ON AIR

- Odpri v oknu

SA AMAZONKA

HIT DNEVA

PESEM TEDNA

15.06.2019

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Domen Kumer & Saša Lendero 100%

 1. DOMEN KUMER & SAšA LENDERO - 100%
 2. EVA ČERNE & NUšKA DRAščEK IN NUšA DERENDA - Mladost
 3. LUKA NIžETIč FT. ŠKORO & BITORAJAC - Ludilo brale

Meje in ograje

Neizogibno je, da ne bi tekom celega življenja metaforično živeli v kletkah z bolj ali manj močnimi ograjami. Ko smo mladi, je ograja lesena, še ne povsem zakoličena: vse se zdi mogoče. Sploh med počitnicami je nemalo ur, dni, ko je poraba časa in izbira družbe bolj stvar domišljije in stopnje energije kot realnih omejitev. Mnoge ljubezenske zveze so (še) sproščeno neobvezujoče. Le nekatere so trdne, “resne” in zaprte.
V prepričanju skozi odraščanje izoblikovanih idealov o sorodnih dušah organsko pride do predanosti in zavezanosti partnerju. V tem primeru je zveza lahko blagodejno zatočišče, a hkrati tudi trdna kletka, v kateri je naenkrat čas obeh partnerjev, in dovoljena izbira družbe bolj jasno zamejena. Morda ne izrečeno, a na subtilni ravni je jasno, da se - vsaj v naši kulturi - od vstopa v zvezo dalje ne moreš več spoznavati in dlje časa družiti s komer koli. Ker si nekomu že predan, si oddan. Če želiš, da zveza funkcionira, se ji moraš tudi posvečati. Dan pa ima samo 24 ur. Nekje bolj, drugje manj vidno, si partnerji lastijo drug drugega. To se lahko stopnjuje s simbolnimi dejanji, kot je poroka ali kasneje družina, ki je, ob vsej svoji lepoti, tudi postavitev v še bolj jekleno kletko. Morda res ne onemogoča, da bi povsem spremenili svoje življenje, vsekakor pa to otežuje - odločitev o razvezi ali aferi prinaša preveč nevšečnosti in bolečine bližnjim. Vendar v svetu ideologije izbire, želja po uspehu in veri v svobodo ter srečo kot najvišjih idealih bivanja, nove generacije pogosteje podirajo ograje svojih kletk. V želji po življenju, novem zraku in strahu pred obžalovanjem v kasnejši starosti se odločijo za pobeg.
Nekateri bodo rekli, da so naraščanje ločitev, nepripravljenost na dolgoročno ustalitev z enim partnerjem in serijska monogamija zgolj posledica hitrega tempa življenja. Samoumevni del kapitalistične družbe, kjer so tudi odnosi samo potrošno blago, ki ga vsake toliko časa zamenjamo. Vendar gre pri tem tudi za to, da družba ne prevprašuje vrednot in prepričanj, ki oblikujejo funkcionalno zvezo. Ali je denimo smiselno živeti v prepričanju, da imaš lahko rad samo enega človeka? Oziroma da podreš več let grajen dom, ker se zaiskri še s kom?
Sprememb razmišljanja okoli teh vprašanj gotovo v družbi še lep čas ne bo. Zahtevale bi preveč dela. Sistematično dolgoletno bi bilo treba delati na uničevanju ljubosumja, zamer in jeze, ki ga slednje podpihuje. Tako kot samoumevno sprejemamo, da izdaji ali prevari sledi razveza, sovraštvo in druga negativna čustva ter posledice.
Morda bi se, če bi se širše v družbi odvijalo razmišljanje o smiselnosti naših pravil glede ograjevanja in omejevanja, končal kakšen zakon manj. Ali se vsaj končal manj sovražno. Ni nekaj najbolj tragičnega ravno to, da se človeka, ki sta leta živela v blaginji in predanosti, spremenita v sovražnika, ki se ne moreta niti videti?
Za zdaj pod diktatom Hollywoodskih filmov, pop kulture in religije požiramo samoumevnost zgodbe o “enem pravem” in sreči do konca dni. Tam so pravila na videz jasna, prihodnost predvidljiva. Ljudje pa po naravi hrepenijo po predvidljivosti, ker ta prinaša določeno varnost in mir. A ljudje so nepredvidljivi, čustva neobvladljiva in tako je pogosto neizogibno, da se obljuba biti skupaj v dobrem in v slabem podre. Kot v knjigi Oscarja Wilda - Idealni soprog, svoji ženi pove eden izmed junakov, potem ko ga ta obtoži izdaje, zaradi prikrivanja grehov iz mladosti: “Vse ženske delajo napako, da idealizirajo moške. S tem ne dosežejo nič drugega, kot da ustvarjajo imaginarne idole.” A bolj zanimiva in težje uresničljiva je njegova naslednja misel: “Ljudje ljubezni ne potrebujejo, ko so na videz popolni, temveč ko so nepopolni. Ko smo ranjeni zaradi lastnih napak ali dela drugih, takrat se mora prava ljubezen izkazati kot tolažba in zdravilo. Kakšna je sicer sploh njena vrednost?”

- Tjaša Zajc, dne 04.02.2016

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Sara Lamprečnik - Le ti to znaš (155)
 2. Anabel - Mama (139)
 3. Prestiž - Nekaj je na tebi (88)
 4. Nuša Derenda - Sto in ena (53)
 5. Nera - Rabljeno dekle (34)
 6. Ksenija - Ne vem, če veš (31)
 7. Milan Kamnik - Motoristična (27)
 8. Sabrina Zavšek - Za vrati (23)
 9. Eva Pavli - Okrog planeta (8)
 10. Tequila - Vanilija (7)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Onerepublic - Rescue me (7)
 2. John Lundvik - Too late for love (5)
 3. Luca Hanni - She got me (5)
 4. Nina Donelli... - Genijalno (4)
 5. Billie Eilish - Bad guy (3)
 6. Keiino - Spirit in the sky (3)
 7. Maluma - Te quiero (3)
 8. Mahmood - Soldi (2)
 9. Duncan Laurence - Arcade (1)
 10. Lewis Capaldi - Someone you loved (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Klateži - Nekaj kar se... (168)
 2. Ansambel Zeme - Sreča najine... (121)
 3. Prleški kvintet - Reci ali me ljubiš (14)
 4. Ansambel Roka... - Čeprav si ne... (2)
 5. Ansambel Spev - Rdečelaska (2)
 6. Marcela IN - Ta pesem ni... (2)
 7. Ansambel Bojsi - Ne, ne bom (1)
 8. Ansambel Petan - Stari hrast (1)
 9. Cik cak kvintet - Daj no daj (1)
 10. Vražji muzikanti - Po domače mal... (1)
Podrobnosti

Glasbene želje