ON AIR

- Odpri v oknu

RADIO VELENJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  HAZARD (1) So najlepše pesmi že napisane

 • Skupina

  LUIS FONSI (5) Despacito

 • Skupina

  MIA (1) Život nije siv

PESEM TEDNA

04.04.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

JAN PLESTENJAK Človek brez imena

 1. JAN PLESTENJAK - Človek brez imena
 2. AVA MAX - Kings & Queens
 3. CUBISMO FEAT. NOLA - Lijepa si danas

Joške do Koroške, prvič.

Ležim na postelji na daljinca, v žilo na zgornji strani dlani mi kaplja že nekakšna tekočina, zebe me, trese me, zobje mi šklepetajo. Menda je to po anesteziji normalen pojav, četudi so mi omrtvičili samo del telesa od popka navzdol. Gospe sestre prihajajo preverjat, ali že čutim noge. Čutim predvsem na tisoče gomazečih mravelj. Počasi pomigam. Kdaj mi bodo prinesli mojega novega človečka? Nihče ne ve natančno. “Ponavadi po približno treh urah,” je najbolj točen odgovor. “Gospa, a vas kaj lulat?” “Ne, nič kaj ne čutim. Saj nisem nič pila …” “Že, ampak v žilo smo vam zlili dva litra očiščevalne tekočine, morali boste lulat. Sploh pa so vam pred carskim rezom mehur napolnili z nečim zeleno-modrim in nujno je, da to spravite ven. Prinesem kahlo. Pa vodo v umivalniku odprem in bo šlo, boste videli.” Zelo dvomim, da bo šlo. Kolikor pomnim, sem imela vedno težave z lulanjem v kahle, ležé. “Boste pa malo kasneje.” Tudi kasneje ne gre. Dve sestri me podpolcata vsaka iz svoje strani in odpeljeta do stranišča. Noge me še kar nekako nesejo. To je zaradi vsega tistega kravljanja v izolskem morju avgusta. Stranišče je pokapljano s krvjo različnih žensk. Tej krvi se reče čišča. Stranišče smrdi po tisočerih čiščah. Na školjko se komaj usedem. Mrežaste gate za enkratno uporabo. Občutek imam, da mi bodo šivi na trebuhu popokali. Čeprav niso šivi, kovinske klipsne so. Vrat ne morem zapreti, gospe sestri zunaj me hočeta imeti pod nadzorom. “Če ne boste lulali, bomo morali uporabiti cevko, to pa zelo boli!” Zakaj vse, kar je povezano z nečim tako čudežno lepim kot je porajanje novega življenja, tako zverinsko boli ...?! Kakorkoli, cevke vendarle ni bilo potrebno uporabiti.
Pripelje se mali škrat v prosojni škatli na kolesih. Ponoči mi ga namontirajo ob telo. Seveda ne spim. Gledam ga in nič mi ni jasno. Nad umivalnikom venomer gori bolnišnična luč. Kri se mi ulije po veselih rumenih usnjenih copatih. Nikoli več jih ne bom obula. Sester ne morem klicati “sestra”. Niso moje sestre. Težko prenašam, da me kličejo “mama”. Nisem njihova mama. Prva mi reče, kako super so moje prsne bradavice za dojenje. Druga mi nanje butne silikonski nastavek. Tretja me krega, ker uporabljam nastavek.
Prvo noč sva v sobi samo midva. No, in celo vesolje. Drugo noč dobiva v goste še dva izpraznjena balona. Eden strašansko smrči. Dojenčki izmenično cvrkutajo. Usesti se je zelo težko. Vstati še težje. Kako naj primem bitjece z vsemi temi ranami in cevkami in iglami, ki so zapičene vame?
Tretji dan, druga soba. “Želite imeti družbo ali bi bili raje sami?” “Sama!! Prosim ...” Joj, “sama”, ma kaki sama, jaz iz tisočerih delcev in mala nova zverinica, za katero še sploh ne vem, kako jo zgrabiti, tako krhka in ranljiva je ...
Soba številka 13, na koncu hodnika, z glasno tiktakajočo bolnišnično uro nad vrati. Srečna ali nesrečna 13? Mora biti srečna, no ...! “Pred vsakim podojem in po vsakem podoju ga stehtajte.” Temu se reče “kontrola dojenja”. “Jesti mora na tri ure. Petnajst minut na eno, petnajst na drugo stran. Dlje kot pol ure nikakor.” Tehtam ga na hodniku, noč in dan, kot malega prašička. Vsakič znova s strahom, ali je pojedel dovolj. Koliko pa sploh je dovolj?
Sredi neke noči, joški kot mlinska kamna, ne kamna, krogli, kaj je to?! Boli, bolii, boliii! Naval mleka, pravijo. “Ojej, to pa ni v redu ...” In zdaj? “Pod tuš in ven stiskat, pod vročo vodo!” Ampak iz tuša pod plesnivim stropom vroča voda ne priteče. “Po podoju pa mrzel obkladek!” Kje naj dobim obkladek?
Švicam, nenehno mi je vroče, mleko mi curlja po bolnišnični spalni srajci, vse smrdi po sesirjenem mleku, ni več čistih spalnih srajc za prazne balone, tistih, ja, tisočkrat zakrpanih, z rdečimi pikicami ali drobnimi rožicami, tistih, ki jih je nosila že moja mama pred dvaintridesetimi leti, ko je bila ona jaz, jaz pa novo malo bitje v škatli. Prinesejo mi pižamo - hlače in srajco, iz kirurgije menda. Hvala bogu! Samo, da mi ni treba nositi tiste grozovite obleke! Končno hlače! Te dvodelne pižame nočem več sleči, četudi je popackana s špageti bolognese in knajp kavo, prežeta s potom in mlekom, pokapljana s krvjo ... Živci se mi počasi a vztrajno rahljajo. Mala zverinica poizkuša jesti, joka, tuli, okrog majčkenih, široko odprtih ustec je vsa krvava, mali vampirček, groza! Nekoliko se obotavljam, preden pritisnem na gumb za sestro. Pride, tista najhujša, kaj tako zoprnega pa že dolgo ne, njeno ime je pomanjševalnica, slišim. Poznam še najmanj eno žensko s pomanjševalnico namesto imena. Grozljiva osebnost. Zlobna in nesramna. Imam smolo z ženskami s pomanjševalnico namesto imena. “Gospa, kri mi teče ... Vse imam ranjeno, kaj naj?” Zavije z očmi. Strašansko uslugo mi je namreč naredila, da me je prišla pogledat, morala je odložiti keks in čajček ali pa rumenolistno revijo, mogoče prekiniti pogovor o tem, kdo koga vara ali kateri krompir je letos najboljši. Niti ustavi se ne, ne vstopi v sobo, še pogleda me ne dobro, že se vrača v “čajno kuhinjo”. “To je normalno. To so ragade. Dajte mu jest, a ne vidite, da je lačen!?” Toliko o topli besedi in strokovnosti. Seveda, jaz narobe delam, morala bi vedeti, ne?
(Kot obljubljeno, nadaljevanje sledi.)

