ON AIR

- Odpri v oknu

RADIO VELENJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  Anja Rupel (0) Odšla bom še to noč

 • Skupina

  Marko Vozelj (1) Brez miru

 • Skupina

  Roxette (4) Listen to your heart

PESEM TEDNA

19.09.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Vili Resnik & Erosi Moja generacija

 1. VILI RESNIK & EROSI - Moja generacija
 2. SAMUEL LUCAS - Nekdo
 3. KLAPA SEMIKANTA - Šavrinka

Blef

Množica informacij, ki vsakodnevno prestreli naše telo, se tako kot vse ostale »intelektualne surovine« nalaga predvsem v zgornjem predelu našega telesa. Natančneje v zgornjem predelu glave. Koliko so te informacije za naš um dejansko hranljive, je poleg njihove vsebinske vrednosti odvisno tudi od časovne komponente (kdaj pridejo med nas) in komunikacijskega pristopa (kako se nas dotaknejo). V sodobnem potrošniškem svetu zagotovo veliko velja način informiranja, ki vsebuje prej naštete komponente in še kakšno zraven. Vse to pa ne nastane kar čez noč. Je skrbno predpripravljeno z analizami želja in potreb trga ter ciljnih skupin in še mnogih drugih faktorjev, ki jih v večini primerov najbolje razumejo njihovi načrtovalci. Pri njih se zgodba o tem, kaj je in kaj naj bo videti resnično, šele dejansko začne. Hitro se namreč zgodi, da vse te informacije le niso tako lepe in verodostojne, kot so morda videti na prvi pogled. Še posebej opazne postanejo takrat, ko se vanje poglobimo in jih ocenjujemo iz drugega (ne)potrošniškega zornega kota. Takrat se pravljice o super čistilih, zdravilnih sladkarijah ali recimo o naravni eko-plastiki vedno bolj nagibajo na nesrečni konec, ki na dolgi rok ne bo postal zgodba o poštenem uspehu. Takšne analize so seveda zanimive, a pogosto zahtevajo veliko predznanja o strukturi posameznega izdelka. Kar pa je in bo ostal zalogaj, ki so mu po večini kos le učenjaki iz posameznih strokovnih področij. Prav tako je čas, ko v naših očeh izdelek postane privlačen, bistveno krajši od časa, ko bi v nas zaradi lepo zapakiranega in za naše oči prirejenega blefiranja moral vzbuditi dvom o moralnosti njegove vsebine.

