ON AIR

- Odpri v oknu

IRENA VR POLEP

HIT DNEVA

 • Skupina

  Bajaga (4) Muzika na struju

 • Skupina

  California (2) Stara barka

 • Skupina

  Tom Jones (2) Kiss

PESEM TEDNA

18.01.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

The golden dixie boys V Ljubljano

 1. THE GOLDEN DIXIE BOYS - V Ljubljano
 2. ISAAC PALMA - Obljubi
 3. GAšPER RIFELJ - Angel

Barbari

Ne tako dolgo nazaj sem v Žabi zadržano pohvalil Šaleško mi dolino, še bolj mesto Velenje, ki ne beži od svoje multikulturne sestave. Nasprotno, tako sem mislil, jo politika vsaj javno jemlje kot prednost, morda jo ignorira, nikakor pa ne kuri kresov nestrpnosti in izključevanja.
Minilo je le nekaj tednov, moj zadržani optimizem je izpadel naivno. Ne, Velenje ni svetla točka v nestrpni Sloveniji, tudi v Velenju obstajajo tisti (vsi na srečo niso takšni), ki so zaradi ideje o azilnem domu, skritem tam nekje na robu mesta, stisnjenem ob trgovski center, družinske hiše in Dinos, pripravljeni iti na ulice in tiskati letake z zavajajočo vsebino. Azilantov pri nas ne bo, pravijo v Stari vasi, lokacija ni primerna, otroško igrišče je blizu, tudi gostinski lokali, gospodarska cona. Zaradi svoje kulturne raznolikosti naj bi prestavljali vse tisto, česar si ne želijo v svojem okolju, vse skupaj je problem, ki je v škodo lokalnemu prebivalstvu … 
Govorijo, kot da ne bi šlo za ljudi, ampak za jedrske odpadke.
Tisti, ki svareče kličejo, »Barbari so pred vrati«, pozabljajo, da Barbari ne obstajajo. Obstajajo, kot opozarja francoski filozof Jean-Claude Milner, le vrata, na obeh straneh so pa ljudje, dobri, slabi, na eni strani takšni, ki slišijo, a ne poslušajo, na drugi oni, ki govorijo, a jih nihče ne posluša.
Šele ko bomo spregovorili drug z drugim, bomo razumeli.
Zato še vedno ostajam naiven. V ponedeljek zvečer, ko pišem tole Žabo, še ne vem, kako se bo odločil mestni svet. Ali bo Velenje, ki je bilo v času izbruha begunske krize ena od prvih občin, ki je ponudila pomoč, kljub pouličnemu srdu sprejelo ljudi, ki pomoč potrebujejo? Koliko? Deset, dvajset, sto petdeset? Pogajanja o številkah so morda tehnični detajl, a moralno sprevržen, v majhnem Pliberku živi 80 beguncev. Koliko ji lahko sprejme nekajkrat večje Velenje?
Naiven sem tudi zato, ker tistih, ki se bojijo beguncev, ne želim neposredno obtožiti, da gre za ljudomrzneže, forumsko svojat, ki sovraži življenje. Ne, niso vsi nacisti in ksenofobi, gotovo ne, a nekatere med njimi vodi sovraštvo. Tako kot je nekoč zgolj sovraštvo vodilo skupino zaskrbljenih občanov, ki v nekem štajerskem mestu niso hoteli imeti materinskega doma, kot je zgolj sovražna sebičnost vodila neko drugo skupino prav tako zaskrbljenih občanov, ki pred leti v mestni četrti, kjer živim, ni želela dnevnega centra za varstvo duševno prizadetih otrok.
Zakaj že? Ker bodo otroci z duševno motnjo kvarili pogled z balkona? Ker bodo ženske, ki so se zatekle v materinski dom, iskali pobesneli moški? Ker bodo prosilci za azil hodili po naših vrtovih in obiskovali naš trgovski center?
Sam ne vidim nobenega racionalnega razloga, zakaj Velenje, mesto, ki je nastalo s prisiljevanjem, ne bi sprejelo prosilcev za azil. Poskušam pa razumeti strah. Posamezniki, ki o begunski problematiki ne vedo veliko, ki svojo miselno matriko gradijo s pomočjo laži na internetu in tabloidnega pretiravanja, hitro verjamejo tistim, ki jih pri nasprotovanju begunske problematike vodi političen interes, v velenjskem primeru gre prvenstveno za SDS in SLS. Ti posamezniki so velikokrat popolnoma nedojemljivi za dejstva, številke, prava vprašanja o begunski problematiki. Zakaj ljudje bežijo? Kdo so? Kako jim pomagati? Kakšna je integracijska politika Slovenije? Kaj je z njo narobe, zakaj prosilci za azil nimajo dostopa do trga delovne sile, kako preprečiti getoizacijo, kako vključiti otroke različnih narodnosti v šole? Obstaja dobri primeri. Ljubljansko osnovno šola Livada obiskujejo učenci 32 različnih narodnosti, gre za zelo uspešno multikulturno šolo. Njihov ravnatelj Goran Popović, sicer nekoč ekonomski migrant, ki je v Sloveniji opravljal množico poklicev, bil je skladiščnik, trafikant, zdaj ravnatelj, pravi, da naj šole »otroke priseljencev sprejmejo lepo in prijazno. Naj se postavijo v njihovo kožo, kako bi se počutili sami, če bi se znašli kje, kjer nikogar ne razumejo in nikogar ne poznajo.«
Ne gre zgolj za te prosilce za azil, ki bodo morda nekoč prišli v Velenje, že danes v mestu živijo ljudje, ki zaradi različnih razlogov ne znajo slovenščine, ki so odrinjeni, izolirani, ki ne poznajo naše kulture. Tudi njih je treba povabiti iz mehurčkov izseljenske samote, prostovoljne izolacije, toleranca ne vključuje le sprejemanja drugačnosti, toleranca vključuje tudi empatijo.
In sramota iz Stare vasi? Dajmo jo raje hitro pozabiti. Nekoč je v tej krajevni skupnosti živela tudi moja babica. V času njene mladosti, ko je prišla druga svetovno vojna, so jo Nemci skupaj z družino nasilno izselili. Iz Velenja so izgnali 250 družin. Kasneje je velikokrat govorila, kako dobri so bili ljudje, ki so jih med vojno sprejeli, ne ustaši, pač pa čisto navadni ljudje, ki so jim želeli pomagati, najprej v Slavonski Požegi, potem v Bosanskem Petrovcu. Hvaležna jim je bila celo življenje.

