ON AIR

- Odpri v oknu

SKUTER UP AND DOWN

HIT DNEVA

 • Skupina

  HAZARD (1) So najlepše pesmi že napisane

 • Skupina

  LUIS FONSI (4) Despacito

 • Skupina

  MIA (1) Život nije siv

PESEM TEDNA

04.04.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

JAN PLESTENJAK Človek brez imena

 1. JAN PLESTENJAK - Človek brez imena
 2. AVA MAX - Kings & Queens
 3. CUBISMO FEAT. NOLA - Lijepa si danas

Biti ženska …

Pred slabim mesecem dni sem po elektronski pošti dobila verižno pismo. Ponavadi jih, še preden jih sploh odprem, že brišem. Ker ne verjamem v to, da bi lahko komurkoli prineslo srečo (ali celo bogastvo) prepošiljanje tovrstnih pisem svojim prijateljem in znancem. Tega sem odprla. Predvsem zato, ker je imel dokument preprost naslov: Ženska«. In ga tudi nisem zbrisala. Ker sem ga prejela ravno v dneh, ko je po moji dolini pustošil žled, sem branje odložila za nedoločen čas.
Ko sem v teh marčnih dneh, ki bodo zaznamovani s kar dvema »ženskima« praznikoma, razmišljala o pomenu razlike med spoloma, o tem, kako je biti ženska v današnjem času, sem se spomnila na zgoraj omenjeno e-pismo. Prva misel v njem: »Ženska je kot ljubka živalca; prijetno se je z njo igrati, dokler te ne ugrizne.« Naj se smejim ali zjočem? Naslednja misel je še bolj mačistična: »Ženska je kot goba: lepša je, bolj je strupena.« Oja, bog ne daj, da je ženska nekoga drugega lepa, tvoja pa ne. Pa četudi je strupena, pomislim ob tem. Današnji svet je žal obseden s podobo popolne ženske, ki mora biti ne le lepa, biti mora tudi pametna, pridna, imeti po možnosti dobro službo, a ne višjega položaja kot mož. Ženskam, dragi moji, to ni lahko. A se mnoge trudijo, sploh, kar se videza tiče. Porabijo veliko denarja in časa, da izgledajo dobro, stradajo, da je njihovo telo zapeljivo. Ne le njihovim moškim, tudi drugim. In potem naletim na naslednjo misel – vmes jih nekaj z erotičnim nabojem preskočim. Ta pravi: »Ženska je kot oblak. Če se preseli drugam, bo mogoče še lep dan.« Da sem še bolj jezna, poskrbi še ena: »Ženska je kot fičko. Če ne kuha, nekaj ni v redu.« Dragi moji moški, tole so čisto prehudi stereotipi. To je žalitev. Ne, nismo takšne. Vsaj večina ne. Večina se trudi, da v časih, ko mlade ženske ne dobijo dela, tiste, ki ga imajo, pa v njem pogosto pregorevajo, ostanemo ženske. Da v časih, ko je vse več žensk, ki sploh ne vedo, kje bi vzele, da bi lahko kuhale, poskrbijo, da njihovi otroci ne bodo lačni. In da ne bi čutili prevelikega bremena krize, za katero niso ne krivi ne dolžni. V dneh, ko se je v Velenju začela stavka rudarjev, v Ukrajini, ki je čisto blizu, pa se bo zdaj, zdaj morda začela vojna, se bodo s tem, kaj to pomeni za našo prihodnost, zagotovo več ukvarjale ženske kot moški. Ker smo take. Skrbne in zaskrbljene. Ker večina niti ne zna živeti od danes na jutri. Ampak skušamo misliti tudi vnaprej. In ker še vedno nismo enakopravne. Pa sploh ne vem, če si to res tako silno želimo. Prej si želimo biti ljubljene in upoštevane, če hočete tudi spoštovane. Vse to se lahko pokaže na več načinov. Zagotovo pa ne z mislijo, ki jo izbiram za konec: »Ženska je kot kravata: vzameš si jo v slabi svetlobi, potem pa te stiska okoli vratu.« Še dobro, da moj moški nikoli ne nosi kravate. Po mojem bi bilo dobro, če bi jo odložil še kdo. In če bi še naprej brisala verižna pisma takoj, ko jih dobim.

P.S. Dragi moški. Ni treba, da jutri svoje ženske obsipate z darili. To velja tudi za 25. marec, ko jih boste izbirali za svoje mame. Dovolj bo, če jim boste pokazali, koliko vam pomenijo. In si priznali, da bi bil svet brez nas ne le pust, ampak nemogoč!

- Bojana Špegel, dne 06.03.2014

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Skupina Calypso - Rojena zame (54)
 2. Saša Lešnjek - Pelji me nazaj (31)
 3. Tinkara Kovač... - Obraz (17)
 4. Darja Gajšek - Metulji (12)
 5. Jan Plestenjak - Človek brez imena (12)
 6. Mi2 - Kakor nekoč (12)
 7. Urban Vidmar - Prekrokana noč (4)
 8. Eva Boto - Lepo je živet (3)
 9. Obvezna smer - Bilo je kratko,... (2)
 10. San di Ego - Na rob sveta (0)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Lady Gaga - Stupid love (7)
 2. Rita Ora - How to be lonely (4)
 3. Lukas Graham - Scars (3)
 4. Vlado Kalember... - Kopija (3)
 5. Ava Max - Kings & Queens (1)
 6. John Legend - Actions (1)
 7. Katy Perry - Never worn white (1)
 8. Onerepublic - Didn't I (1)
 9. The Killers - Caution (1)
 10. Damir Kedžo - Divlji vjetre (0)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Pik - S klarinetom v... (33)
 2. Ansambel Veseli... - Ljubezen je... (27)
 3. Ansambel Petra... - Prelepa (7)
 4. Ansambel Slovenke - Če si za ples (6)
 5. Ansambel Naveza - Lunca sije (1)
 6. Ansambel Raubarji - Tako posebna (1)
 7. Ansambel Lenarti - Prišla bo pomlad (0)
 8. Ansambel Luka... - Mala sestrica (0)
 9. Ansambel Lunca - Ti si drugačen (0)
 10. Ansambel... - Polnočni ples (0)
Podrobnosti

Glasbene želje