ON AIR

- Odpri v oknu

RADIO VELENJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  Massimo Savič (0) Sijaj u tami

 • Skupina

  Jadranka Juras (0) Sedmi čut

 • Skupina

  Bee Gees (0) Stayin alive

PESEM TEDNA

31.07.2021

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Nenad Kumrič Charlie & Klapa Kampanel Moja jedina Dalmacija

 1. NENAD KUMRIč CHARLIE & KLAPA KAMPANEL - Moja jedina Dalmacija
 2. CHATEAU - Zvezde vedo
 3. SEBASTIAN - Ne spim

Kam gremo?

Vsakič, ko pridem v Velenje, se mi zazdi, da je kljub splošnemu slabšanju gospodarske situacije in vse bolj pesimističnemu razpoloženju v državi, to še vedno kraj, ki ohranja nekakšen optimističen in pozitiven pridih skupnosti. Ker je mesto majhno, ljudje lažje najdejo čas drug za drugega. Lažje in pogosteje si delijo tako šale in vesele trenutke, kot frustracije, ki jih včasih odpravi že pogovor s prijateljem. Marsikdo, sploh v večjih mestih, te možnosti nima. Če od službe do doma potrebuješ pol ure ali več, tvoji prijatelji pa so na drugem koncu mesta, se ob vseh obveznostih ne uskladiš hitro za daljšo kavo. V času obsedenosti z učinkovitostjo ti je za to lahko tudi škoda časa. Kaj šele, če se za skupno srečanje dogovarjaš s tremi ali štirimi kolegi …
Klepetanje in pogovarjanje o lastnih čustvih je, sodeč po različnih raziskavah, koristno za zdravje. Že desetletja znanstveniki ugotavljajo, da ima tudi zapisovanje čustev, torej pisanje dnevnika lahko pozitivne učinke. Leta 1896 prof. James W. Pennebaker to preizkusil tudi na svojih učencih: dvema skupinama je naročil naj vsak dan pišeta - ena skupina o svojih čustvih, po možnosti skrivnostih, ki jih niso upali zaupati nikomur. Druga skupina je pisala o vsakdanjih stvareh, kot so najljubši čevlji. Pennebaker je nato primerjal število obiskov študentov v šolski ambulanti pred in po pisarski nalogi. Izkazalo se je, da so tisti, ki so pisali o čustvih, manjkrat iskali zdravnika.
Čeravno ne s pisanjem, je za vsakogar nujno, da najde način, s katerim iz sebe brcne negativna čustva. Nisem zdravnik, da bi trdila, da zaradi tega res lahko zboliš, ne dvomim pa, da se, če se s čustvi ne spopadaš, ne soočaš, tvoja psihična kondicija poslabša.
V Sloveniji zadnje desetletje skokovito narašča poraba antidepresivov. Splošno je v svetu prepoznanih vedno več tesnobnih, ankcioznih in drugih duševnih motenj, zaradi katerih se slej ko prej ljudje obrnejo tudi na zdravnika. Ko je bilo pred petdesetimi leti izumljeno pomirjevalo Valium, se je zdelo, da bo vseh težav za vselej konec, saj poenostavljeno povedano, Valium, pri nas znan kot Apaurin, za nekaj ur iz misli izbriše prav vsako skrb. Težava pa je, da če vzamemo novo tableto, ko prva popusti, in nadaljujemo z rednim jemanjem, pomirjevala povzročajo hudo odvisnost. Odvajanje od njih pa je po besedah psihiatra dr. Malcolma Laderja, hujše kot odvajanje od heroina.
Če ne gre za enkratne dogodke, kot so operacije in podobno, se pomirjevala ne izplačajo. Težave, katerim bi se želeli izogniti, nas slej kot prej dohitijo. In takrat je čas za iskanje trajnejše rešitve za izgon strahu in tesnobe. A te zahtevajo čas. Šport ali psihoterapija zahtevata veliko dela na sebi, svojem razmišljanju. Preden so vidni prvi učinki terapije, traja. Tedne. Mesece. Zato je v času obsedenosti s hitrimi rešitvami, to toliko težje.
Največja težava vse bolj nervozne družbe je seveda v tem, da gre za širok problem, katerega rešitev ni le finančna injekcija zdravstveni blagajni, temveč sprememba celotnega delovanja družbe. Ljudje so odtujeni in zaradi tega pod psihičnimi pritiski. Na delovnih mestih so pod pritiski konkurence, saj je na trgu dovolj drugih, ki bi jih vsak trenutek lahko zamenjali. To pa je osnova za mobing in postavljanje slabih delovnih pogojev, s katerimi bo, če ne ti, soglašal tvoj naslednik. Problem duševne stiske zato ni premajhna dostopnost psihoterapevtov znotraj zdravstvenega sistem, ampak celoten ustroj družbe. Spremeniti kapitalističen razvoj in način razmišljanja, ki temelji zgolj in samo na dobičku, pa je spet večletna terapija, ki lahko rezultate pokaže šele lep čas po uvedbi. O tem v zadnjem letu, ko se sesuva celotna družba, ker sta njeno zdravje in odnosi razrahljani, veliko poslušamo. Kljub temu, da se govori o demokratičnem socializmu in drugih novih, bolj humanih družbenih ureditvah, v praksi odnos do kapitalizma še ni drugačen. Prekarne zaposlitve, krčenje socialne države … Čaka nas še veliko dela. Spremembe so, če pustimo ob strani pobožne želje po boljši in zdravi družbi, nujne tudi zaradi gospodarstva. Delavec v slabi kondiciji je manj učinkovit. Če je odsoten, se kopičijo še stroški zdravljenja in izplačevanja bolniških nadomestil. Če delodajalec najame nadomestnega delavca, narastejo stroški dela ... Duševne stiske in bolezni se enostavno ne izplačajo.

- Tjaša Zajc, dne 22.08.2013

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Saša Lešnjek - Kaj bi svet... (12)
 2. Samuel Lucas... - Kdo smo (10)
 3. Rok Ferengja in... - Mlada luna (8)
 4. Eva Boto - Kdo ti bo dušo dal (7)
 5. Gal Gjurin in... - Zvezda (5)
 6. Boštjan Pertinač - Plima (2)
 7. Gedore - Ona (2)
 8. Sebastian - Ne spim (2)
 9. Tatjana Mihelj - Ples v dežju (2)
 10. Tomaž Hostnik - Ti sploh ne veš (1)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Ed Sheeran - Bad habits (4)
 2. Cambi & TBF... - Bambina Mia (2)
 3. Mabel - Let them know (2)
 4. Maluma - Sobrio (2)
 5. Becky Hill... - Remember (1)
 6. BTS - Permission to... (1)
 7. Camila Cabello - Don't go yet (1)
 8. Enrique... - Me Pase (1)
 9. Jonah Kagen - Moon (1)
 10. Tenille Townes - Girl who didn't... (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Fantje spod... - Lepa naša domovina (9)
 2. Ansambel Spev - Špelca (7)
 3. Dejan Dogaja in... - Nenormalno lepo (2)
 4. Ansambel Aktual - Bella Belilissima (1)
 5. Ansambel... - Make up (1)
 6. Ansambel Euro... - Nad oblaki si (1)
 7. Ansambel Lesarji - Izbrala si je... (1)
 8. Ansambel Mladi... - Moja moja (1)
 9. Ansambel Raubarji - Pogrešam te... (1)
 10. Ansambel Vez - Izgubljena... (1)
Podrobnosti

Glasbene želje