ON AIR

- Odpri v oknu

RADIO VELENJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  Irena Vrčkovnik (4) Pesem o pomladi

 • Skupina

  Goran Karan (0) Kako da te zaboravim

 • Skupina

  Natalija Verboten (0) Pošlji mi pošlji

PESEM TEDNA

16.02.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Rebeka Dremelj Zdravo sreča

 1. REBEKA DREMELJ - Zdravo sreča
 2. ČUKI - Vse je fajn
 3. ORLEK - Zame si pela ta blus

Mati matrica

Konec leta 2016 je Galerija Velenje odprla razstavo Društva slovenskih likovnih kritikov z naslovom ‘V iskanju matrice’, na kateri sodeluje 33 slovenskih likovnih umetnikov, ki se ukvarjajo pretežno z umetniško grafiko. Na razstavi so predstavljene skoraj vse zvrsti umetniške grafike, ki nastaja trenutno v slovenskem prostoru. Tako lahko na razstavi vidimo grafične odtise vseh grafičnih zvrsti tako visokega, globokega in ploskega tiska kot tudi različne replike v kontekstu grafike, odtisnjene na različnih podlagah, tako na keramiko, les in kovino.
Umetniška grafika ima v slovenskem prostoru močne korenine, v zadnjem stoletju tudi zaradi zelo kakovostnega delovanja Mednarodnega grafičnega centra v Ljubljani, ki že od leta 1955 javnosti predstavlja svetovno produkcijo v kontekstu umetniške grafike z Mednarodnim grafičnim bienalom. Umetniška grafika tako kot ostale umetniške zvrsti ostaja v obdobju samoizpraševanja in lastne refleksije skozi kuratorske oči, saj z navidezno revitalizacijo, preverjanjem strukture in ohranjanjem raznovrstnosti nadaljuje svoje poslanstvo v smislu reprodukcije podobe. Čeprav so nekateri likovni skeptiki klasično umetniško grafiko že pokopali, še vedno ostaja generacija, ki ji je bilo predano znanje obdelave matric in veščin analognega tiska v kontekstu umetniške grafike. Dvajsetletno preizpraševanje in na novo postavljanje definicij ter t. i. okvirjev umetniške grafike v strokovni javnosti je neki način jalovo početje, saj gre analogna reprodukcija in ustvarjanje podob naprej s časom in razvojem novih tehnologij, ki se prepletajo tako s klasičnimi grafičnimi tehnikami kot tudi s sodobnimi digitalnimi. Naslov razstave ‘V iskanju matrice’ je ponovno del preizpraševanja, dejstvo pa je, da bi lahko danes v kontekstu umetniške grafike govorili o dveh vrstah matric. Prvi, vsem nam znani analogni matrici, pri kateri uporabljamo različne mehanske in strojne načine obdelave in drugi digitalni (virtualni), ki je mogoče tudi v tem kontekstu del ponovnega preizpraševanja. Matrica je plošča, ki jo obdelujemo z različnimi orodji in postopki. Matrica in njena stabilnost sta omogočili veliko število odtisov posamezne grafike oz. nekega sporočila, najsi je bilo to likovno ali ne. Razvoj industrijskega tiska in njegova uspešnost je bila pogojena s številom odtisov, ki so bili omogočeni. Ali grafična matrica dejansko izginja? Različni poli diskurza o pomenu in definicijah v umetniški grafiki v izobraževanju mladih umetnikov vnašajo med populacijo mladih umetnikov nemir in zmedo. Vsem znana pot od realizma do abstrakcije bi se mogoče dala primerjati s potjo znanj obdelave grafične matrice, ki bi znanja preko analogne matrice lahko pripeljala do digitalne, neotipljive matrice. Če grafična matrica dejansko izginja, je njeno izginotje povezano z učiteljem, ki učencu ne približa določenega znanja. Kako in katera znanja se bodo prenašala v prihodnost in se ohranjala je resnično odvisno od izobraževanja in opremljanja učiteljev z znanji o kontekstu. Sodobna tehnologija se bo tako ali tako razvijala dalje, od nas pa je odvisno, kako bomo ohranjali analognost starih znanj.
Eno izmed dejstev je, da je v Sloveniji še vedno izrazito prisotna veja ljubljanske grafične šole, ki je v času petdesetih let prejšnjega stoletja izobrazila in z znanji opremila veliko domačih in tujih umetnikov, ki so ostali ne glede na spremembe in trende v globalnih umetniških tokovih zvesti klasični umetniški grafiki.
Ob ogledu razstave se lahko seznanimo skoraj z večino klasičnih grafičnih tehnik (vrstami matric in različnostmi njihove obdelave) visokega, globokega in ploskega tiska. Najdemo grafične odtise s tehnikami izvedbe v linorezu, kolografiji (kolažni tisk različnih materialov, uporabljenih na eni matrici), lesorezu, jedkanici, akvatinti, bakrorezu, mezzotinti, litografiji, slepem tisku, kombinaciji različnih tehnik, digitalnemu strojnemu tisku, monotipiji … Na razstavi so predstavljeni umetniki, ki so s svojo kvaliteto in kreativno izvirnostjo zaznamovali slovenski likovni prostor po koncu druge svetovne vojne. Tako najdemo na razstavi mdr. dela umetnikov Vena Pilona, Vladimirja Makuca, Bogdana Borčiča, Adriane Maraž, Marjana Pogačnika, Lojzeta Spacala, Črtomirja Freliha, Mojce Zlokarnik, Vesne Drnovšek in Samuela Grajfonerja.
Dejstvo, da se je grafična matrica dematerializirala in postala virtualna še ne pomeni, da smo grafično matrico nekako izgubili. Mogoče je to spoznanje prav spodbudilo razmislek in zavedanje o unikatnosti posameznih grafičnih tehnik umetniške grafike. Umetniki bomo še vedno vrteli kolesja grafičnih preš, ohranjali znanja in veščine preteklosti, mularija pa, upamo, da si bo še hotela mazati roke z grafično barvo. Upam, da mi je uspelo vsaj malo razburkati vašo radovednost in da si boste vzeli čas za ogled razstave ‘V iskanju matrice’ v Galeriji Velenje. Presenečeni boste.

