ON AIR

- Odpri v oknu

MAROON 5 FEAT. CHRISTINA AGUILERA MOVES LIKE JAGGER

HIT DNEVA

 • Skupina

  Abba (0) I have a dream

 • Skupina

  Anika Horvat (0) Samo ti

 • Skupina

  Oliver Dragojevič (0) Moj lipi anđele

PESEM TEDNA

20.04.2019

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Marko Vozelj in Mojstri Preprosto pašeš mi

 1. MARKO VOZELJ IN MOJSTRI - Preprosto pašeš mi
 2. RUDI BUčAR - Plešem
 3. BOHEM - Moja dežela

Padec ne pomeni, da boš za vedno ostal na tleh

Ob odhodu iz majhnega mesta Darby na jugu Montane je imel Titan namen prehoditi približno 60 kilometrov na dan. Štiri dni zapored. Tako bi v nekaj dneh prišel do naslednje postojanke svojega večmesečnega pohoda. A tretji dan njegov telefon zaradi mraza ni delal. Izgubil je dostop do zemljevida. Papirnega izvoda in kompasa ni imel. Po nekaj urah hoje je naletel na nekaj pohodnikov, ki so bili v tem času na istem odseku poti. Izposodil si je zunanjo baterijo in delno napolnil svoj telefon ter bil sprva še vedno odločen, da pospeši korak in nadoknadi izgubljeno kilometrino. Sam. A naslednjo noč se je dež nepričakovano prelevil v sneženje. Ko tla prekrije belina, ni le mrzlo, tudi pot ni več vidna, kar otežuje navigacijo.
Do jutra so bila tla prekrita z 20-centimetrsko snežno odejo, najbližje mesto pa dan hoje stran. Titan je prenočil na istem mestu kot še dva pohodnika in zjutraj so se - dekle s sandali in fanta, oba v kratkih hlačah - skupaj odpravili naprej. Zaščita podplatov in gležnjev ni bila prevelika težava - pomagale so plasti plastičnih vrečk in nogavic. Za kratke hlače pa ni bilo alternative - sneg je bil presenečenje in fanta sta nabavo dolgih hlač načrtovala čez sekcijo ali dve.
Ameriška pot od Mehike do Kanade - Continental Divide Trail -, ki jo bodo vsi trije prehodili do konca septembra, velja za eno najbolj odročnih pohodniških poti na svetu. Na določenih odsekih tudi več dni ne srečaš nikogar. Zato se zdi dobra izbira za določeno mero samote in razmisleka. Čeprav ob dobri pripravljenosti načeloma ni nevarna, nikoli ne veš, kaj bo prinesla neizprosnost narave.
Po polovici dneva hoje v snegu in sneženju je Titan začel kazati znake podhladitve. K sreči ni bil sam. Njegova sopotnika sta hitro postavila zatočišče in vsi trije so se stisnili skupaj, se pokrili s spalnimi vrečami in počivali, dokler se niso dovolj ogreli. Kmalu je začelo sijati tudi sonce. Pretresenost nad izkušnjo je prišla za njimi, potem, ko so počivali na toplem v motelu.


Na knjižni polici majhne cerkve v mestecu Pinedale v Wyomingu, kjer lahko pohodniki prespijo brezplačno, leži več izvodov knjige Zdravnikovo življenje (A Doctor's Life). Pred kazalom je zapisan citat mikrobiologa Reneja Dubosa:
"Čeprav se zdi predstava o življenju v brezskrbnem svetu, brez stresa in napora, pomirjajoča, ni nič drugega kot prazno sanjarjenje. Od pradavnine svet nikoli ni bil rajski vrt, temveč dolina odločitev, kjer je trdoživost ključna za preživetje. Zemlja ni miren planet. Človek je, nenujno zase, izbral boj za nenehno čustveno, intelektualno in etično rast. Usoda človeštva je, da napreduje v srčiki nevarnosti, saj to narekuje narava njegovega duha."
Izbran citat ilustrira kariero ameriškega zdravnika, ki je v drugi polovici prejšnjega stoletja najprej 13 let preživel v New Yorku, nato 16 let delal v Kongu in se potem vrnil v ZDA, Wyoming, kjer dela in živi danes. Misel dobro odgovarja tudi na vprašanje, zakaj se posamezniki lotevajo podvigov, ki se morda njihovi okolici zde nenavadni, nevarni ali sprejmejo družbeno nesprejemljive ali manj običajne odločitve glede svojega življenja.
Sledenje družbenim normam in kljukanje po seznamu družbeno pričakovanega poteka življenja prinaša odobravanje okolice, kar daje občutek varnosti. Pri takem postopanju je lažje biti srečen: spremenljivke so znane in rezultat odločitev enostavno izračunljiv. Napredek po drugi strani pride po tveganjih odhoda v neznano. Zahteva znoj, nezadovoljstvo in premagovanje strahu. Včasih prinese tudi nevarnosti, ki ne opozorijo nase, temveč se le nepričakovano pojavijo. Žal te takšne izkušnje naučijo največ.
S starostjo se večina ljudi strahu loteva z izogibanjem, pogrezanjem v cono udobja. A le s nepopustljivostjo do sebe in samokritičnostjo do svojih dosežkov lahko stremiš k novim, večjim podvigom. Rezultati takšnega pristopa so vidni šele čez čas. Vztrajnost je naporna in vse prej kot prijetna vrlina, polna frustracij. Nova velika spoznanja pridejo šele po težkih preizkušnjah. Te niso razlog, da odnehaš - s tem bi izgubile vso svojo vrednost. Lahko pa so le lekcija, kako drugič ravnati drugače.


 

- Tjaša Zajc, dne 15.09.2016

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Jay Bolk - Ne zapuščaj me (600)
 2. Matic in Andrej - Nocoj (382)
 3. Natalija Verboten - V srce (352)
 4. Alja Krušič - Idealen dan (67)
 5. Big foot mama - Vabilo v maj (43)
 6. Andrej Ikica - Nor kot jaz (31)
 7. Domen Kumer - Najboljše vino (24)
 8. Anika Horvat - Tika tak (19)
 9. Mark Zebra - Marina (16)
 10. Ritem planet - Pravo sem izbral (11)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Rob Thomas - One less day (14)
 2. Klingade &... - By the river (8)
 3. Mabel - Don't call me up (8)
 4. Petar Grašo - Voli me (6)
 5. Ariana Grande - 7 rings (5)
 6. Calvin Harris... - Giant (4)
 7. Gavin James... - Always (4)
 8. Luka Basi &... - Ružo bila (4)
 9. Pietro Lombardi - Nur ein tanz (3)
 10. The Kolors... - Pensare male (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Lipovšek - Beli angel (126)
 2. Ansambel Roka... - Veliko je želja (46)
 3. Vrli muzikanti - Slovenska pesem (24)
 4. Sekstakord - Ko spusti... (22)
 5. Ansambel Svetlin - Pismo zadnjega... (11)
 6. Ansambel Stil - Lenuh (10)
 7. Ansambel Tonija... - Če imaš me res rad (9)
 8. Ansambel Banovšek - Srečo prijateljem (1)
 9. Ansambel Opoj - Naša glasba (1)
 10. Veseli Dolenjci - Dej, dej povej (1)
Podrobnosti

Glasbene želje