - Za vrati (23)
 9. Eva Pavli - Okrog planeta (10)
 10. Tequila - Vanilija (8)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Onerepublic - Rescue me (8)
 2. Luca Hanni - She got me (6)
 3. John Lundvik - Too late for love (5)
 4. Billie Eilish - Bad guy (4)
 5. Keiino - Spirit in the sky (4)
 6. Nina Donelli... - Genijalno (4)
 7. Maluma - Te quiero (3)
 8. Mahmood - Soldi (2)
 9. Duncan Laurence - Arcade (1)
 10. Lewis Capaldi - Someone you loved (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Klateži - Nekaj kar se... (214)
 2. Ansambel Zeme - Sreča najine... (131)
 3. Prleški kvintet - Reci ali me ljubiš (16)
 4. Ansambel Roka... - Čeprav si ne... (2)
 5. Ansambel Spev - Rdečelaska (2)
 6. Marcela IN - Ta pesem ni... (2)
 7. Ansambel Bojsi - Ne, ne bom (1)
 8. Ansambel Petan - Stari hrast (1)
 9. Cik cak kvintet - Daj no daj (1)
 10. Vražji muzikanti - Po domače mal... (1)
Podrobnosti

Glasbene želje