Na žalost potrošniške panoge niso edine, ki uporabljajo omenjene načine dekoracije in ustvarjajo iluzije. Trenutna zavest in krizni odnosi v naši deželici kaj hitro pripeljejo do tega, da se stanje prikazuje boljše, kot v resnici je. Pri tem ne želim kazati s prstom samo na politiko. Kje pa! Tudi za svoje lastne predpražnike smo pogosto prepričani, da je prah pod njimi za sosede neopazen. Gre za stanje duha, ki je ušel iz stekleničke že pred kriznim časom. In nič kaj ne kaže posebne volje, da bi se vanjo hitro vrnil. Ne verjamete? OK Poglejmo si na primer naš odnos, ki ga imamo/ gojimo kot udeleženci v prometu. Dirkaško razpoložena alkoholiziranost, herojsko ignoriranje smernikov v križišču, obsedena uporaba zvočnih opozoril takoj, ko na cesti ne teče vse po vaših načrtih ali pa javno preklinjanje kot oblika negodovanja nad postavitvijo novega prometnega znaka, ki recimo omejuje hitrost v bližini šole. Potem pa se čudimo, kako preudarno in skladno s predpisi lahko vozijo v bolj razvitih državah. In kako jim, kljub temu, da si enako kot mi, želijo čim hitreje priti od točke a do točke b, ne glede na tempo vožnje uspeva celo (vedno) obdržati mirno kri. Trik ni v nenormalno visokih kaznih, super strašni policiji ali kvalitetnejši asfaltni površini. Celotna filozofija kultiviranega voznika temelji na njegovem osebnem odnosu do ostalih udeležencev (beri: do soljudi) v prometu.
In če ste že kdaj poskusili igrati poker, verjetno veste, kako napet je občutek tik pred tem, ko vsi igralci odkrijejo svoje karte. Takrat pride bleferstvo najbolj do izraza. Svoje prave emocije zakamuflirate z različnimi tehnikami pretvarjanja. In šele, ko so karte odkrite, se ločijo zmagovalci od poražencev. Dobri bleferji od slabih. A ne pozabite. To je le igra, ki mnoge od igralcev lahko pahne v resne težave, če jo poskušajo igrati tudi v resničnem življenju, z resničnimi odnosi. Tam igralce zamenjajo ljudje, ki neposredno ali posredno tvorijo naš življenjski habitat. Pa naj imajo družinsko, prijateljsko, službeno, športno, politično konotacijo ali kakšno drugo državotvorno vlogo.
Zaključek naj pripada lokalni (pokeraški) zanimivosti. Že pred časom sem v medijih zasledil simpatično ilustriran oglas. Eko nebo preletavajo ptički in pod njimi se bohotijo travniške cvetlice. Vse našteto tvori idilično ozadje travnika, na katerem se sinek brezskrbno »cartla« v objemu svojega očeta. Zaradi intimnega in v emotiven celofan zavitega sporočila mi je vse do danes ostal zelo v spominu. Bil je oglas za podporo javnosti pri gradnji bloka 6. Njegov namen je bil jasen. Le z novim tehnološkim mega objektom bomo omogočili pridobivanje energije, ki bo pokrbela za brezmejno nizkoogljično družinsko srečo prihodnjih generacij. Oziram se po šoštanjski megastrukturi, pogledujem proti ugrezninskim območjem, obračam koledar za petdeset let naprej in nato oko še enkrat vržem na oglas. Sledi ključno vprašanje, ki si ga je postavil že Michael Douglas v filmu Falling Down: Can anybody tell me what's wrong with this picture?*

* Ali mi lahko nekdo pove, kaj je narobe s to sliko?
 

- Bojan Pavšek, dne 26.09.2013

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Alja Krušič - Roza poletje (757)
 2. Take off - Nazaj v maj (664)
 3. Flora & Paris - Domača vas (167)
 4. Samo Budna,... - Ko veš (97)
 5. Ljudmila - Moja Ljubljana (86)
 6. Don Allen - Seksi ritem za... (26)
 7. Amadea Begovič - Naj traja za vedno (21)
 8. Ksenija - Kot da si z menoj (21)
 9. Vudlenderji - Kravata (15)
 10. Challe Salle - Nove zmage (7)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Alanis Morissette - Ablaze (16)
 2. Clean Bandit... - Tick tock (9)
 3. Bruno Martini... - Bend the knee (8)
 4. Mia - Sretan put (8)
 5. Keith Urban - Superman (7)
 6. Martina Majerle... - Dajen ti besedu (7)
 7. The Killers - Blowback (7)
 8. Dua Lipa feat.... - Levitating (3)
 9. Gashi feat. Sting - Mama (2)
 10. Bts - Dynamite (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Šepet - Kako bi ti... (130)
 2. Ansambel Glas - Še vedno lepa si (63)
 3. Ansambel Luka... - Abraham je tu (20)
 4. Ansambel Naveza - Če lahko bi me... (16)
 5. Ansambel Vrt - Pesem za očeta (5)
 6. Ansambel... - Vedno ko objame me (2)
 7. Ansambel Tris - Princeska (2)
 8. Ansambel Zažur - Moje sanjsko dekle (2)
 9. Ansambel Šentjanci - Kje so punce (1)
 10. Ansambel Stil - Noro zaljubljen (1)
Podrobnosti

Glasbene želje