ON AIR

- Odpri v oknu

RADIO VELENJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  HAZARD (1) So najlepše pesmi že napisane

 • Skupina

  LUIS FONSI (4) Despacito

 • Skupina

  MIA (1) Život nije siv

PESEM TEDNA

04.04.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

JAN PLESTENJAK Človek brez imena

 1. JAN PLESTENJAK - Človek brez imena
 2. AVA MAX - Kings & Queens
 3. CUBISMO FEAT. NOLA - Lijepa si danas

Konec industrijske civilizacije

Ste se kdaj vprašali kam naš silovit napredek in razvoj pelje? Ste kdaj pogledali okoli sebe in osupli ugotovili, koliko je napredovalo človeštvo v samo 100 letih? Kaj vse smo izumili in kaj vse smo naredili, da bi si olajšali življenje? Od elektrike do osvajanja vesolja. Zdi se, da človeštva ne more nič ustaviti.
Pa vendar smo ob vsakem večjem vremenskem pojavu, ki prizidane posamezne predele Zemlje ali pa če hočete Slovenije popolnoma nemočni. Ob zadnji ledeni ujmi, ki je uničevala pri nas, je bila naša odvisnost od sodobnega načina življenja in vseh naprav, ki jih le to prinaša s sabo resnično očitna. Sprva se mi je zdelo komično poslušati gasilce in domačine, ki so razlagali, kako usposabljajo agregate in napeljujejo začasne električne vode. In zakaj? Zato, da so v večini primerov predvsem reševali hladilne skrinje in njihove vsebine. Potem pa pomisliš, kaj bi se zgodilo, če elektrike sploh ne bi bilo več nazaj. Trgovine bi bile najprej na udaru, takoj nato pa zaloge goriva, ki bi jih potrebovali za tiste agregate, ki bi delovali ali pa bi jih imeli. Takoj nato bi sledile velike, tektonske spremembe v družbi, v kateri živimo.
Presunljivo raziskavo na to isto temo je objavila tudi NASA. S pomočjo študij zgodovinskih primerov, matematike, socialnih analiz in opazovanjem naravnih pojavov so se dokopali do zanimive ugotovitve. V objavljeni študiji opozarjajo, da lahko na osnovi zgodovinskih dokazov sklepamo, da bodo prenaseljenost, neuspešno kmetijstvo, omejeni dostopi do vode, energijska poraba ter neenaka porazdelitev bogastva pripeljali do konca civilizacije, kot jo poznamo. Z obremenjevanjem Zemljinih zmogljivosti (kmetijstvo, prenaseljenost ...) se bo razslojevanje družbe končalo z jasno ustvarjenim slojem elit, ki imajo vse ter večino ljudi, masami, ki nimajo nič. Naravne dobrine bodo postale daleč najbolj zaželen element in zanje bodo potekali odkriti vojaški spopadi. Vse to ni pravzaprav nič novega. Če temeljito pregledate poročila o dogajanju v svetu lahko vidite, da se to že dogaja. Povsod po planetu. Če ste pozorni spremljevalec novic tudi na internetu, lahko to razberete že iz enega samega podatka. Amerika, najbogatejša država z najbogatejšimi ljudmi, je bila pred nastopom predsednika Obame prisotna v 80 državah sveta. V nekaj letih je njena prisotnost narasla na 134 držav, v katerih Američani z vojsko ali podtalnim delovanjem ali pa z nasilno gospodarsko močjo uveljavljajo svoje interese.
Pa ne da je Amerika sovražnik, je le zelo dober kazalec, kaj se bo najverjetneje začelo dogajati po vsem svetu. Z naraščanjem prebivalstva, neenako razdeljenim bogastvom in omejenimi naravnimi viri bo naraščala razslojenost družb, ki bo verjetno na koncu peljala k obračunavanju med elitami in masami ter bojem za preživetje. Obračunavanje, ki bo v vsakem primeru najprej usodno za večino ljudi in ne nazadnje na koncu tudi za elite. Mogoče filmski prizori, ki jih danes gledamo, sploh ne bodo tako nerealni. 
Kaj torej storiti, da bi preprečili takšen apokaliptičen konec homo sapiensa? Avtorji študije predlagajo nekaj ukrepov, ki se danes seveda zdijo znanstvena fantastika, pa vendar bomo morali o njih resno razmisliti. Najprej naj bi pravičneje porazdelili bogastvo in naravne dobrine in močno zmanjšali potrošništvo. Proizvodnjo energije bi morali opreti na tehnologijo iz obnovljivih virov ter podpirati majhne, bolj konservativne populacije. Vpeljati bi bilo treba odločne politične odločitve, ki bi zajezile rast ekonomij, zaustavile grozeča onesnaženja ter neenako razdeljevanje premoženja. Vse s ciljem ponovno vzpostaviti ravnotežje med naravnimi in socialnimi sistemi.
In kje v tej zgodbi je Slovenija? Ali še bolje kje je tukaj naša dolina? Upoštevajoč dejstvo, da je Slovenija članica OECD, torej kluba najrazvitejših držav s 34 članicami in zatorej praktično v samem svetovnem vrhu, smo in še bomo v to zgodbo zelo vpleteni. Opisani scenarij je namreč opozorilo prav najbogatejšim in najuspešnejšim državam, saj bodo one odločale o usodi celega planeta. In tako smo tudi v dolini povsem neposredno vpleteni v to zgodbo, saj vendarle zagotavljamo državi dragoceno energijo in tehnološke produkte. Na žalost povsem v drugi smeri, kot jo študija priporoča, se razvija odnos in politika do gospodarstva ter okolja, v katerem živimo. Kaj smo uspeli med nekaj desetletji iz nekoč prikupne in zelene doline narediti je danes vidno vsem. Kaj še danes počnemo s svojim okoljem prav tako. Ali bomo s takšnim odnosom uspeli tudi v prihodnje, je precejšnje vprašanje. Ali bomo kot industrijska civilizacija sledili propadlim imperijem Rimljanov, Hanov, Gupt in Majev ali pa bomo spremenili potek zgodovine ter ohranili svoj način življenja je odvisno zgolj in samo od nas samih.

