ON AIR

- Odpri v oknu

RADIO VELENJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  ROK'N'BAND (0) Vedno bom le tebe ljubil

 • Skupina

  GORAN KARAN (0) Za generaciju

 • Skupina

  JONAS BROTHERS (0) Only human

PESEM TEDNA

28.03.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

OBVEZNA SMER Bilo je kratko, bilo je sladko

 1. OBVEZNA SMER - Bilo je kratko, bilo je sladko
 2. DAMIR KEDŽO - Divlji vjetre
 3. THE WEEKND - Blinding lights

Pakt s hudičem

Veliko smo že prebrali o Edwardu Snowdnu, o NSA, o prestrezanju elektronske pošte, o prisluškovanju svetovnim voditeljem in običajnim državljanom, o tem, da ti in oni vedo vse o nas. Koncept zasebnosti je v digitalni dobi, v kakršni živimo danes, preteklost. Pa kaj, si pravi večina, saj ničesar ne skrivamo, državi sicer ne zaupamo preveč, a tisto, kar pravi Snowden, se dogaja nekje drugje, v Ameriki, v Veliki Britaniji, v Rusiji, zunaj, daleč stran.
Kar je točna takšna reakcija, kot si jo želijo tisti, ki zbirajo vaše podatke, jih obdelujejo in prodajajo. Kajti niso samo zlobne vlade tiste, ki berejo vaša sporočila, ki nadzorujejo, kje se gibate, kaj kupujete, poslušate, s kom se družite. V prvi vrsti so to velika internetna podjetja: Facebook, Google, Amazon, Yahoo in še množica drugih, ki iz poznavanja vaših življenjskih napad ustvarjajo dobiček. To je njihov poslovni model. Odkar je internet doma v žepu, ne le na mizi, pač pa kar v pametnem telefonu, je anonimnost izginila.
Tako sem pred dnevi recimo brskal po nastavitvah zasebnosti na mojem Google računu, počel sem tisto, kar večina nikoli niti ne pogleda, in z malo nelagodja ter jeze nad samim seboj ugotovil, da Googlovi računalniki natančno vedo, kaj sem delal pred petimi leti, kje sem bil na točno določen dan in kako je bilo ime neki obmorski gostilni. Vsi ti podatki so shranjeni. Tisto poletje smo pač potovali po Italiji, imel sem vključen telefon, iskal sem naslove in najbližje poti, pa še lačni smo bili. Google si je vse to zapolnil. O meni ve tudi to, katere internetne strani obiskujem, kaj me zanima, kaj piše v mojih sporočilih, točno ve, kdaj grem v službo, po kateri poti hodim, kdo so moji prijatelji, katere knjige prebiram, kaj pišem, razmišljam, kako se počutim. O meni ve več kot slovenska policija, o meni ve več kot moja partnerica, o meni ve več, kot o samem sebi vem sam.
Zakaj, ga zanimajo vse te podrobnosti, je jasno. Ker recimo ve, da sem iskal gesla, povezana z Italijo, se mi pojavljajo oglasi za pot v Rim. Ker ve, da velikokrat zavrtim to ali drugo otroško pesmico, se mi pojavljajo oglasi za plenice. Pa kaj, bi lahko dejali, gre za oglase. Morda res, a če to počne Google, lahko počno tudi drugi. Recimo država, ki lahko na Google pritisne, da ji pove tisto, kar naj ne bi smel. Nekoč so države za takšen poseg v zasebnost potrebovale privoljenje sodnika, ki je presodil, če je poseg oblasti v pravico do zasebnosti upravičen, danes nekatere to počno brez sodnega tehtanja.
Pri vsej zgodbi o dopuščanju nadzora je najbolj perverzno dejstvo, da uporabniki, vključno z mano, vse to dobro vemo. Te stvari bi lahko omejili, preprosto, s klikom ali dvema lahko izbrišemo spletno zgodovino, samo malo več pozornosti je potrebno, da se nadzor omeji, da se izbriše zgodovina spletnih iskanj, da se z matematičnimi algoritmi zakrijejo stavki, le malo znanja je potrebno, da za dostop do interneta uporablja anonimna omrežja. A tega ne počnemo. Ker smo leni, ker nas to ne zanima, vse dokler sami ne postanemo žrtve lastnih elektronskih sledi. Takrat je prepozno.
Tudi skrivanje ne pomaga vedno. Do jeseni leta 2013 je bilo Lavabit anonimno poštno omrežje, kjer so si lahko uporabniki izmenjevali kriptirana poštna sporočila, ki jih nepovabljeni niso mogli prebirati. Ko so agenti NSA odkrili, da je to omrežje uporabljal tudi Snowden, so od lastnika zahtevali, da jim preda elektronski ključ, s katerim bi lahko prebrali šifrirane dopise. Na koncu je lastnik agentom predal dolg niz številk in drugih znakov, a je hkrati ugasnil vse računalnike in izbrisal informacije o ljudeh, ki so jih uporabljali. Namesto, da bi ugodil vladi in razkril anonimnost tistih, ki so uporabljali Lavabit, je uničil svoje desetletno delo. Večina bi jih ravnala drugače.

- Jure Trampuš, dne 10.04.2014

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Ana Soklič - Voda (171)
 2. Ditka - Ne vem, če veš (157)
 3. Simon Vadnjal - Nisi sam (115)
 4. Smaal Tokk - Kriza srednjih let (96)
 5. Manca Berlec - Večnost (47)
 6. Imset - Femme fatale (43)
 7. Rebeka Dremelj - Zdravo sreča (12)
 8. Gaja Prestor - Verjamem vase (5)
 9. Nuša Rojs - Dvojka (5)
 10. Saška - Še kar lovim... (3)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Rea Garvey - Let's be lovers... (35)
 2. The Weeknd - Blinding lights (21)
 3. Vatra - Sva naša ljeta (14)
 4. Dua Lipa - Physical (12)
 5. La Roux - Everything i... (3)
 6. Leteči odred - Hajde reci mi (2)
 7. Michael Schulte - Keep me up (2)
 8. Sean Paul &... - Calling on me (2)
 9. Circa waves - Sad happy (1)
 10. Dagny - Come over (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Peklenski... - Peklenski stas,... (82)
 2. Ansambel Glas - Gasilec... (63)
 3. Ansambel Poziv - Odkar sva skupaj (26)
 4. Ansambel Jarica - Najlepše je doma (16)
 5. Ansambel... - Planiška polka (7)
 6. Ansambel Naveza - Lunca sije (2)
 7. Ansambel... - Barabe (1)
 8. Ansambel... - Neznano dekle (1)
 9. Ansambel... - Modri encijan (1)
 10. Ansambel Žurerji - Vsaka punca... (1)
Podrobnosti

Glasbene želje