ON AIR

- Odpri v oknu

RADIO VELENJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  AVICII feat. ALOE BLACC (1) SOS

 • Skupina

  EROS RAMAZZOTTI (1) Un emozione per sempre

 • Skupina

  ISAAC PALMA (0) Obljubi

PESEM TEDNA

22.02.2020

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

DITKA Ne vem, če veš

 1. DITKA - Ne vem, če veš
 2. SMAAL TOKK - Kriza srednjih let
 3. INES ERBUS - Šah mat

Vroče zgodbe

Ne, ne, ne. V tej kolumni Brane Kastelic ne bo nazorno opisoval velenjskega nočnega življenja ali poredno začinil dejanj, ki so posledica privlačnosti spolov. Tokrat so zgodbe našle svoj temperaturni navdih v posledicah grelnega telesa, ki mu ljubkovalno pravimo sonček. Tistemu, zaradi katerega je bila večina dni v mesecu juliju namenjena kuhanju skoraj brez pomoči štedilnika. Ne vem sicer točno, kje so vzroki, da se je skušalo alpsko podnebje enačiti z na primer arizonskim. Nekaj pa je bilo zagotovo. Ni bilo več fino. Bilo je že tako nefino, da so tudi moja razmišljanja v naslednjih vrsticah bolj bazična. Verjetno so posledica prekuhanih možganov, ki so nastali med optimističnim iskanjem sence, pardon, hladne sence. Če se vam bo morda katera od njih zazdela zgolj halucinacija, je to v resnici tudi bila. Ali pa ne? Ali pa ja?

(1) »Greje, da hladi«. Naš dolinski energetski gigant je na polno pretvarjal zemeljsko kurivo v drugo agregatno stanje, da so lahko imele turbine dovolj obratov za pridobivanje velikih količin električne energije. Takšen zagon mu je seveda omogočila pestra paleta hidroelektrarn, ki jim profesor Baltazar še ni ustvaril napoja, s katerim bi lahko izkoriščale tudi nizek vodostaj rek. To šoštanjsko pregrevanje, na katerega so, kot vse kaže, ponosni le v naši dolini, se je potem globalno izkoriščalo za ohlajevanje celotne Slovenije. Širom naše deželice so zabrnele bele fasadne škatle, ki so z neutrudnimi ventilatorji le mukoma ohranjale notranjosti prostorov na območju znosnih temperatur.


(2) »Žeja ni suša«. Ob precej dolgem dopustu deževnih oblakov, ki so očitno pozabili na našo floro in favno, so opozorila o prepovedi neracionalnega in nevarčevalnega rokovanja z vodo popolnoma na mestu. A na srečo je bilo nekaj kapljic še vseeno na voljo tako, da je lahko imel vsaj človek še mokro grlo. Tem privilegijem so se verjetno pridružili tudi domači ljubljenčki. Na vrtičkih je pa bil vlažnega priboljška deležen le še kakšen paradižnik. Kljub temu so se izkazale tudi določene izjeme. Mnogim se je namreč pojem varčevanja z vodo izbrisal iz spominske kartice nekje na poti do avtopralnice. Ko postavljamo pomen bleščanja jeklenih konjičkov pred naravne dobrine, smo na dobri poti, da si skopljemo jamo, v katero bomo zelo hitro, predvsem pa nepovratno globoko padli.


(3) »Rjava je zelena«. Vse tegobe, povezane z rekordno vročino in pomanjkanjem vode, so se v poletnem času predstavile že z jesenskimi barvnimi trendi. Nekdaj živahno zelena je postala posušeno rjava. Mislim seveda na vegetacijo. Izgubila je svojo prožnost, se kot strnišče ulegla na zemljo in že skoraj obupano čaka na boljše, bolj vlažne čase.


(4) »Tehnološka odkritja«. Tudi nove tehnologije se niso izognile pastem visokih temperatur. Ko sem spremljal vremensko napoved na telefonu, se mi je pri 39 stopinjah premierno pokazala ikona rdečega termometra! Jaz pa sem mislil, da so v tej vremenski aplikaciji simboli samo oblaki, sonce, dežne kapljice, snežinke in še kakšna kombinacija naštetih. Po mojem še ustvarjalci programa niso predvidevali, da bodo temperature tako visoke in so oblikovali ikono, katere sporočilnost je dvoumna in niti ni oblikovno usklajena z ostalimi. Mislim, da se jim že tresejo hlače, kako se bodo na tak aplikacijsko oblikovalski kiks odzvali nadrejeni.


(5) »Napačna pravila«. Se še spomnite igre vroče-hladno? Najprej se izvede an-ban-pet-podgan. Srečnež, ki je izžreban, ima privilegij, da skrije nek predmet. Medtem, ko ga ostali iščejo, jih priviligiranec usmerja do cilja z besedami hladno, toplo in vroče. Hladno pomeni, da so daleč od skritega predmeta, vroče pa, da so že zelo blizu cilja in s tem zmage. Mislim, da katerikoli dan v juliju beseda vroče absolutno ni zvenela kot pot do zmage.
Žal povišana temperatura računalniških diskov in sumljiv zvok ventilatorja matične plošče proti moji volji diktirata časovno omejitev tipkanja za tokratno kolumno. Zato tik pred pregretjem zaključujem: »Naj se obrati znižajo (1), da žeja hitro mine (2), zelena naj rjavi pobere vse skomine (3), in pravi termometer (4) bo igro spravil v eter (5).«

- Bojan Pavšek, dne 22.08.2013

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Stella - Ne vem, če sem... (675)
 2. Klapa Škvadra - Oči te črne (623)
 3. I.C.E. - Lahko bi bilo lepo (236)
 4. Zvita feltna - Sto tisoč let (142)
 5. Žan Serčič - Lana (89)
 6. Domen Kumer... - Levo desno (76)
 7. Nino Ošlak - A si za to (53)
 8. Same babe - Vražji bend (51)
 9. Kastelo - Mali raj (42)
 10. Sladica feat.... - Klic na pomoč (10)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Alicia Keys - Underdog (14)
 2. Sia - Original (13)
 3. Billie Eilish - Everything i... (10)
 4. Kygo &... - Forever yours (10)
 5. Maroon 5 - Memories (9)
 6. Shakira &... - Me gusta (9)
 7. Meri Andrakovič - Voli (8)
 8. Gabrielle... - Miss you 2 (2)
 9. Teška industrija - Novo je jutro (2)
 10. Ultimo - Tutto questo... (2)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Spev - Zate bi dal (119)
 2. Ansambel Murni - Murn je taka žvat (35)
 3. Ansambel Naveza - Če želiš (30)
 4. Ansambel Poskok - Iskrena ljubezen (19)
 5. Ansambel Viharnik - Ko v jutranjem... (13)
 6. Ansambel Lenarti - Ostani še minuto (6)
 7. Ansambel Tik Tak - Dovolj je dni v... (6)
 8. Ansambel Vražji... - Ne zanikaj (6)
 9. Prifarski... - Takrat (6)
 10. Ansambel Jodel... - Našla si z... (5)
Podrobnosti

Glasbene želje