ON AIR

- Odpri v oknu

SKUTER UP AND DOWN

HIT DNEVA

 • Skupina

  HAZARD (1) So najlepše pesmi že napisane

 • Skupina

  LUIS FONSI (4) Despacito

 • Skupina

  MIA (1) Život nije siv

PESEM TEDNA

04.04.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

JAN PLESTENJAK Človek brez imena

 1. JAN PLESTENJAK - Človek brez imena
 2. AVA MAX - Kings & Queens
 3. CUBISMO FEAT. NOLA - Lijepa si danas

Vesolje

Bila je nedelja in padal je dež, ki se je takoj, ko je prišel v stik z drevesi, spremenil v prosojne, bleščeče in ledene stalaktite. Stalaktite, da, ne stalagmite! Stalaktiti vsebujejo črko T, pri katerem pokončna palička visi iz ležeče, kot stalaktit, ki visi s stropa. (Stalagmitova črka M pa ima, nasprotno, dve pokončni palički priviti v tla, kar nam govori tudi o naravi le-te kapniške različice.) Noč je že bila padla, stala sem pod drevesi na parkirišču v bližini ljubljanskega grajskega hriba. Skozi kristalne drevesne oklepe je pronicala svetloba uličnih luči, z glavo vrženo nazaj in očmi, vrtečimi se v vse smeri, sem s polodprtimi usti občudovala kraljestvo ledene kraljice, kruto in uničujočo, skoraj nezemeljsko lepoto, ki me je spomnila na meni najljubšo Andersenovo pravljico. Česa takega še nisem videla, celo moja stara mama ne. Sledili so dnevi, ko se je nemalokateri Slovenec naučil besede ›žled‹. Zločesti led, da, hreščanje lomečih se dreves, porušeni gozdovi, konec elektrike, konec sveta. Spet sem imela rojstni dan kot pač vsako leto, organizirala zverinsko fešto in bila opomnjena, kako preroško sem v prejšnji Žabi pisala o ›zimi, ki nikoli in ničesar ne šenka‹. Odvil, kaj odvil, odnorel je mesec dni, poln ljubih mi ljudi, ki so prihajali in odhajali, od blizu in daleč, skoraj naenkrat, s pardnevnimi zamiki. Zgoščenost čustev, hrane in pijače, spomini, nostalgija, hrepenenje, pa brbotanje in vrenje v možganih: novi načrti, novi projekti, novi pobegi, hočemo vse, mašine smo, svet je premalo!
“Kaja, reši me, pojdi v vesolje namesto mene!”, me prosi prijateljica po telefonu. “A …? Do kdaj ti moram sporočiti?” “Do danes.” Zadnjič me je povabila na mariniranega ciplja po beneško – s pinjolami in zlatimi rozinami, s puhastim kruhom za pomakanje v oljčno olje, s trakovi korenčka in koromača. Govorila mi je o Angelu, belgijskem biologu, umetniku in raziskovalcu vesoljskih sistemov, ki dela za NASO in po svetu v galerijske prostore s pomočjo mednarodnih in lokalnih oblikovalcev, rokodelcev, arhitektov, skratka ustvarjalcev postavlja ›Seeker-je‹ (›Iskalce‹). To so vesoljske ladje, bivanjske skulpture, v katerih z izbranimi ljudmi različnih profilov izvaja ›izolacijske misije‹. Ne zanima ga le, kako vstopiti v vesolje. Zanima ga predvsem, kako v vesolje prenesti civilizacijo. In civilizacija, draga moja, pomeni kulturo. Preživeti je že pomembno, preživeti. Glede na to pa, da smo bitja s precej velikimi možgani, nas še bolj, kot preživeti, zanima napredovati. Kjerkoli smo in kamorkoli gremo. Angelova izolacijska misija v Ljubljani, v Moderni galeriji, je četrta po vrsti in najdaljša. Šest ljudi bo v vesoljski ladji z vsemi potrebnimi sistemi za bivanje skupaj preživelo štiri dni. Vsak se odloči za osebni projekt in vsi skupaj razglabljajo o potencialnem bivanju v vesolju.
Za izolacijsko misijo se ne odločim v trenutku, v par urah pa res. Včasih se človeku ponudi kaj, čemur ne gre reči ne. Sploh pa se ne zgodi kar vsak dan, da si za štiri dni povabljen v vesolje. Pa preverimo!
Nedelja je, zelo dežuje. Videti je, da bom v vesolje vstopila mokra. Drugih 5 bodočih vesoljcev dotlej nisem poznala. Zapremo se, z zalogo hrane in brez možnosti komunikacije z zunanjim svetom ›v živo‹. Trije ženski in trije moški elementi. Najprej si izberemo ležišče. To bo edini zasebni prostor, psihološno in fizično, saj sten in vrat ni. Edina vrata zapirajo majčkeno kamrico z majčkenim kemičnim straniščem. Dan je strukturiran glede na urnik obrokov. Vsak dela svoje, vsi delamo skupaj, svetloba je rožnata, včasih mavričasto psihedelična. Uporabljamo hidroponično zelenjavo, ki raste v naši ladji brez zemlje. Od jutra do večera smo polno zasedeni. Mene recimo, zanima, kako iz nepokvarljivih sestavin napraviti zdrave obroke. Organiziram delavnico izdelovanja rikote iz mleka v prahu. Narišem mini enciklopedijo vsega, kar se lahko pojé. Nekdo izdeluje fotoaparat iz starega skenerja. Venomer je treba kaj popraviti. Nihče ni pričakoval, da bomo 4 dni več kot polno zaposleni. Gibanje mi strašansko manjka, brez gibanja bi se mi že po kratkem času utrgalo. Na daljših izolacijskih misijah imajo sobno kolo, recimo. Zvečer gledamo filme. Predzadnji dan smo že konktretno utrujeni, najbrž nam začenja primanjkovati kisika. Ko v belih kombinezonih zapustimo vesolje, nas pričakajo novinarji, nas dve uri zaslišujejo in snemajo. Vname se mi oko, hočem svoj kokon, hočem tuš in kivi. Imunski sistem se mi sesuje, doma ponoči me tlači mora: ne morem zapreti vrat svojega stanovanja, ljudje vdirajo, sedajo na moj kavč, kar vsi vprek, ženske grozijo, da bodo poklicale policijo. In vojna, apokaliptično stanje, jaz s pištolo, skrito v plastični vrečki, nabiram rastlinice in zelišča, da bom imela vsaj nekaj mineralnih snovi, ko se bo zgodil konec. Izolacijska vesoljska misija je na moji podzavesti pustila globlje posledice, kot sem si zamišljala. Potrebujem veliko več prostora (psihičnega in fizičnega, kamor nihče ne vstopa), kot se bila prepričana. Odlična izkušnja, v najbolj osnovnem eksistencialističnem smislu. Sploh, ko jo po nekaj dnevih premisliš, prebaviš, potegneš zaključke. Nismo še pripravljeni za vesolje, ne še. Pa saj se še ne mudi.
Zvončki so ponovno vzklili.

