ON AIR

- Odpri v oknu

BACKSTREET BOYS INCOMPLETE

HIT DNEVA

 • Skupina

  Mika (0) Love today

 • Skupina

  Oasis (2) Wonderwall

 • Skupina

  Whitesnake (2) Is this love

PESEM TEDNA

11.07.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Tomislav Bralič i klapa Intrade Ostajem tu

 1. TOMISLAV BRALIč I KLAPA INTRADE - Ostajem tu
 2. GENTLEMENI - Samo ti
 3. ANETTE - Divje

Doživeti stoto ali navijaški praznik na Touru

Vsako leto v naši kolumni zapišem tudi kakšen dopustniški vtis. Takšen, ki mi je bolj zaznamoval počitniško potepanje. In res, tudi letos mi je ob vsej obilju prevoženih avtomobilskih kilometrov, ob vseh »prekoračenih mejah« (znotraj unije in mejah v glavi), obiskanih muzejih, UNESCO-vih spomeniško zaščitenih kulturnih prostorih, najbolj ostal v popotniškem spominu obisk ene izmed etap največje kolesarske dirke na Tour de France. Zakaj? Zato, ker se mi je zazdel to morda celo najbolj obiskani enkratni športni dogodek na vsej zemlji.
Verjemite, da sem bil že kar na nekaj velikih športnih dogodkih, prvenstvih, pokalih, saj me kot športnem navijaču pritegne hotenje človeka, po višjem, hitrejšem in močnejšem dosežku v športu, pa naj bo to za klub, ekipo, državo ali pa le zase. Zato je sodil v prvi postanek ob letošnji poti do Španije tudi ogled ene izmed tradicionalnih etap na dirki po Franciji. Ogledal sem si etapo (morda tudi kraljevsko) z zaključnim, skoraj 1600-metrskim višinskim vzponom na »velikana Provanse«, kot mu pravijo Francozi, sloviti Mt. Ventoux. Ob vsem skupaj sem imel to srečo, da sem se znašel ravno na stoti obletnici te znamenite kolesarske dirke, ki so jo praznovali letos, ob tem pa še na nedeljo, na gospodov dan tudi za navijače. Sreča je bila tudi ta, da je termin »Ventouxa« letos na Touru sredi julija zapovrh sovpadal tudi s praznovanjem največjega nacionalnega praznika v Franciji, z Dnevom Bastilije. Po ljudsko bi lahko rekli, mnogo muh na en mah. In res je bilo tako. Stvari sem se lotil, da sem se večer pred etapo pripeljal z avtom pod hrib, prespal dobesedno za cesto, saj so cesto za pozne dvodnevne navijače že zaprli. Če bi se želel utaboriti na dobrem prostoru nekje pod vrhom, bi potreboval še kakšen dan več. Zjutraj pa kolo z avta in po 20 kilometrih vzpona na goro navijati za vse, tudi za edinega preostalega slovenskega kolesarja.
Pravzaprav tekmovalni in rekreativni dosežki pri vsem skupaj niso pomembni. Važen je vtis, ki ga napravi takšen športni dogodek na obiskovalca, navijača. In impresija je takšna, da se ti ob obujanju spominov lahko dvigujejo kocine. Ne zaradi gneče, števila kolesarjev, navijačev iz vsega sveta, vseh ras in kultur, ti prihajajo od Kolumbije do Nove Zelandije … Pomembna je pozitivna energija, ki jo sproščajo ljudje. Po oceni medijev in organizatorjev si takšno nedeljsko, praznično etapo ogleda v živo okoli pol milijona ljudi z vsega sveta, ki iskreno navijajo, ne samo za tistih 200 tekmovalcev, ki pridrvijo mimo v klanec, pač pa za vsakega rekreativca, mladostnika, ki po domače »zdere« cestni klanec. Ob vsem tem se ljudje družijo, navijajo, prepevajo in veseljačijo ob cesti na vsakem ovinku oz. delu vzpona. K temu sodi seveda imeti se »fajn« tudi večer ali dva prej, Podobno je na vsaki takšni etapi, kjer je zaključek etape v klanec, pa naj bo to pirinejski Col du Tourmalet, vzpon na Alp d'Huez ali na »mojega provansalskega velikana«, Mt. Ventoux. V teh primerih gre za največji navijaški kordon na svetu. Ampak navijači se na to pripravljajo dan dva tri, prespijo na hribu, kakšnih petdeset do sto tisoč se jih pripelje na kolesu in si najde svoj navijaški prostor ob poti do vrha. In navijajo prav vsi, vsak za svojega nacionalnega ali klubskega junaka. In prav za vse po vrsti, tiste, ki prišprintajo v klanec in želijo zmagati, ali pa njihove pomočnike - vodonoše, ki se pripeljejo kakšne pol ure za njimi. Pa seveda tudi za rekreativce, ki se zgrinjajo na goro. Lepo je, ko malo trpiš na kolesu, pa te ljudje, ki kampirajo ob cesti in njihovi otroci iskreno spodbujajo ob poti, ti iztegujejo dlani v pozdrav. Največ podpore imajo na kolesih prav otroci, ženske, starejši, pa v različne maskote preoblečeni rekreativci, na vseh mogočih kolesih, ki se prebijajo na hrib. Ob izjemni organizacijski logistiki, ki postavlja časovne ovire in zapore, se mi je zdel prav ta trenutek kolesarske dirke najpomembnejši. Ljudje, ki živijo ob cestah, pa turisti, navijači, obiskovalci živijo za takšen način življenja. Spoštujejo kolesarstvo - enega najbolj napornih vzdržljivostnih športov. In čeprav je bil (in je še) zaznamovan z dopingom, kljub vsemu vedo, da je za športniki tisoče kilometrov in ur vožnje in veliko izjemnih telesnih naporov. Spoštujejo šport, ker je povezan tudi z vsakodnevnim življenjem, potovanjem, premagovanjem razdalj, pa naj si bo kot šport, ali kolesarjenje kot sredstvo, da prideš v službo, v šolo hitro, zdravo. Podoben občutek, da si kot kolesar spoštljivi del prometa, življenja sem imel že nekajkrat prej v delih Evrope, kjer takšen šport in način življenja resnično cenijo in je želeni in pomemben del njihovega vsakdana. Kjer te spodbujajo kot rekreativca z »Allez allez« ali pa, kjer se čudiš in navdušuješ nad cestno-kolesarsko infrastrukturo v mestih ter občuduješ pozornost, ki jo temu namenjajo. In tu smo Slovenci še kar precej »za svetom«.
In če sklenem svoj zapis o navijaško-kolesarsko-športnem dogodku, ne morem mimo tega, da je ta zapis tudi svojevrsten dokaz igre naključij in povezanosti teme s formo. Zapis o eni izmed etap stotega Toura hkrati zaključujem svojo stoto kolumno. Oboje me je na nak način po svoje zaznamovalo. Kar nekaj zapisov se je nabralo … in v preblisk skromnega jubileja in samoironije sem se spomnil ene izmed pesmi legendarne skupine Bijelo dugme. Govori sicer o dopolnjenih letih, lahko pa besedilo tako ali drugače razumemo tudi v kontekstu stotega jubileja: »Strašna, strašna gnjavaža u životu – doživeti stotu, doživeti stotu!«

