ON AIR

- Odpri v oknu

442 COME ON ENGLAND

HIT DNEVA

 • Skupina

  Djomla KS (1) Gajba puna piva

 • Skupina

  Marquess (0) La vida es limonada

 • Skupina

  Miran Rudan (0) Strast in ljubezen

PESEM TEDNA

04.07.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Orlek Vzhajajoče sonce

 1. ORLEK - Vzhajajoče sonce
 2. MARK ZEBRA - Vitamin
 3. ANTONIJA ŠOLA - Ponovo

Sir Zaha Hadid

V svetu arhitekture veljajo moška pravila in oblikovanje objektov ter pokrajine ostaja moški posel. Mačo posel. Le redke so ženske, ki se v tem svetu znajdejo in ga razumejo. Še redkejše so tiste, ki ga osvojijo in mu znajo tudi vladati. Če bi bila moški, bi imela pred imenom še plemiški naziv Sir.
Ena izmed takšnih je bila tudi Zaha Hadid. Kdo boste rekli? Zaha Hadid danes predstavlja vse, kar je ženskam uspelo doseči v tem večinoma moškem poklicu. In še več. Ženska, ki izvira iz arabskega sveta, rojena v Bagdadu v Iraku v družini premožnega industrialca, je premagala vse stereotipe, ki so jo nedvomno obdajali in s svojo vizijo ter domišljijo osvojila svet. Njene stavbe stojijo po celem svetu in so kultna zbirališča ljubiteljev nenavadne, v prihodnost zazrte arhitekture.
Sprva je študirala matematiko, a je kmalu prešla na arhitekturo in v Londonu med študijem srečala največje zvezde svojega časa. Rem Koolhas, Bernard Tschumi in drugi so nanjo vplivali in ji dajali motivacijo pri njenem nadaljevanju kariere. Z njimi je tudi delala v OMA (Office for Metropolitan Architecture) na Nizozemskem, vendar pa je kmalu zavila na svoje in v Londonu ustanovila lastno podjetje. Podjetje, ki je z leti uspešno realiziralo veliko stavb z njenim zaščitnim znakom, nenavadnimi oblikami, ki so se prelivale po objektu. Danes je to arhitekturni biro, ki zaposluje 400 ljudi in deluje po vsem svetu. 
Njena arhitekturna dela so vedno predmet ostrih polemik in imajo tako goreče podpornike kot goreče nasprotnike. Nikoli se ni ozirala na kontekst prostora ali bolje rečeno vedno si ga je razlagala zelo po svoje. V prostor je umeščala objekte nenavadnih oblik, dolgih linij, ki so se vile po objektu. Pravzaprav so njena dela nekako bolj kiparska kot arhitekturna. Čeprav je imela na svojem začetku nemalo problemov pri realizaciji svojih zamisli, je vztrajala in preko javnih naročil na koncu tudi uspela. Njen prvi preboj je pomenila razstava v New Yorku, kjer so bila na ogled dela na temo Dekonstruktivizem v arhitekturi. Čeprav je tedaj lahko pokazala le risbe, so bile le te popolnoma drugačne od trenutne arhitekture ter so takoj pritegnile pozornost javnosti. Vendar je preteklo še nekaj časa, da je lahko začela svojo vizijo udejanjati tudi v zgrajenih objektih. Ker sprva zasebnih investitorjev njena arhitektura ni zanimala, se je udeleževala javnih natečajev in šele preko njih prišla do prvih naročil in s tem do zgrajenih objektov. In kakšni objekti so to bili! Prav vsak njen objekt je prepoznaven kot njeno delo, je neodvisen ter da vsakemu opazovalcu misliti. Tako kot ona ni nikoli popuščala pri svojem delu, tako vas bodo tudi njene stavbe prevzele. Ali vam bodo takoj všeč ali pa se nanje ne boste nikoli navadili. Kažejo namreč na nenavaden arhitekturni jezik, za katerega se zdi, da mu je mestu šele nekje v daljni prihodnosti. Ob njenih stavbah tudi širša okolica in objekti v njej izgubljajo svoj pomen. Tako kot je Zaha bila zvezda arhitekture ter družabnih omrežij tako so njene stavbe zvezde med objekti. Postale so sinonim za z modnimi znamkami obseden svet. So same sebi najboljša reklama in se na okolico ne ozirajo preveč. Pred vrati njenega biroja se je po začetnem uspehu vila vrsta uspešnih ljudi, ki so si želeli sodelovanj z njo. Ni se ustavila le pri stavbah. Oblikovala je interjerje, obleke, čevlje, pohištvo in vsem vdahnila svoj nezmotljivi pečat. Danes je najbolj vidna predstavnica smeri v arhitekturi, ki jo imenujemo neo-futurizem.
 Za svoje delo je bila večkrat nagrajena in z leti je postala najbolj znana arhitektka. Bila je prva ženska, muslimanka, Arabka, ki je dobila arhitekturnega oskarja, Pritzkerjevo nagrado. Prejela je Stirlingovo nagrado in zlato medaljo RIBA. S statusom Poveljnice reda Britanskega imperija jo je nagradila tudi angleška kraljica.
Postala je simbol pogumne in odločne ženske, ki si ni pustila soliti pameti ter je zvesto sledila svojim vizijam. Mogoče je danes nerazumljena, a njena dela in prispevek k razvoju bivalnih okolij bo ovrednotil šele čas. Tako kot v ne tako davni preteklosti ljudje niso razumeli prvih arhitektov, ki so uporabljali beton in velike steklene površine, tako mogoče danes ne razumemo Zahe.
Novica o njeni prezgodnji smrti, ki je zaokrožila po arhitekturnem svetu, je bila šokantna. Kar malo neverjetno se je zdelo, da bi lahko umrla takšna močna ikona svetovne arhitekture. A Zahi je tudi z njeno smrtjo uspelo to, kar je uspešno počela vse svoje življenje. V trenutku svoje smrti je postala svetovna novica, ki je šokirala in obkrožila ves svet.
Vsaj eno izmed njenih del pa bo zanimivo tudi Slovencem. Naš letalni šampion Peter Prevc si je letos eno izmed svojih zmag priboril na letalni napravi, ki jo je prenovila prav Zaha Hadid. To je skakalnica Bergisel v Innsbrucku v Avstriji.

