ON AIR

- Odpri v oknu

SKUTER UP AND DOWN

HIT DNEVA

 • Skupina

  HAZARD (1) So najlepše pesmi že napisane

 • Skupina

  LUIS FONSI (4) Despacito

 • Skupina

  MIA (1) Život nije siv

PESEM TEDNA

04.04.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

JAN PLESTENJAK Človek brez imena

 1. JAN PLESTENJAK - Človek brez imena
 2. AVA MAX - Kings & Queens
 3. CUBISMO FEAT. NOLA - Lijepa si danas

O jamranju in tarnanju

Včasih je prav prijetno jamrati. Takole, če rečeš sam sebi, joj, kako hudo je. Ali, če si zapoješ tisto »joj, kok sem jaz danes utrujen«. Včasih to počnem sam, avtogeno, samo-terapevtsko, dvakrat, trikrat si zajamram sam sebi v brk, pa je hitro bolje. Ta terapija deluje seveda samo takrat, ko za pravo, resno tarnanje in jamranje ni pomembnih vzrokov. Oboje je patologija vsakdana in urbano-pobalinska meditacija.
Ko si je te dni premier namislil bodrilni zapis, da je pač on tisti, ki kot Slovenec ne jamra, ampak išče rešitve, ga je napadala skoraj vsa Slovenija. Nekateri so bili šokirani, drugi cinični, nekateri lucidno-smešni, a vsesplošni konsenz je bil, da si premier kakšne spodobne države česa takšnega ne bi smel privoščiti. S čimer se lahko samo strinjam, Cerarjev napis je obupna poteza politika, za katerega se zdi, da niti sam več ne verjame, da je tisto, kar počne, prav.
Tu, pri njegovih osebnostih lastnostih in nepremišljeni propagandni potezi, pa bi se moralo vse končati. Slovenija ima neizkušenega premierja, ki ga včasih potegne v novo duhovnost. "So what," bi egotripsko bleknil eden izmed njegovih predhodnikov, kakšen pred njim pa modro dodal, da nikoli ne bomo največji, lahko pa smo le najboljši. Nekateri politiki imajo pozitivne lastnosti, še več pa jih ima slabe. A na koncu bi moralo šteti samo tisto, kar so opravili, ali vsaj tisto, za kar se zdi, da so. Ne pa njihova obleka, njihova žena in ljubice, njihove modre oče ali tigrasti vzorec na tesno oprijetem kostimu. Morda sem naiven, vem, da v politiki šteje bolj stas, a iluzij o racionalnem volivcu si ne pustim vzeti.
V nečem pa ima nespretni premier vseeno prav. Slovenci - namenoma generaliziram, ta antiintelektualistična retorika je vseprisotna - že nekaj let nismo z ničimer zadovoljni. Želimo si novih obrazov, pa smo razočarani, ker ne obvladajo osnovnih cehovskih pravil političnega poklica. Trdimo, da so vsi isti, četudi ne poznamo niti njihovih imen, še manj to, kar počno. Lepodušniško si želimo moralnih politikov, obsojamo vsako njihovo napako in jih v imenu boljše družbe postavljamo na sramotilni steber, četudi sami delamo podobno kot oni. Narobe je, kadar ima kakšna ministrica gospodinjsko pomočnico in jo plačuje na roko, hkrati pa nam znanec, ki je avtomehanik, že leta popravlja avtomobil. Narobe je, kadar si minister izplača dodatke, do katerih ni upravičen, hkrati pa si sami, tisti, ki to lahko, izmišljamo kilometrine, stroške dela in kot samostojni podjetniki goljufamo državo. Ne pravim, da lahko politiki kršijo zakonodajo, pravim le, da je moralistični pogrom, ki ga doživijo tisti, ki so na oblasti, velikokrat le zrcalo naših malih življenj. Problem ministra za finance niso njegovi dodatki, oditi bi moral zaradi politike, ki jo vodi. Za lepimi številkami o gospodarski rasti se skrivajo slabe politične odločitve, nasilna privatizacija, privilegiranje bogatih, slovo od davka na premoženje (kar v Sloveniji pomeni davek na nepremičnine) …
Najlažje je biti negativec, tudi v novinarstvu, najlažje je iskati napake in kritizirati dejanja. Seveda jih je treba, politiki brez nadzora živijo v družbi deželi kimavcev, a nekaj je kritika, drugo kritizerstvo, nekaj je skepsa, drugo cinizem. Kritizira lahko vsakdo, najlaže pa kritizira tisti, ki je brez vsakršnega znanja. Najlažje je reči, moj glas nič ne šteje in ostati doma. Najlažje je ne voliti, najlažje se je smejati politikom, ne da bi pomisli, zakaj so smešni, kako to počnejo in kako bi lahko bilo boljše.
Kdo je že postavil to vlado, ki kar naenkrat ni dobra? Tistih 300.000 ljudi, ki so volili Mira Cerarja, ali tistih 800.000, ki so ostali doma. Tako kot cinizem ne more biti upor zoper oblast, tudi molk ni prava izbira. Življenje brez alternative hitro postane sivo.

- Jure Trampuš, dne 28.01.2016

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Skupina Calypso - Rojena zame (54)
 2. Saša Lešnjek - Pelji me nazaj (31)
 3. Tinkara Kovač... - Obraz (17)
 4. Darja Gajšek - Metulji (12)
 5. Jan Plestenjak - Človek brez imena (12)
 6. Mi2 - Kakor nekoč (12)
 7. Urban Vidmar - Prekrokana noč (4)
 8. Eva Boto - Lepo je živet (3)
 9. Obvezna smer - Bilo je kratko,... (2)
 10. San di Ego - Na rob sveta (0)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Lady Gaga - Stupid love (7)
 2. Rita Ora - How to be lonely (4)
 3. Lukas Graham - Scars (3)
 4. Vlado Kalember... - Kopija (3)
 5. Ava Max - Kings & Queens (1)
 6. John Legend - Actions (1)
 7. Katy Perry - Never worn white (1)
 8. Onerepublic - Didn't I (1)
 9. The Killers - Caution (1)
 10. Damir Kedžo - Divlji vjetre (0)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Pik - S klarinetom v... (33)
 2. Ansambel Veseli... - Ljubezen je... (27)
 3. Ansambel Petra... - Prelepa (7)
 4. Ansambel Slovenke - Če si za ples (6)
 5. Ansambel Naveza - Lunca sije (1)
 6. Ansambel Raubarji - Tako posebna (1)
 7. Ansambel Lenarti - Prišla bo pomlad (0)
 8. Ansambel Luka... - Mala sestrica (0)
 9. Ansambel Lunca - Ti si drugačen (0)
 10. Ansambel... - Polnočni ples (0)
Podrobnosti

Glasbene želje