ON AIR

- Odpri v oknu

ROK'N'BAND JAGODE IN

HIT DNEVA

 • Skupina

  ROK'N'BAND (0) Vedno bom le tebe ljubil

 • Skupina

  GORAN KARAN (0) Za generaciju

 • Skupina

  JONAS BROTHERS (0) Only human

PESEM TEDNA

28.03.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

OBVEZNA SMER Bilo je kratko, bilo je sladko

 1. OBVEZNA SMER - Bilo je kratko, bilo je sladko
 2. DAMIR KEDŽO - Divlji vjetre
 3. THE WEEKND - Blinding lights

Revizija. 2015. konec.

Burno leto je za nami. Okoli nas se je dogajalo in se dogaja veliko, včasih prav težko razložljivih, stvari. Od burnih političnih burlesk na domačih tleh do bolj resnih dram na mednarodnih odrih. Da niti ne omenjam vremena. V tem babilonskem stolpu zmešnjav, ki se vrti vseokoli nas je moč razpoznati eno skrb vzbujajoče dejstvo.
Zadovoljni s potrošniško družbo in zapravljanjem ter večnim pehanjem za več, ne opazimo več razpada družbenih vrednot. Majhnih, a temeljnih. Enostaven in poceni dostop do tehnologije začenja naše otroke poneumljati. Kar vprašajte šolnike, kaj otroci sploh še znajo v šolah. Da ne govorimo kaj so se pripravljeni naučiti. Stric Google je vseveden in opravi domačo nalogo hitro ter brez truda. Posledica pa so otroci, ki težko berejo slovensko, pri tem se jim zatika, ne znajo uporabljati ločil, njihova koncentracija je majhna in zanje je štirica slaba ocena. Potemtakem bi morali biti slovenski otroci sami geniji, a na žalost prihaja iz fakultet in strokovnih šol nepismeni kader. Kader, ki se nikoli ni naučil vrednote lastnega truda in samostojnega razmišljanja. To so ljudje z omejenim horizontom, lahko tudi strokovnjaki s svojih področij, a nesposobni normalno funkcionirati v svojih okoljih.
Vdor tehnologije v naša življenja ni pomenil dviga kakovosti življenja na dolgi rok. Danes vidimo, da nam je tehnologija odvzela zmožnosti lastnega kritičnega razmišljanja, ustvarjalnosti in veselja do truda, vloženega v lastno delo. Ob odsotnosti vseh naštetih lastnosti je začetek razkroja neke družbe neizbežen. V takšnih pogojih postanejo nosilci razvoja družbe, t. j. kulturniki in umetniki, nepotrebni, če ne kar nezaželeni. V Sloveniji se ljudem, ki se ukvarjajo z umetnostjo in znajo znotraj nje ustvariti zanimive, sebi lastne zgodbe že od nekoč slabo piše. Dandanes se stvari niso v temeljih nič kaj spremenile. Ostali smo v Prešernovem času in v naših glavah je predstava o umetniku, ki je istočasno še pijanec, domala neizbrisljiva. Umetnik biti danes v Sloveniji pomeni biti revež. In to je nekaj kar jemljemo za samoumevno. A Slovenci smo kot narod obstali predvsem po zaslugi umetnosti pisane besede, ki je slovenščino ohranila in jo razvila tudi kot jezik izpovedovanja. Našo narodno bistvo so in še bogatijo likovna umetnost, arhitektura in glasba. Umetniki, ki se prek njih izražajo, širši družbi nastavljajo ogledalo. Nemalokrat ogledalo resnice. Resnice, ki pa jo je težko sprejeti in še težje preboleti. A vendar bi v današnjih časih, ko se slovenski jezik skromno podreja tehnološkim izrazom, ki jih izumlja angleško govoreči svet, pričakoval, da bo pogled v to ogledalo bolj pogost. Da nas bo njegova resnica streznila. A ni tako. Ugodje, ki ga tehnološko napreden svet prinaša, je preveč mamljiv in blizu. Dvigniti glavo ali glas pa skoraj prepovedano. Zato je tako lahko v takšnih družbah ljudem nagnati strah v kosti. Pred migranti, pred teroristi, pred istospolnimi, pred cigani, pred »južnimi«, pred spremembami, pred napredkom, pred zunanjim svetom, pred vsem kar ni trdno zakoreninjeno in obraščeno z mahom zgodovinske pozabe.
Posledično tudi naša družba in odnosi znotraj nje postajajo površni, odtujeni, predvsem hitri in nezanesljivi. Če je nekoč veljala predvsem dana beseda, se danes skrivamo za podpisi na listinah in svoj prav iščemo po sodiščih. Vse našteto ni nekaj, kar se dogaja v oddaljenih svetovih modernih zahodnih družb. Je nekaj, kar se dogaja tudi pri nas, saj ne nazadnje spadamo v ta razviti svet.
Kot arhitekta me skrbi kam bomo kot družba zapluli pri snovanju svojega bivalnega okolja. Ali lahko upam, da nekoč vožnja po naši deželi ne bo mučenje in ponižanje za estetiko (in tudi etiko) prostora? Ali bomo vedno obsojeni na nekaj uspešnih in lepih posegov, med tem, ko se bodo ostali objekti in posegi skrivali v morju povprečnosti? Se lahko nadejam zanimivih arhitekturnih zgodb, ki bodo pripeljane do konca?
Da, verjamem, da se lahko nadejam uresničitve vsega naštetega. Prav tako verjamem, da bomo potrebne spremembe dosegli le z osebnim udejstvovanjem pri malih stvareh. Zatorej vam v prihajajočem letu želim ustvarjalnosti, veliko pozitivnih misli, dobrih odnosov in miru v družini ter svetu.

- Urban Novak, dne 24.12.2015

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Ana Soklič - Voda (171)
 2. Ditka - Ne vem, če veš (157)
 3. Simon Vadnjal - Nisi sam (115)
 4. Smaal Tokk - Kriza srednjih let (96)
 5. Manca Berlec - Večnost (47)
 6. Imset - Femme fatale (43)
 7. Rebeka Dremelj - Zdravo sreča (12)
 8. Gaja Prestor - Verjamem vase (5)
 9. Nuša Rojs - Dvojka (5)
 10. Saška - Še kar lovim... (3)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Rea Garvey - Let's be lovers... (35)
 2. The Weeknd - Blinding lights (21)
 3. Vatra - Sva naša ljeta (14)
 4. Dua Lipa - Physical (12)
 5. La Roux - Everything i... (3)
 6. Leteči odred - Hajde reci mi (2)
 7. Michael Schulte - Keep me up (2)
 8. Sean Paul &... - Calling on me (2)
 9. Circa waves - Sad happy (1)
 10. Dagny - Come over (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Peklenski... - Peklenski stas,... (82)
 2. Ansambel Glas - Gasilec... (63)
 3. Ansambel Poziv - Odkar sva skupaj (26)
 4. Ansambel Jarica - Najlepše je doma (16)
 5. Ansambel... - Planiška polka (7)
 6. Ansambel Naveza - Lunca sije (2)
 7. Ansambel... - Barabe (1)
 8. Ansambel... - Neznano dekle (1)
 9. Ansambel... - Modri encijan (1)
 10. Ansambel Žurerji - Vsaka punca... (1)
Podrobnosti

Glasbene želje