ON AIR

- Odpri v oknu

LYKKE LI I FOLLOW RIVERS

HIT DNEVA

 • Skupina

  ROK'N'BAND (0) Vedno bom le tebe ljubil

 • Skupina

  GORAN KARAN (0) Za generaciju

 • Skupina

  JONAS BROTHERS (0) Only human

PESEM TEDNA

28.03.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

OBVEZNA SMER Bilo je kratko, bilo je sladko

 1. OBVEZNA SMER - Bilo je kratko, bilo je sladko
 2. DAMIR KEDŽO - Divlji vjetre
 3. THE WEEKND - Blinding lights

Ne bom odstopil(a)!

Stavek, ki ga nenehno slišimo iz ust naših politikov – je torej kaj čudnega, da ga je ponovil tudi novi predsednik protikorupcijske komisije?
Boris Štefanec je neznano ime. Tako zelo neznano, da niti v njegovi stranki, Pozitivni Sloveniji niso vedeli, da je njihov član. Očitno se lahko danes, v dobi omrežij, ko nas razni Edwardi Snowdeni in Bradleyji Manningi opozarjajo, da ni več zasebnosti, da smo »sledeni« na vsakem koraku, skriješ le znotraj slovenske politične stranke ...
Pozitivna Slovenija je v sporočilu za javnost zapisala, da je imenovanje v pristojnosti komisije oziroma predsednika republike. Ha, če v komisiji, ki je pripravila izbor kandidatov, ne bi bilo strankarske kolegice Župevčeve, bi morda mediji še »kupili« strankino nedolžnost. Nato pa so izzvenele še besede premierke: Dajmo mu priložnost. Od Alenke Bratušek bi si želela slišati le eno stališče, a ga je izrekel njen politični kolega Pavel Gantar – če bo novi predsednik KPK odstopil, bo odstopil prepozno, saj bi moral odstopiti v trenutku, ko ga je diskreditiral predsednik Pahor s tem, ko je ob imenovanju namignil, da bi se odločil drugače, če bi imel drugačna pooblastila. »V politiki smo videli in doživeli že marsikaj, takšnega omalovaževanja ob imenovanju na določen javni položaj pa še ne. Štefanec bi moral že takrat, kar na predstavitvi in, če bi kaj dal nase, napisati odstopno izjavo na papirnato servieto ali žepni robček, jo poriniti predsedniku v roke in vpričo novinarjev in državnika odkorakati s prizorišča,« je še dodal.
Kolumna je nastala dan pred prvim javnim nastopom Štefaneca, pred njegovo obrazložitvijo, zakaj ne bo odstopil. A to navsezadnje ni važno, saj gre za kandidata, ki se očitno ne zaveda pomena Gantarjevih besed, kot se jih denimo njegov namestnik, ki je v odstopni izjavi navedel tudi neprimerno Pahorjevo ravnanje ob imenovanju. In predsednik Pahor? Hja, razen izjave za javnost, da glede na odstopa obeh namestnikov poziva Štefaneca k ponovnemu premisleku, nič. Mar ne bi bilo najbolje, če bi premislek opravil sam pri sebi, sam s seboj? Morda, še preden je kogar koli imenoval? Je pa res, da je sprenevedanje, da ni šlo drugače, dokončno razkrilo njegovo politično samopašnost. Biti všečen je namreč lahko le kratkoročna politična strategija, saj z njo prepričaš tiste, ki imajo slabši spomin ali pa so premladi, da bi se spomnili ključnih Pahorjevih političnih potez od vstopa v novo tisočletje.
Komisije za preprečevanje korupcije marsikje v Evropi sploh ne potrebujejo, saj imajo na eni strani aktivno civilno družbo in na drugi državne organe, ki korupcijo preprečujejo, ki torej delujejo v dobrobit državljanov. Slednjega gotovo še (dolgo) ne bomo imeli, lahko pa že jutri postanemo bolj aktivni, kajne? Pa ne v slogu vrtičkarstva, ki se je prikradlo tudi v civilno družbo in spodbudilo nastajanje nepreglednega števila civilnih iniciativ; treba se je zavedati lastne odgovornosti, ne le moči. V nasprotnem primeru smo ekvivalent naše politične realnosti, ko nasprotujemo, zato, ker pač lahko. Demokracija je najboljše slepilo za državljane, saj s tem, ko poudarja, da lahko vsak izrazi svoje mnenje, ohranja politični status quo. Kajti nam državljanom postane dovolj, da na socialnih omrežjih ali pa v kolumnah, blogih, za šankom, na ulici udrihamo čez nezrelost naših politikov. A to še zdaleč ni dovolj. Tudi obstrukcija volitev ni dovolj. Tudi nova demokratična levica s stisnjeno pestjo ni dovolj.
Dovolj bo, ko si bomo tega res želeli! A zgodovina žal uči, da se ljudstvo navadno zbudi prepozno – ma, kakšna zgodovina, poglejte Ukrajino ...

- Špela Kožar, dne 13.03.2014

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Ana Soklič - Voda (171)
 2. Ditka - Ne vem, če veš (157)
 3. Simon Vadnjal - Nisi sam (115)
 4. Smaal Tokk - Kriza srednjih let (96)
 5. Manca Berlec - Večnost (47)
 6. Imset - Femme fatale (43)
 7. Rebeka Dremelj - Zdravo sreča (12)
 8. Gaja Prestor - Verjamem vase (5)
 9. Nuša Rojs - Dvojka (5)
 10. Saška - Še kar lovim... (3)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Rea Garvey - Let's be lovers... (35)
 2. The Weeknd - Blinding lights (21)
 3. Vatra - Sva naša ljeta (14)
 4. Dua Lipa - Physical (12)
 5. La Roux - Everything i... (3)
 6. Leteči odred - Hajde reci mi (2)
 7. Michael Schulte - Keep me up (2)
 8. Sean Paul &... - Calling on me (2)
 9. Circa waves - Sad happy (1)
 10. Dagny - Come over (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Peklenski... - Peklenski stas,... (82)
 2. Ansambel Glas - Gasilec... (63)
 3. Ansambel Poziv - Odkar sva skupaj (26)
 4. Ansambel Jarica - Najlepše je doma (16)
 5. Ansambel... - Planiška polka (7)
 6. Ansambel Naveza - Lunca sije (2)
 7. Ansambel... - Barabe (1)
 8. Ansambel... - Neznano dekle (1)
 9. Ansambel... - Modri encijan (1)
 10. Ansambel Žurerji - Vsaka punca... (1)
Podrobnosti

Glasbene želje