ON AIR

- Odpri v oknu

RADIO VELENJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  ROK'N'BAND (0) Vedno bom le tebe ljubil

 • Skupina

  GORAN KARAN (0) Za generaciju

 • Skupina

  JONAS BROTHERS (0) Only human

PESEM TEDNA

28.03.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

OBVEZNA SMER Bilo je kratko, bilo je sladko

 1. OBVEZNA SMER - Bilo je kratko, bilo je sladko
 2. DAMIR KEDŽO - Divlji vjetre
 3. THE WEEKND - Blinding lights

Finančna stiska vodi v socialno, ta v …

Apatičnost, brezvoljnost, nestrpnost in podobni pojavi so vedno bolj sestavni del našega vsakdana. Ne gre se čuditi, da je temu tako, saj je vse več ljudi, ki ne vidi izhoda iz krize, ki ne ve, kako naj reši težave, zaradi katerih ima vse več težav z zdravjem, zaradi katerih visi na nitki njegovo premoženje in nenazadnje tudi njegovo življenje ter marsikje tudi življenje preostalih družinskih članov. Finančna stiska vodi v socialno, ta pa …
Devet ur na teden deluje na nekdanjem Zavodu za zdravstveno varstvo Celje, na danes Območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Celju svetovalnica za prvo psihološko pomoč v stiski Tu smo zate. Deluje štiri leta, v tem času pa je oporo v stiski iskalo 600 posameznikov, ki so prejeli več kot 1300 svetovalnih ur. Zagotovo bi jih bilo še veliko več, če bi nekateri zmogli tudi 5 evrov, kolikor stane pomoč, ki jo nudi 8-članska svetovalna skupina različnih strokovnjakov, če marsikomu ne bi bilo nerodno, ker si sam ne zna in ne more pomagati, če bi sploh vedel, da takšno pomoč lahko dobi … Prihajajo tisti, ki še upajo in si upajo, vseeno pa ne zmorejo obremenitev in prilagoditev današnjega časa in zato še toliko bolj potrebujejo podporo svetovalcev, ker jim je doma ni sposoben dati več nihče.
Povprečna starost obiskovalcev svetovalnice se vsako leto znižuje. Če je bila na začetku 45 let, je lani znašala 40 let. Kam in koga »udari« stiska najprej razkrivajo naslednja dejstva: največ jih je iskalo pomoč zaradi težav v partnerstvu in medsebojnih odnosih, pri vzgoji in skrbi za otroke, pri reševanju stisk v zvezi z delom in zaposlitvijo, kar nekaj jih je potrkalo na vrata svetovalnice zaradi tesnobe, depresivnosti, težav z alkoholom. Vse več je brezposelnih obiskovalcev, pa mladostnikov, pri katerih prevladujejo težave, povezane z njihovo samopodobo in samospoštovanjem, šolo, odnosi z vrstniki in starši. Strokovnjaki ugotavljajo, da jih je stiska tako onemogočila, da izgubljajo funkcionalno pismenost, voljo do življenja, izgubljajo notranjo moč za spopad s stanjem. Ta nemoč pa je vzrok veliko boleznim.
Pomoč, ki jo dobijo v svetovalnici, temelji na razumevanju, podpori in motivaciji za spremembe. Ni več daleč dan, ko bo to za mnoge premalo. Prav zato bi se morali na najvišjih ravneh mnogo več pogovarjati o težavah velikega dela Slovencev, ki se vedno bolj otepajo z najbolj temeljnimi vprašanji preživetja, o tem, kako in kam naprej ter državljanom in državljankam ponuditi realno upanje in možnosti. Na ta način bi vsi lažje zmogli pot skozi trenutno stanje. Depresivna družba gotovo ni tista, ki se lahko uspešno kosa s svetovnimi razmerami. Obubožano, razčlovečeno ljudstvo pa je jutri lahko na cesti.

- Tatjana Podgoršek, dne 13.03.2014

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Ana Soklič - Voda (171)
 2. Ditka - Ne vem, če veš (157)
 3. Simon Vadnjal - Nisi sam (115)
 4. Smaal Tokk - Kriza srednjih let (96)
 5. Manca Berlec - Večnost (47)
 6. Imset - Femme fatale (43)
 7. Rebeka Dremelj - Zdravo sreča (12)
 8. Gaja Prestor - Verjamem vase (5)
 9. Nuša Rojs - Dvojka (5)
 10. Saška - Še kar lovim... (3)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Rea Garvey - Let's be lovers... (35)
 2. The Weeknd - Blinding lights (21)
 3. Vatra - Sva naša ljeta (14)
 4. Dua Lipa - Physical (12)
 5. La Roux - Everything i... (3)
 6. Leteči odred - Hajde reci mi (2)
 7. Michael Schulte - Keep me up (2)
 8. Sean Paul &... - Calling on me (2)
 9. Circa waves - Sad happy (1)
 10. Dagny - Come over (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Peklenski... - Peklenski stas,... (82)
 2. Ansambel Glas - Gasilec... (63)
 3. Ansambel Poziv - Odkar sva skupaj (26)
 4. Ansambel Jarica - Najlepše je doma (16)
 5. Ansambel... - Planiška polka (7)
 6. Ansambel Naveza - Lunca sije (2)
 7. Ansambel... - Barabe (1)
 8. Ansambel... - Neznano dekle (1)
 9. Ansambel... - Modri encijan (1)
 10. Ansambel Žurerji - Vsaka punca... (1)
Podrobnosti

Glasbene želje