ON AIR

- Odpri v oknu

BODIES WITHOUT ORGANS SUNSHINE IN THE RAIN

HIT DNEVA

 • Skupina

  HAZARD (1) So najlepše pesmi že napisane

 • Skupina

  LUIS FONSI (5) Despacito

 • Skupina

  MIA (1) Život nije siv

PESEM TEDNA

04.04.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

JAN PLESTENJAK Človek brez imena

 1. JAN PLESTENJAK - Človek brez imena
 2. AVA MAX - Kings & Queens
 3. CUBISMO FEAT. NOLA - Lijepa si danas

Nič ni zastonj!

Tudi kultura ne! Kljub temu, da to trditev (pre)pogosto obletava nestrinjanje. Ali se vam je že kdaj zgodilo, da vas je kdo takole prijateljsko potrepljal po rami rekoč: "Dej, pr'jatu, ti poznaš unga, ki pozna tizga, ki ma brata, ki raztura na kitaro, pa še poje u nulo. A mu lahk mal namigneš, da bi bilo fino, če bi jutr na naši obletnici mal zašpilal. Pa reč mu, da dam za pir po špilu, da se ne bo zastonj matral!" Takole se na bolj ali manj eleganten način sklepa kar precej dogovorov, ki imajo za rezultat kulturno umetniške stvaritve na različnih dogodkih, ki nosijo predznake zasebnega kot tudi javnega značaja. Na prvi pogled s takšnim načinom šank komunikacije ni še nič pretirano narobe. Do takrat, ko postane vrednotenje te kulturne intervencije predmet obravnave, koliko je dejansko vredna. In ker večina umetniških ustvarjalcev na splošno zelo nerada govori o finančni vrednosti svojega dela (saj pri večini izmed njih ta postavka ni na prvem mestu njihovega ustvarjalnega poslanstva), se le-ta v dogovorih potiska daleč v ozadje. Umetnik se potihoma sam pri sebi klišejevsko tolaži, "ne se sekirat, se bomo že dogovorili", naročnik pa pogosto vidi v takšnih stvaritvah bolj dobrodelno značajsko gesto umetnika, ki bo itak podkrepljena še z njegovo brezplačno promocijo. Na tem mestu je nujno potrebno odgrniti težke zavese napačnih interpretacij umetnikov in vrednosti njihovih izdelkov, ki so zabetonirane v predstavah naročnika.
Vsak umetnik, ki aktivno deluje na področju kulture, se je za pridobitev znanja in kaljenja sposobnosti odrekal marsikaterim užitkom in brezdelnemu lagodju, ki so ga z veliko žlico zajemali mnogi njegovi vrstniki. In ker se umetniške poti pogosto začrtajo že zelo zgodaj v življenju, se tovrstnih odrekanj čez čas nabere na kupe. Za eno celo paralelno življenje. Seveda je ob pomoči talenta lahko vse skupaj malce lažje. Ampak ta prirojena lastnost je le kapljica v morju treningov možganov in telesa. K temu dodajmo še stroške šolanja in obveznih ustvarjalnih pritiklin (glasbila, likovne potrebščine, tehnološki pripomočki ...), ki dosegajo in mnogokrat presegajo zmožnosti dostojanstvenega življenja. Enačba na koncu daje jasno sporočilo. En pir je absolutno premalo! Rezultat, ki bo razočaral naročnika in razveselil umetnika. No, na srečo pa takšen scenarij le ni tako črn, da bi bil zaradi tega "špil" tudi neizvedljiv. Najprej naj si tisti, ki je željan prikaza, odkupa oz. trženja umetniških stvaritev, zastavi vprašanje, kakšno dodano vrednost bo umetnik s svojim nastopom prinesel dogodku. V primeru, da gre zgolj za naročnikovo nabiranje popularnosti, izpostavljanje kvantitete nastopajočih ali bojazni, da se prekine tradicionalno izročilo, potem se je dodana umetniška vrednost izgubila že z zgrešenim konceptom dogodka. V tem primeru predlagam, da "prijatlov" sploh ne trepljate po rami. Če pa so odgovori na vprašanje o dodani vrednosti dogodka diametralno nasprotni od naštetih, potem obstaja tudi luč na koncu tunela. V tem primeru se vrednotenje umetnosti sprevrže v konstruktivni dogovor, ki obeta. Obeta, da polnovrednost umetniškega dela zažari na dogodku, ki v sebi nosi jasno sporočilo. Sporočilo, v katerem se odkrito in brez ovinkarjenja signalizira, zakaj ima takšno vsebino, kako, komu in kje jo realizira. Šele takrat lahko umetnik začuti, da bo udeležba na dogodku pustila pozitiven pečat v opusu njegovega ustvarjalnega poslanstva. Takrat bo popolnoma predan in prepričan v smisel celote ustvarjal iz sebe. In to ljudje čutijo. Saj veste, ko na primer po koncertu obiskovalci komentirajo: ”Danes je pa res igral z dušo!” Tokratna kolumna je namerno še vedno nekoliko osmo februarsko obarvana. Žal takrat moj pripevek ni bil na vrsti, zato šele zdaj izkoriščam privilegij, da ga uporabim kot letošnje posvetilo kulturnim vrednotam. Pa najsi bodo merjene v evrih ali ustvarjalni energiji. Katera od obeh enot se vas bolj dotakne, pa veste samo vi!

PS: Obletnica, kitarist, pr'jatu, pir in še kaj, kar se je znašlo med uvodnimi narekovaji, so samo izmišljotine, oblikovane za lažjo ilustracijo odnosov.

- Bojan Pavšek, dne 27.02.2014

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Skupina Calypso - Rojena zame (54)
 2. Saša Lešnjek - Pelji me nazaj (31)
 3. Tinkara Kovač... - Obraz (17)
 4. Darja Gajšek - Metulji (12)
 5. Jan Plestenjak - Človek brez imena (12)
 6. Mi2 - Kakor nekoč (12)
 7. Urban Vidmar - Prekrokana noč (4)
 8. Eva Boto - Lepo je živet (3)
 9. Obvezna smer - Bilo je kratko,... (2)
 10. San di Ego - Na rob sveta (0)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Lady Gaga - Stupid love (7)
 2. Rita Ora - How to be lonely (4)
 3. Lukas Graham - Scars (3)
 4. Vlado Kalember... - Kopija (3)
 5. Ava Max - Kings & Queens (1)
 6. John Legend - Actions (1)
 7. Katy Perry - Never worn white (1)
 8. Onerepublic - Didn't I (1)
 9. The Killers - Caution (1)
 10. Damir Kedžo - Divlji vjetre (0)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Pik - S klarinetom v... (33)
 2. Ansambel Veseli... - Ljubezen je... (27)
 3. Ansambel Petra... - Prelepa (7)
 4. Ansambel Slovenke - Če si za ples (6)
 5. Ansambel Naveza - Lunca sije (1)
 6. Ansambel Raubarji - Tako posebna (1)
 7. Ansambel Lenarti - Prišla bo pomlad (0)
 8. Ansambel Luka... - Mala sestrica (0)
 9. Ansambel Lunca - Ti si drugačen (0)
 10. Ansambel... - Polnočni ples (0)
Podrobnosti

Glasbene želje