ON AIR

- Odpri v oknu

RADIO VELENJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  HAZARD (1) So najlepše pesmi že napisane

 • Skupina

  LUIS FONSI (5) Despacito

 • Skupina

  MIA (1) Život nije siv

PESEM TEDNA

04.04.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

JAN PLESTENJAK Človek brez imena

 1. JAN PLESTENJAK - Človek brez imena
 2. AVA MAX - Kings & Queens
 3. CUBISMO FEAT. NOLA - Lijepa si danas

Kam gremo

V predzadnji epizodi serije StarTrek: Nova generacija vesoljsko ladjo Enterprise obišče nekdanja agentka Ro Laren. Ker se je urila v programu naprednega taktičnega usposabljanja, jo vodstvo pošlje na misijo proti skupini zaveznikov Federacije. Slednja se je, v nasprotju z načeli Federacije, odločila napasti ljudstvo Kardasijcev in naloga agentke je, da to prepreči z infiltracijo v njihove vrste. Ro sprva ne dvomi o svoji sposobnosti izpeljanja naloge. Vendar se, ko nekaj časa preživi z uporniki, poistoveti z njihovimi načeli. Odloči se jim pridružiti, zaradi česar ne le izgubi vse težko prigarane nazive in dosežke, postane prestopnica in nasprotnica Federacije.
Ro ravna v skladu s svojimi prepričanji in svojim občutkom, kaj je prav, čeprav mora zaradi tega poteptati nekatere svoje dotedanje vrednote in prekiniti stike z njenim dotlej poznanim svetom. Epizoda ne da končne moralne sodbe o tem, ali je njena odločitev pravilna ali ne. Odpre vprašanje sprejemanja odločitev, vprašanje dojemanja, kaj je širše dobro.
Tisti, ki poznajo serijo Star Trek, vedo, da gre za izjemno nanizanko, ki skozi vsako epizodo uči o pokončnosti. Prevprašuje težke etične in moralne dileme in odpira številna vprašanja avtoritete, podrejanja, sodelovanja, lojalnosti, žrtvovanja, pripadnosti. Je poučna šola o kompleksnosti odločitev z vidika tako “vsakdanjega” posameznika kot posameznika na odločevalskem položaju, katerega odločitve vplivajo na širšo množico, celo prihodnost sveta. Je serija o prizadevanju za družbeni napredek, nova znanja, tudi ko to zahteva žrtvovanje in osebno odpovedovanje.
Osnova za vodenje družbe so vrednote, ki jih spodbujajo ter utrujejo odločevalci. Če so vrednote jasne, je sprejemanje odločitev lažje. A družba je živa, z razvojem jo prevevajo dvomi in spodkopavajo takšne ali drugačne preizkušnje. Pri utrjevanju sprejemanja novosti in razvoja imajo ključno vlogo odločevalci, ki krojijo hitrost napredka, ter mediji, ki o tem poročajo. Slednji žal vse bolj izgubljajo moč in možnost spreminjanja in spodbujanja razvoja družbe. Sploh mediji, ki delujejo na prostem trgu, se hitreje podrejajo pritiskom kapitala. Pri poročanju so javno dobro, izobraževanje ali družbeni napredek v ozadju. V eri statistike in merjenja odzivov na vsebine se večji poudarek in prednost daje stvarem, ki jih ljudje radi vidijo kot stvarem, za katere bi bilo morda dobro, da bi jih videli, slišali, o njih razmislili. Na največji komercialni televiziji v Sloveniji so z novim letom ukinili oddajo Epilog, namenjeno raziskovalnemu novinarstvu. Kljub dobri gledanosti je vodstvo presodilo, da je kapitalistično bolj smiselno uvesti dodatni realnostni šov, ker ti prinašajo večjo gledanost. Komu mar, če preusmerjajo pozornost od dvomov, debat in analiz, ki polemizirajo trenutno družbeno stanje. Kapital zmaguje, ne glede na to, kako prodoren je pri tem pri poneumljanju in krepitvi otopelosti ljudi.
Pri spletnih medijih so zahvaljujoč algoritmom in statističnim analizam vsebine vse bolj prirejene interesom posameznika. To je do določene mere lahko uporabno, širše pa oža vrsto vsebin, ki jih posameznik konzumira. Posledično se zmanjšuje širina pogleda in razmišljanja, ki ga ima in razvija posameznik.
Bralci so ob poplavi informacij vse manj pripravljeni plačevati za neodvisnost medijev. Oglaševalci še manj. Zakaj bi, ko pa so zanje koristnejše nove oblike poročanja, kot so oglaševalski članki in t. i. “native advertising”, kjer oglaševalec plača za temo objave, čeprav v vsebino ne posega. Že res, da so te teme lahko povsem koristne in poučne. Ne glede na to, da oglaševalci ne sedijo ob novinarjih pri nastanku vsebine, postavljajo agendo. To novinarjem jemlje čas za pripravo vsebin, ki bi lahko bile širše družbeno pomembne. V tisku se učinek kaže v tem, da tovrstni članki jemljejo prostor drugim vsebinam. S tem, ko odločevalci določajo, kaj bodo bralci sploh lahko videli, je neodvisnosti poročanja, ki smo jo poznali, vsak dan manj.
Vse to družbo postavlja pred velike izzive, kako zagotoviti ohranjanje ravni kulture, solidarnosti, sprejemanja in napredka družbe. Med drugim prinaša nove pritiske na šolski sistem, ki je osnova pri vzgajanju pozitivnih vrednot in prihodnosti.
Agentko Ro presenetijo čustva ob vpogledu na življenje in razmišljanje upornikov. Na to drugo stran je imela do srečanja le na nepopolnih informacijah osnovano predstavo. Bistvo njene odločitve, da prestopi k njim, ni v pravilnosti ali sodbi, temveč v sledenju za širše dobro prepoznanih argumentov. Vedno bodo obstajali ljudje in mediji, ki bodo vztrajali pri prizadevanju za višje cilje, čeprav bo to šlo na račun njihovega osebnega položaja. Težava je, da tudi ti ljudje v težkem položaju lahko vztrajajo le določen čas. Pogosto na neki točki realnost in idealizem posameznika dotolče napor nasprotovanja večine in v ospredje stopi želja po miru. Vztrajajo le najtrdnejši, četudi je njihov odmev vse tišji. Je torej optimizem za družbo sploh mogoč?