- Kaja Avberšek, dne 27.02.2014

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Skupina Calypso - Rojena zame (54)
 2. Saša Lešnjek - Pelji me nazaj (31)
 3. Tinkara Kovač... - Obraz (17)
 4. Darja Gajšek - Metulji (12)
 5. Jan Plestenjak - Človek brez imena (12)
 6. Mi2 - Kakor nekoč (12)
 7. Urban Vidmar - Prekrokana noč (4)
 8. Eva Boto - Lepo je živet (3)
 9. Obvezna smer - Bilo je kratko,... (2)
 10. San di Ego - Na rob sveta (0)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Lady Gaga - Stupid love (7)
 2. Rita Ora - How to be lonely (4)
 3. Lukas Graham - Scars (3)
 4. Vlado Kalember... - Kopija (3)
 5. Ava Max - Kings & Queens (1)
 6. John Legend - Actions (1)
 7. Katy Perry - Never worn white (1)
 8. Onerepublic - Didn't I (1)
 9. The Killers - Caution (1)
 10. Damir Kedžo - Divlji vjetre (0)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Pik - S klarinetom v... (33)
 2. Ansambel Veseli... - Ljubezen je... (27)
 3. Ansambel Petra... - Prelepa (7)
 4. Ansambel Slovenke - Če si za ples (6)
 5. Ansambel Naveza - Lunca sije (1)
 6. Ansambel Raubarji - Tako posebna (1)
 7. Ansambel Lenarti - Prišla bo pomlad (0)
 8. Ansambel Luka... - Mala sestrica (0)
 9. Ansambel Lunca - Ti si drugačen (0)
 10. Ansambel... - Polnočni ples (0)
Podrobnosti

Glasbene želje