ON AIR

- Odpri v oknu

RADIO VELENJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  HAZARD (1) So najlepše pesmi že napisane

 • Skupina

  LUIS FONSI (5) Despacito

 • Skupina

  MIA (1) Život nije siv

PESEM TEDNA

04.04.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

JAN PLESTENJAK Človek brez imena

 1. JAN PLESTENJAK - Človek brez imena
 2. AVA MAX - Kings & Queens
 3. CUBISMO FEAT. NOLA - Lijepa si danas

Na pomoč!

Festival Velenje je v dolini daleč spredaj tisti, na katerega pripade največji delež letne kulturne postprodukcije. Ob bok mu gre veliko število drugih, malih, srednje velikih organizatorjev, ki prav tako vidno in pomembno polnijo kulturno košaro. Kot posameznik bi si življenje težko predstavljal brez njihovih prispevkov, bere se kot fraza, življenje z njimi in s FV v prvi vrsti pa je veliko lažje.
Tako, čez palec bi ocenil, da se je v zadnjem desetletju kulturna tematika v sam vrh dvignila najprej ob infrastrukturni prenovi kulturnega doma in knjižnice, nato ob zavodskih reorganizacijah ter slednjič ob oblikovanju in izvajanju projekta Evropske prestolnice kulture. Mogoče je zdaj nastopil trenutek, ko se lahko vprašamo, kako se nam vložki desetletja vračajo. Ne vem, koliko je javnosti splošno znano, da imamo mednarodno primerjalno, gledano na področju športne infrastrukture težavo s t. i. podizkoriščenostjo zmogljivosti. Evropska komisija nam zaradi tega v obdobju do leta 2020 npr. finančno ne želi biti v oporo, če bi izkazovali tovrstne ambicije. Številke - vlaganja in izkoristek torej štejejo. Na tem področju si je zato mogoče najlažje pomagati z letnim poročilom Festivala Velenje, krovnim občinskim kulturnim zavodom. Prinaša izreden zbir podatkov za analizo izkoriščenosti zmogljivosti, vendar že branje samega poročila brez podrobne analitike pokaže na stanje in smiselno možno nadaljevanje. Pomembno dejstvo v tej luči pa se kaže še v eni luči - namreč v večanju potreb na uporabnikovi strani, še posebej med občani z migrantskim ozadjem.
Življenje v svetu, kot se nam kaže danes, bo vedno manj odvisno od dogajanja v dolini, umetnost pa že od nekdaj velja za odlično učiteljico, ko se je potrebno opremiti z znanji, kako biti učinkovit tudi onkraj obronkov. Da tega ne zmore šola, je znanstveno spoznanje, ki datira v prelom tisočletja. Do takrat je veljalo, da je vpliv socialno ekonomskega ozadja na dosežke posameznika manjši, šola je z zagotavljanjem enakosti zmogla odgovoriti na zahteve časa, povpraševanja trga in družbe, bila je pomemben dejavnik družbene mobilnosti. S prelomom velja, da se vloga socialnega in kulturnega kapitala posameznika povečujeta, vloga izobraževalnega sistema pa se primerjalno zmanjšuje. Pokazalo se je, da se kulturni kapital učencev in staršev pomembno povezuje z merami učne uspešnosti. Pogostost branja učencev in staršev, število knjig doma, obiskovanje kulturnih predstav, ukvarjanje z glasbo in likovno umetnostjo in drugo se torej bolj povezuje z dosežki učencev (pomembneje pri slovenščini kot pri matematiki). Učenci, ki pogosteje in raje berejo, ki imajo doma veliko knjig, ki pogosteje hodijo v kino, gledališče, itd. ter učenci, katerih starši imajo tudi sami pozitiven odnos do knjig in radi berejo, so učno bolj uspešni (predvsem pa pri slovenščini) kot njihovi vrstniki, ki nimajo enako pozitivnega odnosa do knjig in kulture nasploh. Slovenščino kot dejavnik namenoma poudarjam, saj dobro znanje slovenskega jezika, kot poučevalnega jezika, pomembno pripomore k razvoju drugih učnih strategij posameznika.
Če želi dolina še naprej biti prijazno okolje tukajšnjega prebivalstva in želi omogočati dobro izhodišče za vstop v življenje naslednjim generacijam, bo morala znati odgovoriti predvsem tudi na te izzive. Delovna mesta prihodnosti bodo bistveno pomembneje odvisna od mobilnosti posameznikov, ta pa je, kot je ugotovljeno, pomembno soodvisna od njihove zaloge kulturnega kapitala. Glede na migrantsko ozadje pomembnega deleža tukajšnjega prebivalstva, bodo po vsej logiki morali pomembno vlogo odigrati ravno in tudi lokalna kulturna politika, kulturni producenti in postprodukcija. Kot oporo družinam, ki zaradi omenjenih dejavnikov svojim otrokom ne zmorejo zgraditi dovolj podpornega okolja. Vem, da je tej vlogi Festival Velenje, kot največji v dolini, že dolgo dorasel, vprašanje je samo, ali ga želimo videti tudi v tej luči nalog in razvoja.

- Aleš Ojsteršek, dne 27.03.2014

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Skupina Calypso - Rojena zame (54)
 2. Saša Lešnjek - Pelji me nazaj (31)
 3. Tinkara Kovač... - Obraz (17)
 4. Darja Gajšek - Metulji (12)
 5. Jan Plestenjak - Človek brez imena (12)
 6. Mi2 - Kakor nekoč (12)
 7. Urban Vidmar - Prekrokana noč (4)
 8. Eva Boto - Lepo je živet (3)
 9. Obvezna smer - Bilo je kratko,... (2)
 10. San di Ego - Na rob sveta (0)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Lady Gaga - Stupid love (7)
 2. Rita Ora - How to be lonely (4)
 3. Lukas Graham - Scars (3)
 4. Vlado Kalember... - Kopija (3)
 5. Ava Max - Kings & Queens (1)
 6. John Legend - Actions (1)
 7. Katy Perry - Never worn white (1)
 8. Onerepublic - Didn't I (1)
 9. The Killers - Caution (1)
 10. Damir Kedžo - Divlji vjetre (0)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Pik - S klarinetom v... (33)
 2. Ansambel Veseli... - Ljubezen je... (27)
 3. Ansambel Petra... - Prelepa (7)
 4. Ansambel Slovenke - Če si za ples (6)
 5. Ansambel Naveza - Lunca sije (1)
 6. Ansambel Raubarji - Tako posebna (1)
 7. Ansambel Lenarti - Prišla bo pomlad (0)
 8. Ansambel Luka... - Mala sestrica (0)
 9. Ansambel Lunca - Ti si drugačen (0)
 10. Ansambel... - Polnočni ples (0)
Podrobnosti

Glasbene želje