- Tjaša Zajc, dne 31.03.2016

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Skupina Calypso - Rojena zame (54)
 2. Saša Lešnjek - Pelji me nazaj (31)
 3. Tinkara Kovač... - Obraz (17)
 4. Darja Gajšek - Metulji (12)
 5. Jan Plestenjak - Človek brez imena (12)
 6. Mi2 - Kakor nekoč (12)
 7. Urban Vidmar - Prekrokana noč (4)
 8. Eva Boto - Lepo je živet (3)
 9. Obvezna smer - Bilo je kratko,... (2)
 10. San di Ego - Na rob sveta (0)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Lady Gaga - Stupid love (7)
 2. Rita Ora - How to be lonely (4)
 3. Lukas Graham - Scars (3)
 4. Vlado Kalember... - Kopija (3)
 5. Ava Max - Kings & Queens (1)
 6. John Legend - Actions (1)
 7. Katy Perry - Never worn white (1)
 8. Onerepublic - Didn't I (1)
 9. The Killers - Caution (1)
 10. Damir Kedžo - Divlji vjetre (0)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Pik - S klarinetom v... (33)
 2. Ansambel Veseli... - Ljubezen je... (27)
 3. Ansambel Petra... - Prelepa (7)
 4. Ansambel Slovenke - Če si za ples (6)
 5. Ansambel Naveza - Lunca sije (1)
 6. Ansambel Raubarji - Tako posebna (1)
 7. Ansambel Lenarti - Prišla bo pomlad (0)
 8. Ansambel Luka... - Mala sestrica (0)
 9. Ansambel Lunca - Ti si drugačen (0)
 10. Ansambel... - Polnočni ples (0)
Podrobnosti

Glasbene želje