ON AIR

- Odpri v oknu

HOOBASTANK THE REASON

HIT DNEVA

 • Skupina

  ROK'N'BAND (0) Vedno bom le tebe ljubil

 • Skupina

  GORAN KARAN (0) Za generaciju

 • Skupina

  JONAS BROTHERS (0) Only human

PESEM TEDNA

28.03.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

OBVEZNA SMER Bilo je kratko, bilo je sladko

 1. OBVEZNA SMER - Bilo je kratko, bilo je sladko
 2. DAMIR KEDŽO - Divlji vjetre
 3. THE WEEKND - Blinding lights

Razvoj ali zastoj?

Močno zvonjenje, ki se je na vse strani širilo izpod ovčje poraščenih kurentskih bokov, je očitno dobro opravilo svoje delo. Seveda nosijo precejšen del odgovornosti za prijetne spomladanske razmere tudi druge šege in običaji, ki simbolično potiskajo zimsko atmosfero bolj proti severnemu ali južnemu polu. Te vremenske spremembe sprožijo v naših glavah bolj ali manj razburljive ideje o tem, kako se spopasti z novonastalim stanjem. Skoraj prioritetno se je potrebno zakopati v omare in predale, kjer so tam nekje zadaj lahkotnejša oblačila, po navadi precej bolj barvita od zimskih predhodnic. Pripravljeni, čebulno oblečeni, se podamo na lov za sončnimi žarki, s katerimi letošnja pomlad vsaj na začetku ne skopari. Predvsem v mestu je odprti lov za vitaminom D zelo opazen. Ulice so postala mravljišča, trgi postopališča in parki pribežališča. Prostorski tutifruti pač.
Pomlad vsakoletno odkriva tudi posledice različnih meteoroloških pojavov, ki v letošni zimi skoraj nikjer niso skoparila s svojo hudo šibo. Nepremagljiv žled, poplavne mrzlice in neukrotljivi plazovi so samo skupina »tavelikih«, ki je nepredvidljivo maširala na čelu zimske četice. Na srečo so se jim v bojnih jarkih neutrudno upirale množice gasilcev, civilne zaščite in drugih terenskih delavcev, ki so poskrbeli, da nam je bilo skoraj povsod čim prej spet suho, toplo in svetlo. Te vseobsegajoče intervencije narave so v očeh ljudi zgolj uničevanje plodov njihovega dela, v očeh matere zemlje pa samo procesi vzpostavljanja naravnega ravnovesja. Prej, ko bomo to sprejeli in vključili v naš življenjski koncept, prej se bomo s takšnimi "nepredvidljivimi" pojavi lažje in predvsem preventivno soočali. Toda sinhronizacija z naravo je le eden izmed vzvodov, ki nam bodo omogočili boljši jutri. Tokrat naj bo na tapeti lokalna mestna prenova, ki si v mestu že nekaj časa lasti vzdevek trenutno največjega gradbišča. Gre za prenovo promenade, že zdavnaj osivelega mestnega ambienta. Trenutno mu ni česa očitati, resnično je videti kot pravo gradbišče. Poleg množice gradbene mehanizacije ter večjega števila delavcev ima vse elemente, ki že na daleč signalizirajo, da se v centru mesta nekaj dogaja. Rezek prah, neharmonično žvenketanje orodja, kopičenja različnega materiala, zapore in obhodi nekdaj ustaljenih peš poti, začasna in z mobilno pločevino nagnetena stranska parkirišča, porušen most in še marsikaj. Seveda našteto tu in tam dviguje pritisk. Soočeni smo namreč s stanjem, ki ne spada v del naše mestne rutine. Priča smo vsakodnevnim spremembam javnega prostora, ki nikoli več ne bo takšen, kot je bil v preteklosti. Nekaterim predstavlja neizbrisen del zasnove modernega rudarskega mesta, za druge ni nič več kot le nujna pot v šolo ali službo, mnogo oči pa je v njem videlo degradirano območje, posejano z dotrajano urbano opremo, ki mestnemu središču ni bila ravno v ponos. In če temu dodamo še kaotični in podhranjeni parkirni režim, infrastrukturno inštalacijsko vozlišče, ki ne parira več sodobnim standardom ter estetsko oporečen most, ki je deloval kot krinka porečja reke Pake, se razlogi za preobrazbo promenade kar kopičijo. Kljub temu tovrstni projekti zlepa ne prepričajo tistih, ki v njih vidijo napačne razvojne strategije ali pa investicije s preprostimi matematičnimi enačbami poskušajo prikazati kot sredstva, ki bi bila bolj primerna za reševanje socialnih težav. No, v določenem smislu jih dejansko tudi rešujejo, saj takšna gradbišča vsaj za določen čas odpirajo nova delovna mesta, ki jih dandanes še posebej na področju gradbeništva krvavo potrebujemo.
Arhitekturni biro Enota, ki je projektiral novo promenado, skozi arhitekturni koncept pojasnjuje, da je zasnovana kot nova urbana platforma. Nov mestni oder, ki bo za svoje uspešno delovanje in dolgotrajno življenje potreboval odgovorne igralce. Igralce, ki bodo zasedli njegove površine ter jim s svojo prezenco načrtno ali spontano oblikovali svojstvene karakterje. In tukaj nastopimo vsi mi. Vsak s svojo vlogo. Vsak s svojimi željami. Vsak s svojimi potrebami. Vsak s svojimi sposobnostmi. In ne nazadnje tudi Vsak s svojim odgovornim odnosom do javnih površin. Brez prisotnosti tega osebnega zaimka se lahko od uspešnega razvoja mesta kar poslovimo.

- Bojan Pavšek, dne 03.04.2014

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Ana Soklič - Voda (171)
 2. Ditka - Ne vem, če veš (157)
 3. Simon Vadnjal - Nisi sam (115)
 4. Smaal Tokk - Kriza srednjih let (96)
 5. Manca Berlec - Večnost (47)
 6. Imset - Femme fatale (43)
 7. Rebeka Dremelj - Zdravo sreča (12)
 8. Gaja Prestor - Verjamem vase (5)
 9. Nuša Rojs - Dvojka (5)
 10. Saška - Še kar lovim... (3)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Rea Garvey - Let's be lovers... (35)
 2. The Weeknd - Blinding lights (21)
 3. Vatra - Sva naša ljeta (14)
 4. Dua Lipa - Physical (12)
 5. La Roux - Everything i... (3)
 6. Leteči odred - Hajde reci mi (2)
 7. Michael Schulte - Keep me up (2)
 8. Sean Paul &... - Calling on me (2)
 9. Circa waves - Sad happy (1)
 10. Dagny - Come over (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Peklenski... - Peklenski stas,... (82)
 2. Ansambel Glas - Gasilec... (63)
 3. Ansambel Poziv - Odkar sva skupaj (26)
 4. Ansambel Jarica - Najlepše je doma (16)
 5. Ansambel... - Planiška polka (7)
 6. Ansambel Naveza - Lunca sije (2)
 7. Ansambel... - Barabe (1)
 8. Ansambel... - Neznano dekle (1)
 9. Ansambel... - Modri encijan (1)
 10. Ansambel Žurerji - Vsaka punca... (1)
Podrobnosti

Glasbene želje