- Matjaž Šalej, dne 05.09.2013

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. ViaEntropia - Gozdar (230)
 2. Batista cadillac - Magnolije (60)
 3. Imset - Lajf (33)
 4. Nino - Midva (30)
 5. Simon Vadnjal - Pozabila navodila (30)
 6. Mambo kings - En deci ljubezni (25)
 7. Slovenski express - Konec tedna (18)
 8. Vlado Kreslin - Life is today (18)
 9. Bepop - Daj se nasmej (17)
 10. Zmelkoow - Ježek (5)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Leteči odred - Uspomene (10)
 2. Nea - Drunk enough to (10)
 3. Cecilija - Bolje da se volimo (6)
 4. Zabranjeno pušenje - Korona hit... (6)
 5. Kodaline - Say something (5)
 6. Robin Schulz... - Alane (5)
 7. Sam Feldt &... - Far away from home (2)
 8. Chris Burton... - Young (1)
 9. Mike Perry... - Down the line (1)
 10. Play-n-skillz,... - Besame (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. S.O.S. Kvintet - Nisem, nisem (24)
 2. Vražji muzikanti - Misel nate ne... (17)
 3. Ansambel Posluh - Kje boš spala... (13)
 4. Ansambel Vzrok - Ukradel te bom (13)
 5. Ansambel Ponos - Peti slovensko... (2)
 6. Ansambel Nemir - Trikrat da (1)
 7. Ansambel Opoj - Godec z dušo (1)
 8. Ansambel Trenutek - Na kolena (1)
 9. Ansambel Valovi - V najinih srcih... (1)
 10. Ansambel Viharnik - Ker nikogar ni (1)
Podrobnosti

Glasbene želje