ON AIR

- Odpri v oknu

RADIO VELENJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  HAZARD (1) So najlepše pesmi že napisane

 • Skupina

  LUIS FONSI (5) Despacito

 • Skupina

  MIA (1) Život nije siv

PESEM TEDNA

04.04.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

JAN PLESTENJAK Človek brez imena

 1. JAN PLESTENJAK - Človek brez imena
 2. AVA MAX - Kings & Queens
 3. CUBISMO FEAT. NOLA - Lijepa si danas

Čuječnost

Na peščeni obali se vztrajno šumenje morja prepleta z živahnim zavijanjem vetra. Telefon je izključen, internet, ki bi nenehno zahteval in preusmerjal pozornost, je daleč. Tu in tam se oglasi kakšen galeb, drugih zvokov skoraj ni slišati; čeprav so v daljavi vidni otroci, ki se veselo podijo sem in tja in pogled zapazi več psov, ki na vsakem koraku v pesku zavohajo ter z razburjenjem odkrijejo kaj novega. Z roko pobožam pesek in se ne morem načuditi, kako mehek in nežen je na dotik. Tako spretno se izmuzne med mojimi prsti. Lepo je.
Nekateri temu rečejo sprostitev, uradno ime za to kognitivno tehniko ozaveščanja je čuječnost. Zahteva pozornost in opazovanje: možgani niso izključen; namen ni, da bi izpraznili glavo, ampak morda zgolj za minuto zaznali svet okoli sebe. Se ustavili, opazili in dojeli zvoke, podlago, podobe v okolici.
Nekateri čuječnost, ki je svojevrstna meditativna tehnika, redno trenirajo. Dokazano pomaga pri večji zbranosti, lažjem osredotočanju na trenutek, to, kaj delamo. Izboljšuje nadzor nad koncentracijo, počutjem, veliko raziskav je pokazalo, da zmanjšuje ponovitve depresij. Zaradi depresije trpi vse več ljudi, oziroma ima vse več ljudi to diagnozo - v zadnjih desetih letih je v Sloveniji poraba antidepresivov narasla za 100 odstotkov.
Tudi zato, ker je to, da se zavestno odločiš ustaviti, luksuz in uspeh. Z razvojem tehnologije smo pozabili na pomen tega za psihično zdravje. Večino časa so misli v naši glavi kot železniška postaja - misli kot vlaki drvijo sem in tja iz vseh smeri. Povsem samoumevno je postalo, da smo 24 ur na dan dosegljivi in povezani s svetom. Kar pa v nekaj letih lahko privede do nemira, živčnosti in posledično izgorelosti ali kakšne druge bolezni.
V ameriškem poslovnem svetu vse bolj postaja jasno, da je pretirano gnanje za uspehom, ki ga nekateri poskušajo doseči z delom brez premora, drago uničujoče. Mnoge dobre ideje nastanejo takrat, ko smo sproščeni, zato je v Silicijevi dolini za zaposlene postalo skoraj obvezno, da se ukvarjajo tudi s sabo, s svojim notranjim mirom, meditacijo ali čuječnostjo. Še vedno delajo ogromno ur na dan, a jih podjetje ob tem spodbuja k redni fizični aktivnosti in umirjanju. Bolj kot za dobrohotnost, gre za ekonomsko računico: skrb za mentalno in fizično zdravje je preventiva, ki je bistveno cenejša od kurative in zdravljenja bolezni.
Februarja je v San Franciscu že tretje leto zapored potekala konferenca Wisdom 2.0, na kateri najbolj uspešni podjetniki lačno požirajo vsebino predavanj o soočanju z novodobno tehnologijo na način, ki bo preprečil, da nas ne bo pokopala. Vsa predavanja so brezplačno dostopna na internetu, govorijo pa o pomenu omejevanja delovnega dneva, po katerem bi zaposleni morali prekiniti povezavo z internetom in se posvetiti realnemu življenju. V Volkswagnu denimo nekaterim zaposlenim že dajejo pametne telefone, ki se avtomatsko izključijo po šesti uri, da bi zaposleni res lahko za nekaj časa spočili svoje možgane. 
Optimistično bi lahko to prizadevanje označili za upanje na boljši svet, spet malo bolj normalne in pravične delovne pogoje, ki ne bodo omogočali preživeti, ampak živeti. A pot je še dolga: velika hipokrizija je, da visoko tehnološka podjetja skrbijo predvsem za zaposlene na bolje plačanih in psihično izčrpavajočih delovnih mestih, ki ustvarjajo nove produkte. Te pa potem po dobri stari kapitalistični logiki izdelujejo zaposleni na nižje plačanih delovnih mestih. Kot je lani poročala kitajska neprofitna organizacija China Labor Watch, so bili ravno novi iPhoni proizvedeni izpod rok delavcev v nehumanih pogojih, ki spominjajo na tovarne industrijske revolucije pred dvesto leti …

- Tjaša Zajc, dne 20.03.2014

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Skupina Calypso - Rojena zame (54)
 2. Saša Lešnjek - Pelji me nazaj (31)
 3. Tinkara Kovač... - Obraz (17)
 4. Darja Gajšek - Metulji (12)
 5. Jan Plestenjak - Človek brez imena (12)
 6. Mi2 - Kakor nekoč (12)
 7. Urban Vidmar - Prekrokana noč (4)
 8. Eva Boto - Lepo je živet (3)
 9. Obvezna smer - Bilo je kratko,... (2)
 10. San di Ego - Na rob sveta (0)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Lady Gaga - Stupid love (7)
 2. Rita Ora - How to be lonely (4)
 3. Lukas Graham - Scars (3)
 4. Vlado Kalember... - Kopija (3)
 5. Ava Max - Kings & Queens (1)
 6. John Legend - Actions (1)
 7. Katy Perry - Never worn white (1)
 8. Onerepublic - Didn't I (1)
 9. The Killers - Caution (1)
 10. Damir Kedžo - Divlji vjetre (0)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Pik - S klarinetom v... (33)
 2. Ansambel Veseli... - Ljubezen je... (27)
 3. Ansambel Petra... - Prelepa (7)
 4. Ansambel Slovenke - Če si za ples (6)
 5. Ansambel Naveza - Lunca sije (1)
 6. Ansambel Raubarji - Tako posebna (1)
 7. Ansambel Lenarti - Prišla bo pomlad (0)
 8. Ansambel Luka... - Mala sestrica (0)
 9. Ansambel Lunca - Ti si drugačen (0)
 10. Ansambel... - Polnočni ples (0)
Podrobnosti

Glasbene želje