ON AIR

- Odpri v oknu

RADIO VELENJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  HAZARD (1) So najlepše pesmi že napisane

 • Skupina

  LUIS FONSI (5) Despacito

 • Skupina

  MIA (1) Život nije siv

PESEM TEDNA

04.04.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

JAN PLESTENJAK Človek brez imena

 1. JAN PLESTENJAK - Človek brez imena
 2. AVA MAX - Kings & Queens
 3. CUBISMO FEAT. NOLA - Lijepa si danas

Danes ni drugače

»Veliki potresi, lakote in kuge, grozote in znamenja iz neba,« so pred stoletji grozili razni preroki. »Bolezen davi zemljane po božjih zapovedih ali iz lastnega nagiba,« so svarili bogaboječe. »Izumrle bodo cele vasi, še v mestih bo malokdo preživel,« so bile zapisane strašne napovedi. Tudi pesniki so iskali izbrane besede, da bi opisali nesrečo recimo kugo: »telo ko kost, suho zavijaš v rjuho; mrtvaški iz ust diš ti puh, pod čelom prekrita, dva ogla gorita … živ človek si ali duh?«

Nekoč ljudje niso poznali medicine, niso vedeli, da zemlja kroži okoli sonca in meče svojo senco, niso vedeli, kako nastajajo potresi, plime in oseke, zakaj je včasih suša, drugič pridrvijo strašne poplave. Niso vedeli, kako nastane toča, zakaj veter prinese kobilice in zakaj kdaj iz neba padajo celo žabe.

In ker niso poznali odgovorov, so se radi sklicevali na nadnaravne sile, na božjo voljo ali na Antikrista, kriva je bila konstelacija planetov, krivi so bili demoni, tujci, mačke in psi, strupeni plini, čarovnice in velikokrat, zelo priročno, tudi Židi. Včasih, ko je bila nesreča še posebej huda, so jo razumeli kot nekaj dobrega, kot eshatološki znak, kot napoved, da prihaja poslednja sodba. Katastrofe so bile v imaginaciji srednjeveškega človeka, vsega sključenega od pridiganja vaških duhovnikov, velikokrat le del božjega načrta. Le napoved bridke, a pravične kazni, razodetje in odrešenje.

Naivno sem misli, da je bilo tako nekoč, da so samo nekoč, v dobi neznanja in temnega srednjega veka ljudje verjeli v zgodbe in pripovedke o nečem, česar ni. A ko se je pred tedni na Slovenijo zgrnila naravna nesreča, pravzaprav ne nesreča, pač pa čisto običajen in relativno pogost naraven pojav, poimenovan žled, so iz temnih strani interneta in njegovih forumov začele poganjati teorije zarote. Saj veste: Slovenijo je napadel Nato in nad deželo spušča strupene snovi, za žled so krivi izpusti letal, ki visoko nad nami trosijo kemikalije, poleg sledi na nebu naj bi bilo dokaz tudi malce rumenkasti sneg in dež. Še več, razširili so se posnetki taljenja snega, ki je počrnel. Magija? Amerika? Rusija? Vesoljci?

Nič od tega. Sneg, ki se ga staplja z vžigalnikom, počrni zaradi saj, ki so posledice izgorevanja plina. Črte na nebu so posledice izgorevanja kerozina in od različnih pogojev je odvisno, koliko časa bodo obstojni ledeni kristalčki, ki jih vidimo na nebu. Žled nastane, ko se podhlajena dežna kapljica sreča z vejo ali žico in v hipu primrzne. Rumenkaste padavine pa so pravzaprav mikroskopski prašni delci, ki jih včasih prinese iz afriške puščave. Vse te stvari je pojasnila agencija za okolje, a gostilniških fizikov, kemikov in geopolitičnih analitikov pojasnila niso prepričala. Lažje je verjeti v zarote in konec sveta, kot pa v hladna, neosebna, analitična dejstva.

Kar ni nič neobičajnega. Ko sta se letali leta 2001 zaleteli v nebotičnika, so se prav tako razširile besede strica Nostradamusa, ki naj bi daleč nazaj napovedal teroristični napad na Manhattnu. Lepo je bilo verjeti besedam mrtvega učenjaka tudi tedaj, ko so se te napovedi izkazale za ponaredek …

Danes ni drugače, tisti, ki pridigajo o vojaškem kemičnem letalskem napadu Nata nad Slovenijo, so podobni ljudem iz srednjega veka, ki so v času kuge in drugih epidemij svarili pred božjo kaznijo. A z eno razliko, tedaj ljudje niso vedeli, da kugo povzročajo bakterije, danes pa ni težko ugotoviti, kaj je res in kaj ne. Ampak, saj veste, kako je to, če se teorija zarote ne izkaže za pravilno, če je spodbita s prepričljivimi argumenti, je to le dokaz, kako resnična je.

- Jure Trampuš, dne 06.03.2014

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Skupina Calypso - Rojena zame (54)
 2. Saša Lešnjek - Pelji me nazaj (31)
 3. Tinkara Kovač... - Obraz (17)
 4. Darja Gajšek - Metulji (12)
 5. Jan Plestenjak - Človek brez imena (12)
 6. Mi2 - Kakor nekoč (12)
 7. Urban Vidmar - Prekrokana noč (4)
 8. Eva Boto - Lepo je živet (3)
 9. Obvezna smer - Bilo je kratko,... (2)
 10. San di Ego - Na rob sveta (0)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Lady Gaga - Stupid love (7)
 2. Rita Ora - How to be lonely (4)
 3. Lukas Graham - Scars (3)
 4. Vlado Kalember... - Kopija (3)
 5. Ava Max - Kings & Queens (1)
 6. John Legend - Actions (1)
 7. Katy Perry - Never worn white (1)
 8. Onerepublic - Didn't I (1)
 9. The Killers - Caution (1)
 10. Damir Kedžo - Divlji vjetre (0)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Pik - S klarinetom v... (33)
 2. Ansambel Veseli... - Ljubezen je... (27)
 3. Ansambel Petra... - Prelepa (7)
 4. Ansambel Slovenke - Če si za ples (6)
 5. Ansambel Naveza - Lunca sije (1)
 6. Ansambel Raubarji - Tako posebna (1)
 7. Ansambel Lenarti - Prišla bo pomlad (0)
 8. Ansambel Luka... - Mala sestrica (0)
 9. Ansambel Lunca - Ti si drugačen (0)
 10. Ansambel... - Polnočni ples (0)
Podrobnosti

Glasbene želje