ON AIR

- Odpri v oknu

RADIO VELENJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  Mambo kings (0) Naj bo september ali maj

 • Skupina

  Celine Dion (0) A new day has come

 • Skupina

  Portugal the man (0) Feel it still

PESEM TEDNA

28.11.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Klara Jazbec Največ

 1. KLARA JAZBEC - Največ
 2. LJUBAVNICI - Ona me voli
 3. RBD - Siempre he estado aqui

KOLONIJA

 Že od kar sem bila prvič na likovni koloniji, mi vedno to ponesrečeno poimenovanje poleg nasmeha prinese asociacijo na neke kolonializatorje, ali celo na neke insekte, ki živijo v nekih kolonijah, ki so skoraj podaljški originalnih naselbin. Le kdo si je to izmislil?
Umetniška kolonija umetnikov nekje na nekem nevtralnem ozemlju pa je lahko razumljena kot neka okupacija nekega ozemlja v smislu kulturne kolonijalizacije,… hmmm.
V resnici pa izgleda zelo drugače.
Miselne priprave umetnikov so sigurne in zagotove, saj se je treba pripraviti kondicijsko na deset in več-urno dnevno ateljejsko delo, ki v očeh nepoznavalca pomeni sproščanje in uživanje ob mazanju barve na neke temeljnike, platna ali papirje. Seveda se je potrebno tudi fiziološko sprostiti ob konzumaciji alkohola, mehkih drog in nikotina; tudi za nepoznavalce. Tomaž Brejc je pred dnevi na FB zapisal, da je umetnost; slikarstvo; slika, še ena izmed oaz človekove kreativnosti, ki je ustvarjena z človeško fizično aktivnostjo:
“Slika, je rekel Meyer Schapiro, je zadnji neodtujeni ročni izdelek naše civilizacije. Slika – ne glede na to ali gre še za platno ali za sodobne tekstile, papirje, plastike in umetne snovi, ki ji služijo za nosilec – je tudi eno njenih končnih orodij: podobno kot to velja za tipkovnico ali kolo ali akustično kitaro. Sodobni ekrani so prav tako slikovna polja, kot so bile freske, zapis na papirju A4 formata je še vedno nenadomestljiv. Štafelajna slika je tako osebna, da je ne more nadomestiti noben ekran. Dokler ne bomo začeli predmetov upravljati z našimi mislimi in elektronskimi protezami, ki bodo nadomestile roke, bodo risbe, slike, grafike še najbližje našemu delujočemu, mislečemu, empatičnemu telesu, medtem ko si nekaj predstavlja, snuje, načrtuje in upodablja. Slika je še vedno predstavno bitje, ki je najbližje naši telesni eksistenci, čutnemu izrazu, nepredvidljivi vzajemnosti duha in telesa.”
Če bi pogledali skozi očala nekega neznanega in objektivnega opazovalca, bi bilo to početje skrajno neumno in diletantsko; to, da se sreča petnajst ljudi, ki oddidejo na skriven in miren kraj, kjer se družijo in skupinsko kreativno ustvarjajo; opp. v očeh nepoznavalca; mažejo barve na neke omejene površine različnih materialov. Tako se (mogoče) sproščajo, da lažje živijo v tem podivjanem svetu.
Seveda med seboj izmenjujejo poglede, izkušnje, mnenja in doživetja, tudi materiale.
Sama sem se kolonij v Sloveniji kar izogibala, saj kot mlada in neizkušena umetnica nisem prepoznala kvalitet in prednosti, ki si jih lahko pridobil ob druženju s starejšimi kolegi. Izmenjava informacij in prenos izkušenj od starejših na mlajše je kot neka inicijacija na poti do zrelosti.
Dosti je bilo tudi alkohola, ki je prinašalo nedelovno in kaotično vzdušje, ki je meni osebno prinašalo popolno neizrabo časa in nezadovoljstvo duha. Recimo pred dvanajstimi leti sem bila na eni koloniji, kjer je že ob desetih dopoldne donelo od veselja in omamljenosti. Potem sem bila na eni, kjer je bila skupina najpametnejših umetnikov, ki so bili najboljši na svetu. Njihove slike so se slikale kar same. Hodili so okoli in cel teden modrovali, kako so dobri in nas ostale, ‘ta butaste’ , ki smo delali, spreobračali h ‘kelihu modrosti’. Potem raje nisem več hodila, ker se mi je zdelo, da je v Sloveniji nemogoče naleteti na takšno kolonijo, kjer se resnično dela, če se že takšno druženje, oz. srečanje imenuje kolonija.
No, po petnajstih letih mi je uspelo najti eno takšno. In to čisto blizu, čez dva hriba in eno grapo. :)
Za kar sem izredno hvaležna, saj mi je v petih dneh uspelo končati pet slik srednjega formata in pustiti tri nedokončane za domov. Neverjetno, kakšna delovna vnema. Tako smo slikali, kot da je danes zadnji dan in da je treba naslikati vse, kar je in to takoj zdaj. Navdih smo iskali v mračnih podobah Jožeta Tisnikarja in razmišljali o minljivem življenju, ki s svojo lepoto in grenkobo riše brazde v naše obraze. Pobegnili smo iz sveta za kratek čas in dobili privilegij, da smo lahko neobremenjeno ustvarjali pet dni v tišini pohorskih gozdov.
Najstarejši slikar je bil star 70 let in najmlajša 30 let. V bistvu smo se resnično ‘updejtali’ z tem kar je bilo in s tem kar bo. Naslikali smo pozabljene misli in podobe, ki postajajo ekskluzivne v času digitalne demence in virtualnega žalovanja družbe za njeno neumnostjo. Če  vas zanima kaj smo naslikali, vas prijazno povabim v Malo galerijo (KGLU Slovenj Gradec), kjer bo v začetku novembra tudi otvoritev razstave. Do takrat pa, vse dobro.

- Nataša Tajnik Stupar, dne 24.10.2016

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Folk idoli - Lahko bi (3,274)
 2. Funk Fu - Besede v c molu (3,067)
 3. Chateau rock band - Pesmi nove,... (533)
 4. Orlek - Adijo klape (273)
 5. Ema Jagrič - Gin (152)
 6. Karmen in... - Vreščeče čeri (66)
 7. Joker out - Umazane misli (42)
 8. Saša Lešnjek - Ne reci adijo (37)
 9. Anna - Kam (32)
 10. Sebastian - Hočem to nazaj... (15)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Master KG feat.... - Jerusalema (32)
 2. Pentatonix - Be my eyes (14)
 3. Internet money... - Lemonade (9)
 4. Paloma Faith - Falling down (9)
 5. Gary Barlow... - Elita (8)
 6. King Princess - Only time makes... (8)
 7. Petar Grašo - Neče nas zauvik... (7)
 8. 24kGoldn - Mood (4)
 9. Eric Prydz - Nopus (4)
 10. Buđenje feat.... - Svađa (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Vikend - Prešat sva šla (53)
 2. Ansambel... - Ljubila sem (29)
 3. Prifarski... - Slovensko dekle (25)
 4. Ansambel Storžič - Ti ne veš (20)
 5. Ansambel Zadetek - Zadnji poljub (5)
 6. Ansambel Klateži - Drugačna in... (4)
 7. Igor in Zlati... - Ko viharji... (4)
 8. Dolenjskih 5 - Zate (3)
 9. Ansambel Jarica - Dedkov strah (2)
 10. Ansambel Viža - Sanje poletnih dni (2)
Podrobnosti

Glasbene želje