ON AIR

- Odpri v oknu

RADIO VELENJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  Aerosmith (0) Amazing

 • Skupina

  Village people (0) Y.M.C.A

 • Skupina

  Jan Plestenjak (0) Ona sanja o Ljubljani

PESEM TEDNA

21.11.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Maruša Zmrzlak Bife

 1. MARUšA ZMRZLAK - Bife
 2. MAGNIFICO - Say no when you gotta say yes
 3. ŽAN SERčIč FEAT. EMKEJ - Nisva kul

Velenjski Prevci

Nekoč je bilo v našem malem mestu zelo prestižno prisostvovati smučarskim skokom na skakalnici ob gradu. Če se ne motim, se je tistemu dogodku reklo Challenger ali nekaj podobnega, verjetno še s kakšnim pridevnikom, kot Ski recimo. Z lastnega dvorišča sem lahko čez celo mesto opazoval male pikice za sekundo ali še manj, kako so letele skozi zrak, preden so pristale v izteku. V enem vikendu so se v Velenju zvrstile vse velike športne zvezde. Zvezde, ki smo jih lahko drugače gledali le preko TV zaslonov. To so bili časi, ko je beli cirkus v svoji bolj radikalni obliki dosegel tudi nas.
Prav tako smo imeli tudi nekaj svojih skakalcev med temi zvezdami, ki so skakalni šport delale popularen. Skakalci so v resnici že precej časa skakali na napravah pod gradom in ne morem reči, da je smučarsko skakanje v Velenju muha enodnevnica. V časih, ko je bil naravni sneg prisoten v dolini večino zime, je bilo moč na skoraj vsakem hribu opaziti mladce, ki se zaganjajo po doma narejenih skakalnicah. Postavitev velike naprave na grajskem griču je bila drzna odločitev. Mislim, da dokler je bila kotlina pod gradom dom malih skakalnic, ni bilo težav pri snovanju skakalnic. S postavitvijo velike naprave pa je bil narejen korak nazaj pri načrtovanju prostora. Velik kovinski stolp, ki je podpiral zaletišče, je bil popolno nasprotje lepega velenjskega gradu. Skazil je namreč podobo grajskega griča, kjer je grad nekoč stal v okolju, obdanem z zelenim gozdom. Umetno izdolbeni iztek, ki se je bohotil pod skakalnico pa je še bolj poglobil nasprotje med starim gradom in novo skakalnico.
Res je, da je za skakalne športe izjemno dobrodošlo, da so skakalnice v bližini mest. Po možnosti v bližini samih mestnih središč. Tako lahko ta športna zvrst privabi več obiskovalcev in obenem nudi televizijskim gledalcem spektakularne prizore. In v Velenju je že bilo tako. Na fotografijah iz tistih časov je eden najbolj priljubljenih prizorov skakalec v zraku, pod njim pa mesto. Zdelo se je, kot da bo pristal v mestu in ne v izteku. Nepozaben prizor ni kaj.
A iz vidika umestitve skakalnic v mestni prostor bi bilo boljše prizorišče izbor hriba za Vilo Herberstein z iztekom skakalnice proti pošti. Gre za del zemljišča, s katerim si občina že dolgo beli glavo, kaj narediti. Za stanovanja ali poslovne namene neugodna severna senčna lega bi bila kot nalašč za zimske športe, ki potrebujejo veliko hladu in sence. Poleg skakalnic bi lahko na to isto lokacijo postavili še prizorišče za hokej in drsanje, ki je v zadnjih letih prav tako dobilo nov zagon pri razvoju. In bi tako dobili novo središče za športne aktivnosti, ki smo jih tako neposrečeno, skozi leta pregnali na obale jezera.
Od zatona skakanja v našem mestu je skakalnica propadala in postajala vedno bolj nevarna. Ker je bila poleg tega še zgrajena brez gradbenega dovoljenja, je bila od leta 2011 tudi zaprta. Moram priznati, da sem bil presenečen, ko sem ugotovil, da najprej popravljajo vkopane brežine. Še bolj pa, ko sem ugotovil, da je to le začetek in da bodo odstranili celotno skakalnico. In da bodo staro »velikanko« nadomestile dve novi manjši skakalnici, ena 55 in druga 35 metrska. Ne glede na vzroke za to je odločitev za gradnjo novih skakalnic spodbudna ne le za skakalni šport, ampak tudi za samo mesto, ki bo tako pridobilo dve novi športni napravi. Glede na uspehe naših skakalcev v svetovnem merilu pa ne dvomim, da bomo mogoče lahko že v kratkem opazovali kakšnega našega someščana med svetovno elito. Če uspevajo mladi Prevci vsepovsod in se zaganjajo v dolino z manjših hribčkov, kot je ta naš, potem mora tudi na naši novi skakalnici zrase kakšen, ki nam bo v ponos.
Na občini pravijo, da bodo skakalnici nared do konca novembra in bi potemtakem že v tej zimi dočakali njihovo uporabo, kar je seveda razveseljivo ne le za športnike, ampak tudi za širšo javnost. Ne glede na smele načrte in vizionarske ideje iz preteklosti, ko je v velenjski skakalni šport vlagalo tudi lokalno gospodarstvo, je današnja realnost manjša naprava. Zaradi toplih zim, ki trpijo za pomanjkanjem snega, je tudi gradnja in vzdrževanje skakalnih naprav postala večje finančno breme.
Če je nekoč zadostovala s snegom radodarna zima, je danes treba skakalnico vzdrževati čez celotno leto. Da pa se tovrstne naložbe sploh zgodijo, je treba zagotoviti konstantno in strokovno delo z mladimi skakalci, ki so navsezadnje prvi uporabniki teh naprav. Šele kakovostna vzgoja mladih Prevcev bo v prihodnosti pomenila upravičenost vlaganj v nove naprave. Če torej sklepamo iz zaključnih del na novih skakalnicah, potem morajo biti v Velenju mladi, nadobudni Prevci. Naj trenirajo in naj letijo!

- Urban Novak, dne 03.11.2016

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Folk idoli - Lahko bi (2,743)
 2. Funk Fu - Besede v c molu (2,463)
 3. Chateau rock band - Pesmi nove,... (512)
 4. Orlek - Adijo klape (237)
 5. Ema Jagrič - Gin (136)
 6. Karmen in... - Vreščeče čeri (64)
 7. Joker out - Umazane misli (35)
 8. Saša Lešnjek - Ne reci adijo (31)
 9. Anna - Kam (27)
 10. Sebastian - Hočem to nazaj... (13)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Master KG feat.... - Jerusalema (26)
 2. Pentatonix - Be my eyes (11)
 3. Internet money... - Lemonade (8)
 4. Gary Barlow... - Elita (7)
 5. Paloma Faith - Falling down (7)
 6. King Princess - Only time makes... (6)
 7. Petar Grašo - Neče nas zauvik... (6)
 8. 24kGoldn - Mood (4)
 9. Eric Prydz - Nopus (3)
 10. Buđenje feat.... - Svađa (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Vikend - Prešat sva šla (48)
 2. Ansambel... - Ljubila sem (25)
 3. Prifarski... - Slovensko dekle (20)
 4. Ansambel Storžič - Ti ne veš (14)
 5. Ansambel Zadetek - Zadnji poljub (5)
 6. Ansambel Klateži - Drugačna in... (3)
 7. Dolenjskih 5 - Zate (3)
 8. Igor in Zlati... - Ko viharji... (3)
 9. Ansambel Jarica - Dedkov strah (2)
 10. Ansambel Viža - Sanje poletnih dni (2)
Podrobnosti

Glasbene želje