- Nataša Tajnik Stupar, dne 05.01.2017

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Stella - Ne vem, če sem... (655)
 2. Klapa Škvadra - Oči te črne (596)
 3. I.C.E. - Lahko bi bilo lepo (225)
 4. Zvita feltna - Sto tisoč let (136)
 5. Žan Serčič - Lana (88)
 6. Domen Kumer... - Levo desno (71)
 7. Nino Ošlak - A si za to (53)
 8. Same babe - Vražji bend (46)
 9. Kastelo - Mali raj (42)
 10. Sladica feat.... - Klic na pomoč (8)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Alicia Keys - Underdog (14)
 2. Kygo &... - Forever yours (9)
 3. Shakira &... - Me gusta (9)
 4. Maroon 5 - Memories (8)
 5. Sia - Original (8)
 6. Billie Eilish - Everything i... (7)
 7. Meri Andrakovič - Voli (7)
 8. Gabrielle... - Miss you 2 (2)
 9. Teška industrija - Novo je jutro (2)
 10. Ultimo - Tutto questo... (2)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Spev - Zate bi dal (116)
 2. Ansambel Murni - Murn je taka žvat (32)
 3. Ansambel Naveza - Če želiš (26)
 4. Ansambel Poskok - Iskrena ljubezen (15)
 5. Ansambel Viharnik - Ko v jutranjem... (11)
 6. Ansambel Vražji... - Ne zanikaj (6)
 7. Prifarski... - Takrat (6)
 8. Ansambel Jodel... - Našla si z... (5)
 9. Ansambel Lenarti - Ostani še minuto (5)
 10. Ansambel Tik Tak - Dovolj je dni v... (5)
Podrobnosti

Glasbene želje