- Jure Trampuš, dne 01.12.2016

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Mali oglasi band - Vsi ljudje hitijo (271)
 2. Il divji - Nisem rekel (98)
 3. Vit@vox - Ravno obratno (57)
 4. Alja Krušič - V resničnosti (46)
 5. Jernej Zoran... - Stik (26)
 6. Skupina Eros - Le bog ve kako... (22)
 7. Helena Blagne - Led in sol (17)
 8. Gaja Prestor - Le tebe rabim (7)
 9. Ženet - V tebi je moč (5)
 10. Panda - Ena noga en korak (2)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Meghan Trainor - Evil twin (15)
 2. Freya Ridings - Castles (9)
 3. November lights - Black and blue (7)
 4. Tiesto feat.... - Blue (5)
 5. Jordan Davis... - Cool anymore (3)
 6. Alle Farben - The night we met (2)
 7. Regard - Ride it (2)
 8. Harry Styles - Watermelon sugar (1)
 9. Monsta X - Middle of the... (1)
 10. Steve... - 2 in a million (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Veseli... - Lešniki (149)
 2. Ansambel Dar - Najlepši cvet... (106)
 3. Ansambel Saša... - Štajerka frajerka (17)
 4. Ansambel Roka... - Lepa si Slovenija (8)
 5. Ansambel Svetlin - Pozabi na vse (5)
 6. Ansambel Jarica - Hvala ti (3)
 7. Ansambel Zvita... - Tvoje oči (2)
 8. Ansambel Brloga - Poredna miška (1)
 9. Ansambel Javor - Zdaj je vse... (1)
 10. Ansambel... - Polnoč (1)
Podrobnosti

Glasbene želje