- Urban Novak, dne 20.03.2014

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Skupina Calypso - Rojena zame (54)
 2. Saša Lešnjek - Pelji me nazaj (31)
 3. Tinkara Kovač... - Obraz (17)
 4. Darja Gajšek - Metulji (12)
 5. Jan Plestenjak - Človek brez imena (12)
 6. Mi2 - Kakor nekoč (12)
 7. Urban Vidmar - Prekrokana noč (4)
 8. Eva Boto - Lepo je živet (3)
 9. Obvezna smer - Bilo je kratko,... (2)
 10. San di Ego - Na rob sveta (0)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Lady Gaga - Stupid love (7)
 2. Rita Ora - How to be lonely (4)
 3. Lukas Graham - Scars (3)
 4. Vlado Kalember... - Kopija (3)
 5. Ava Max - Kings & Queens (1)
 6. John Legend - Actions (1)
 7. Katy Perry - Never worn white (1)
 8. Onerepublic - Didn't I (1)
 9. The Killers - Caution (1)
 10. Damir Kedžo - Divlji vjetre (0)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Pik - S klarinetom v... (33)
 2. Ansambel Veseli... - Ljubezen je... (27)
 3. Ansambel Petra... - Prelepa (7)
 4. Ansambel Slovenke - Če si za ples (6)
 5. Ansambel Naveza - Lunca sije (1)
 6. Ansambel Raubarji - Tako posebna (1)
 7. Ansambel Lenarti - Prišla bo pomlad (0)
 8. Ansambel Luka... - Mala sestrica (0)
 9. Ansambel Lunca - Ti si drugačen (0)
 10. Ansambel... - Polnočni ples (0)
Podrobnosti

Glasbene želje