- Urban Novak, dne 07.04.2016

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. ViaEntropia - Gozdar (81)
 2. Batista cadillac - Magnolije (40)
 3. Imset - Lajf (27)
 4. Mambo kings - En deci ljubezni (18)
 5. Simon Vadnjal - Pozabila navodila (18)
 6. Bepop - Daj se nasmej (12)
 7. Nino - Midva (12)
 8. Slovenski express - Konec tedna (10)
 9. Vlado Kreslin - Life is today (8)
 10. Zmelkoow - Ježek (3)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Nea - Drunk enough to (6)
 2. Zabranjeno pušenje - Korona hit... (5)
 3. Kodaline - Say something (4)
 4. Leteči odred - Uspomene (4)
 5. Cecilija - Bolje da se volimo (3)
 6. Robin Schulz... - Alane (2)
 7. Sam Feldt &... - Far away from home (2)
 8. Chris Burton... - Young (1)
 9. Mike Perry... - Down the line (1)
 10. Play-n-skillz,... - Besame (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. S.O.S. Kvintet - Nisem, nisem (12)
 2. Vražji muzikanti - Misel nate ne... (10)
 3. Ansambel Posluh - Kje boš spala... (7)
 4. Ansambel Vzrok - Ukradel te bom (5)
 5. Ansambel Ponos - Peti slovensko... (2)
 6. Ansambel Opoj - Godec z dušo (1)
 7. Ansambel Trenutek - Na kolena (1)
 8. Ansambel Valovi - V najinih srcih... (1)
 9. Ansambel Viharnik - Ker nikogar ni (1)
 10. Ansambel Nemir - Trikrat da (0)
Podrobnosti

Glasbene želje