ON AIR

- Odpri v oknu

POWER DANCERS PANIKA

HIT DNEVA

 • Skupina

  ROK'N'BAND (0) Vedno bom le tebe ljubil

 • Skupina

  GORAN KARAN (0) Za generaciju

 • Skupina

  JONAS BROTHERS (0) Only human

PESEM TEDNA

28.03.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

OBVEZNA SMER Bilo je kratko, bilo je sladko

 1. OBVEZNA SMER - Bilo je kratko, bilo je sladko
 2. DAMIR KEDŽO - Divlji vjetre
 3. THE WEEKND - Blinding lights

Kultura in identiteta

Zadnje čase se sprašujem, kaj je tisto, kar loči dobro od slabega, uspešno od neuspešnega, kvalitetno od povprečnega? Zakaj uspe Modrijanom napolniti mestni trg, Perpetuum jazzile v slabem letu dvakrat plačljivo dvorano in veliko letno prizorišče v mestu? Zakaj je vaška amaterska komedija o Poštarju Jakcu lahko razprodana v 3 dneh? Da ne govorimo o moško-ženskih variacijah Špas teatra. Na drugi strani je briljantna komedija, ki govori o umetnosti, predstava, ki je bila lani z razlogom uvrščena na dneve gledališke komedije, nima prodane niti ene izven abonmajske vstopnice. Je dobro tisto, kar je popularno in kar je blizu veliki (manj kritični) večini? Je dobro morda to, kar je v teh zahtevnih časih ekonomsko sprejemljivo. Je dobro to, kar je drago, prestižno, kot koncert popularnega zbora ali predstava Špas teatra ali tisto, kar je poceni, recimo zastonj poletni koncert? To so vprašanja, na katere je pravzaprav nemogoče najti enoznačni odgovor. Takšna »kulturna« dejstva, popularne vsebine se obnašajo samosvoje in so odvisne od mnogih, tudi nepredvidljivih dejstev. Odvisne so od količine vloženih promocijskih sredstev, medijske odmevnosti, »rejtinga« (kotiranja) in popularnosti izvajalcev, morebitne cenovne dostopnosti, in ne nazadnje časa za doseganje pravega trenutka posredovati kulturno dobrino. No, morda sem kakšno izjemno pomembno dejstvo in dejavnik celo spregledal.
Je kulturno-zabavna dejavnost relevantnejša od umetniške dejavnosti, ker je žal beseda umetnost rezervirana za kaj bolj posvečenega? Vprašanje umetnosti je, zdi se, vse bolj vprašanje, da imajo vsake oči svojega malarja, priljubljenega glasbenega izvajalca ali likovnega umetnika. Samo opravičiti je svoj okus težje. Mnogi ne pridejo dlje od izraza »Ker je fajn …« Vprašanje umetnosti, lepega, popularnega, drugačnega in prestižnega nam je v smislu vseh merljivih in nemerljiv dejavnikov nakazala že Andersenova pravljica Cesarjeva nova oblačila. Kulturni »blef« stkan iz zlatih niti, precizno tkan je lahko čisto primerljiv z izjemno uspešnim zborom ali ansamblom, izjemno smešno predstavo ali izjemno lepo (dekorativno) likovno umetnino. Pa je to umetnost? Morda samo kultura ali skromno le zabava? Je ves dim, ki se dogaja okoli nekaterih obiskovalcev in dogodkov samo dim brez ognja in tisti dejavnik, ki je pomemben. Boljše vprašanje je morda ali si znate sami poiskati in odkriti svojega umetnika? Ali se pustite voditi (in morda zavesti), ter vam morajo mediji, prijatelji, znanci nekakšno izvajalsko ime servirati na pladnju ...
Pred dnevi sem se s prijatelji spraševal in ugotavljal, kako lepo je bilo poslušati, gledati in brati medije in dnevna poročila v času olimpijade. Čisti pozitivizem že na začetku, v udarnih terminih, straneh in v prvi polovici osrednjih dnevnih poročil. Še skorumpirana politika se je umaknila k ogledu športa ... Pa sem se spet spraševal: »Je bila največja slovenska športna olimpijska zmagovalka športno motivirana Tina Maze ali pa oba skromna in športno nesrečna udeleženca Jakov Fak in Filip Flisar (in morda še kdo)?« Kdo je pravi športnik, je podobno pomembno vprašanje, kot kaj je prava umetnost!
Pred dnevom prebrana misel in ugotovitev osmošolke iz raziskovalne naloge o pripadnosti Slovencev postavlja že med rosno mladimi učenci ugotovitev, da so športniki danes največji ambasadorji naroda in skrbijo za pripadnost slovenstvu. Mladi so med pomembnimi deležniki najmanj ponosni prav na politike. In tudi športniki sami zase vedo, zakaj trenirajo in zakaj se borijo s sabo, s sotekmovalci. Tako kot imajo tudi umetniki notranji klic, ki jih žene k ustvarjanju. Poustvarjanje nam posredno govori morda le o lepem, dobrem in najboljšem. O vsem tem moramo misliti zelo kritično in zelo neodvisno.
Osebno mislim, ne celo močno sem prepričan, da zna kultura misliti zase, čisto zase, kulturno, ustvarjalno, za dobrobit ljudi. S pravo mero vsega, ne samo zabave. Kultura je predvsem lepa in resna stvar. Prav kultura in jezik sta postavila in ohranila Slovence kot narod (»Stati inu obstati«). Zdi se, da politika ta samoohranitveni nagon le izrablja in si ga lasti. In konec koncev mislim, da je bilo v tem zapisku kanček ustvarjalnosti in kritičnosti, kar je eden pomembnih kulturnih atributov. Kot bi lahko bilo temu zapisu naslov »Kruha in (kulturnih) iger«.

- Matjaž Šalej, dne 13.03.2014

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Ana Soklič - Voda (171)
 2. Ditka - Ne vem, če veš (157)
 3. Simon Vadnjal - Nisi sam (115)
 4. Smaal Tokk - Kriza srednjih let (96)
 5. Manca Berlec - Večnost (47)
 6. Imset - Femme fatale (43)
 7. Rebeka Dremelj - Zdravo sreča (12)
 8. Gaja Prestor - Verjamem vase (5)
 9. Nuša Rojs - Dvojka (5)
 10. Saška - Še kar lovim... (3)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Rea Garvey - Let's be lovers... (35)
 2. The Weeknd - Blinding lights (21)
 3. Vatra - Sva naša ljeta (14)
 4. Dua Lipa - Physical (12)
 5. La Roux - Everything i... (3)
 6. Leteči odred - Hajde reci mi (2)
 7. Michael Schulte - Keep me up (2)
 8. Sean Paul &... - Calling on me (2)
 9. Circa waves - Sad happy (1)
 10. Dagny - Come over (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Peklenski... - Peklenski stas,... (82)
 2. Ansambel Glas - Gasilec... (63)
 3. Ansambel Poziv - Odkar sva skupaj (26)
 4. Ansambel Jarica - Najlepše je doma (16)
 5. Ansambel... - Planiška polka (7)
 6. Ansambel Naveza - Lunca sije (2)
 7. Ansambel... - Barabe (1)
 8. Ansambel... - Neznano dekle (1)
 9. Ansambel... - Modri encijan (1)
 10. Ansambel Žurerji - Vsaka punca... (1)
Podrobnosti

Glasbene želje