ON AIR

- Odpri v oknu

SUNRISE AVENUE FAIRYTALE GONE BAD-(RADIO EDIT)

HIT DNEVA

 • Skupina

  ROK'N'BAND (0) Vedno bom le tebe ljubil

 • Skupina

  GORAN KARAN (0) Za generaciju

 • Skupina

  JONAS BROTHERS (0) Only human

PESEM TEDNA

28.03.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

OBVEZNA SMER Bilo je kratko, bilo je sladko

 1. OBVEZNA SMER - Bilo je kratko, bilo je sladko
 2. DAMIR KEDŽO - Divlji vjetre
 3. THE WEEKND - Blinding lights

Stop birokraciji?

Kdaj ste nazadnje imeli občutek, da je mati država naredila kaj dobrega za vas? Morda ob padcu nepremičninskega zakona? Da, občutek ni bil slab, pa čeprav z grenkim priokusom, saj smo državljani ob takih dogodkih potem, zaradi šlamparije nekaterih, kaznovani drugje. A zdi se mi, da zna prinesti še boljši občutek dejstvo, da je ta teden v veljavo stopila novela zakona o splošnem upravnem postopku. Politiki nam obljubljajo, da se z njo končuje zapleteno izpolnjevanje birokratskih obrazcev. Čisto zares? Upam, da bo delovalo.
Zase namreč vem, da se velikokrat počutim funkcionalno nepismeno, ko moram ob urejanju raznih birokratskih zadev izpolnjevati obrazce, v katerih vedno najdem nelogičnosti. Nemalokrat jih ne razumem, včasih sploh ne vem, kaj neki hočejo, da odgovorim in vpišem v po navadi premajhne kvadratke ali na prekratke črte za podatke. Kadar se moram odpraviti po uradniških poteh, kar je v življenju velikokrat neizogibno, se mi vedno zdi, da bi bilo najbolje vzeti kar dopust, da bom vse uredila v miru. In ob tem imam vedno občutek, da mi bo opravek vzel tudi veliko časa. Čeprav se najpogosteje pokaže, da sploh ni tako. Temu, kar doživljam, bi zato lahko rekli kar birokratska fobija. Pa verjetno nisem edina, ki jo imam. Bo z njo zdaj res konec, se sprašujem, ko berem, da bodo uradniki od zdaj na željo državljana sami izpolnili obrazec, potreben za začetek določenega postopka, ki ga bo treba potem le še podpisati. Nebesa!
A kaj, ko takoj vidim tudi temne oblake. To namreč pomeni, da bodo imeli zaposleni na občinah, v upravnih enotah in številnih drugih ustanovah z nami, državljani, več dela. Po novem naj bi občani uradnika samo obvestili, katero pravico uveljavljajo in jim posredovali osebne podatke. Javni uslužbenec pa bo te podatke vnesel v informacijski sistem in natisnil vlogo, ki jo bomo potem le še podpisali. Bo res tako enostavno? Ob dejstvu, da v javni upravi že nekaj časa ne smejo zaposlovati in da prav povsod tarnajo, da jih je premalo za nove in nove naloge, se bojim, da ne bo. Želim pa si, da bi bilo. In da nove naloge uradnikom ne bodo vzele nasmeha na obrazu in prijaznosti do strank. Čeprav, to moram priznati, so vedno bolj prijazni, pripravljeni pomagati. Upravni organi naj bi postali prijazen servis občanom, so še poudarili ob novosti. Ta pa bo težka, sploh v Velenju, če nam bodo, kot grozijo, vzeli davčni urad, preselili številne inšpektorje in morda v prihodnosti še kaj, kar lahko danes uredimo na tukajšnji Upravni enoti in velenjskem sodišču. Če bo tako, nam program, ki ga imenujejo »Stop birokraciji«, gotovo ne bo všeč. Ker si bomo v mestu želeli več birokratov. In birokracije. Z izpolnjevanjem obrazcev ali celo brez tega.

- Bojana Špegel, dne 10.04.2014

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Ana Soklič - Voda (171)
 2. Ditka - Ne vem, če veš (157)
 3. Simon Vadnjal - Nisi sam (115)
 4. Smaal Tokk - Kriza srednjih let (96)
 5. Manca Berlec - Večnost (47)
 6. Imset - Femme fatale (43)
 7. Rebeka Dremelj - Zdravo sreča (12)
 8. Gaja Prestor - Verjamem vase (5)
 9. Nuša Rojs - Dvojka (5)
 10. Saška - Še kar lovim... (3)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Rea Garvey - Let's be lovers... (35)
 2. The Weeknd - Blinding lights (21)
 3. Vatra - Sva naša ljeta (14)
 4. Dua Lipa - Physical (12)
 5. La Roux - Everything i... (3)
 6. Leteči odred - Hajde reci mi (2)
 7. Michael Schulte - Keep me up (2)
 8. Sean Paul &... - Calling on me (2)
 9. Circa waves - Sad happy (1)
 10. Dagny - Come over (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Peklenski... - Peklenski stas,... (82)
 2. Ansambel Glas - Gasilec... (63)
 3. Ansambel Poziv - Odkar sva skupaj (26)
 4. Ansambel Jarica - Najlepše je doma (16)
 5. Ansambel... - Planiška polka (7)
 6. Ansambel Naveza - Lunca sije (2)
 7. Ansambel... - Barabe (1)
 8. Ansambel... - Neznano dekle (1)
 9. Ansambel... - Modri encijan (1)
 10. Ansambel Žurerji - Vsaka punca... (1)
Podrobnosti

Glasbene želje