- Kaja Avberšek, dne 19.11.2015

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Skupina Calypso - Rojena zame (54)
 2. Saša Lešnjek - Pelji me nazaj (31)
 3. Tinkara Kovač... - Obraz (17)
 4. Darja Gajšek - Metulji (12)
 5. Jan Plestenjak - Človek brez imena (12)
 6. Mi2 - Kakor nekoč (12)
 7. Urban Vidmar - Prekrokana noč (4)
 8. Eva Boto - Lepo je živet (3)
 9. Obvezna smer - Bilo je kratko,... (2)
 10. San di Ego - Na rob sveta (0)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Lady Gaga - Stupid love (7)
 2. Rita Ora - How to be lonely (4)
 3. Lukas Graham - Scars (3)
 4. Vlado Kalember... - Kopija (3)
 5. Ava Max - Kings & Queens (1)
 6. John Legend - Actions (1)
 7. Katy Perry - Never worn white (1)
 8. Onerepublic - Didn't I (1)
 9. The Killers - Caution (1)
 10. Damir Kedžo - Divlji vjetre (0)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Pik - S klarinetom v... (33)
 2. Ansambel Veseli... - Ljubezen je... (27)
 3. Ansambel Petra... - Prelepa (7)
 4. Ansambel Slovenke - Če si za ples (6)
 5. Ansambel Naveza - Lunca sije (1)
 6. Ansambel Raubarji - Tako posebna (1)
 7. Ansambel Lenarti - Prišla bo pomlad (0)
 8. Ansambel Luka... - Mala sestrica (0)
 9. Ansambel Lunca - Ti si drugačen (0)
 10. Ansambel... - Polnočni ples (0)
Podrobnosti

Glasbene želje